Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Πράσινοι Ευρωβουλευτές: Οι θεσμοί παραβιάζουν διεθνές και ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο στην Ελλάδα

O Σβεν Γκίγκολντ με άλλους τρεις ευρωβουλευτές των Πρασίνων καλούν τους θεσμούς και κυρίως το ΔΝΤ να σεβαστούν το ευρωπαϊκό και διεθνές κεκτημένο στο εργασιακό.
Ο Πράσινος ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ απέστειλε σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπβρόσκις, τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τη συνάδελφό του για εργασιακά θέματα Επίτροπο Μαριάνε Τίσεν, την οποία συνυπογράφουν οι πράσινοι ευρωβουλευτές Έρνεστ Ουρτάσουν από την Ισπανία, Φιλίπ Λάμπερτς από το Βέλγιο και Τζιν Λάμπερτ από τη Βρετανία κα καλούν την Επιτροπή να ορθώσει ανάστημα έναντι των παραβιάσεων του διεθνούς και ευρωπαϊκού εργασιακού δίκαιου. Oι τέσσερεις ευρωβουλευτές των Πρασίνων καλούν επίσης τους θεσμούς και κυρίως το ΔΝΤ να σεβαστούν το ευρωπαϊκό και διεθνές κεκτημένο στα εργασιακά.
«Τα σχέδια των θεσμών για μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό πεδίο στην Ελλάδα αγνοούν βασικούς πυλώνες του Ευρωπαϊκού Δικαίου και στοχεύουν στην αποδυνάμωση των κοινωνικών εταίρων που κατέχουν θεσμικά κατοχυρωμένη θέση» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γερμανού ευρωβουλευτή Σβεν Γκίγκολντ ο οποίος είναι εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων για θέματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής στο ΕυρωπαΪκό Κονοβούλιο (Ε.Κ).
Μιλώντας στην Deutsche Welle ο Γκίγκολντ διευκρίνισε ότι στόχος της επιστολής ήταν να καταστεί σαφές όχι μόνο στην Κομισιόν, αλλά και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «που υιοθετεί τις πιο σκληρές θέσεις» και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θέσεις που αμφισβητούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή το δικαίωμα στην απεργία έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο και ότι σε μια χώρα με χρέη ισχύει το διεθνές δίκαιο». Συγκεκριμένα ο Γερμανός ευρωβουλευτής αναφέρεται στο άρθρο 28 της Ευρωπαϊκής Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και το άρθρο 6 της Κοινωνικής Χάρτας.
Την προσοχή των θεσμών εφιστά ο Γκίγκολντ και σε προηγούμενες αποφάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ILO, βάσει των οποίων διαπιστώθηκαν, κατά τη διάρκεια προηγούμενων αξιολογήσεων του ελληνικού προγράμματος, παραβιάσεις του εργατικού δικαίου. «Το Eurogroup και οι θεσμοί, αντί να αποδυναμώνουν το ευρωπαϊκό και διεθνές εργατικό δίκαιο, οφείλουν να ενισχύσουν το δίκαιο των συλλογικών συμβάσεων και να συμβάλουν έτσι στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: