Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Τσακαλώτος: Μόνιμος ζουρλομανδύας το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με άρθρο του στο Open Democracy χαρακτηρίζει ως "ζουρλομανδύα" το Σύμφωνο Σταθερότητας. Τονίζει ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια ξεκάθαρη αναπτυξιακή ατζέντα για να αντιμετωπίσει το λαϊκισμό και την ακροδεξιά.
Μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της  επιστολής του προς το Eurogroup και προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται με άρθρο του, επικριτικός απέναντι στην πολιτική που εφαρμόζεται από τις χώρες του Βορρά επισημαίνοντας πως ενισχύεται όλο και περισσότερο ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά.
Με κείμενο του που δημοσιεύεται στην πλατφόρμα πολιτικής ανάλυσης "Open Democracy", αναφέρει πως "η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και επιδείνωσης των υποδομών και της κοινωνικής πρόνοιας" κάτι που ευνοεί την άνοδο της ακροδεξιάς.
Εμφανίζεται ιδιαιτέρως επικριτικός για το γεγονός ότι η ΕΚΤ είναι προσηλωμένη στον κίνδυνο του πληθωρισμού και αναφέρει χαρακτηριστικά πως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης λειτουργεί ως "μόνιμος ζουρλομανδύας".
Όπως τονίζει, αυτό που έχει νόημα είναι μια ατζέντα που θα έχει ως βάση την ανάπτυξη, ενώ αναφέρει πως χρειαζόμαστε μια διαφορετική οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική για την Ευρωζώνη, που θα ενσωματώνει τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματά τους. Είναι αυτό που ονομάζει "κοινωνική αφήγηση". Διαφορετικά, όπως επαναλαμβάνει, οι δεξιοί λαϊκιστές θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος.
Η μάχη των δύο αφηγημάτων Σύμφωνα με τον υπουργό, η τήρηση του αφηγήματος "οι κανόνες είναι κανόνες" θα οδηγήσει την Ευρωζώνη στη διάλυση. Το συγκεκριμένο αφήγημα, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, εντοπίζεται κυρίως στις χώρες του βορρά και τις δεξιές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και σε ορισμένες πτυχές της κεντροαριστεράς, όπως ο Μπλερ, ο Σρέντερ και ο Σημίτης.
"Το βασικό επιχείρημα συνίσταται", συνεχίζει ο κ. Τσακαλώτος, "στο ότι η Ε.Ε. βασίζεται στους κανόνες και η συχνή αλλαγή αυτών μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ε.Ε. και του ευρώ".
Επιπλέον, βάσει του εν λόγω αφηγήματος, οι πολίτες του βορρά αρχίζουν να κουράζονται με τη διάσωση των χωρών του νότου, οι οποίες εμφανίζονται αδύναμες ή απρόθυμες να συμμορφωθούν με τους κανόνες.
"Ως εκ τούτου", προσθέτει με ειρωνικό τόνο, "εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Ευρώπη μπορεί να σωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα κράτη - μέλη θα μοιάσουν στη Γερμανία (κάτι που είναι αδύνατο). Αν δεν συμβεί αυτό, τότε οι λαϊκίστικες και κεντρόφυγες δυνάμεις θα ενισχυθούν πολιτικά και θα υπονομεύσουν την Ευρώπη".
"Από την άλλη πλευρά", αντιτείνει ο κ. Τσακαλώτος, υπάρχει το κοινωνικό αφήγημα, το οποίο εντοπίζεται κυρίως, στις χώρες του νότου και στις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς.
Σύμφωνα μ' αυτό - εξηγεί - το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης λειτουργεί ως "μόνιμος ζουρλομανδύας" και έχοντας αποκλείσει την επιλογή της υποτίμησης, η νομισματική ένωση δεν μπορεί να βρει κατάλληλα υποκατάστατα στη διαδικασία της δημοσιονομικής μετάβασης.
Με βάση αυτό το κοινωνικό αφήγημα, το οποίο εντοπίζεται κυρίως στην Νότια Ευρώπη και στις πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, η Ευρώπη έχει απογοητεύσει ένα μεγάλο αριθμό πολιτών.
Οι πολίτες αυτοί όχι μόνο ένιωσαν τις συνέπειες της κρίσης, αλλά δεν έχουν εμπιστοσύνη πως θα επωφεληθούν από μια οικονομική ανάκαμψη. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι κολλημένοι στο προ κρίσης παρελθόν όταν τα μεγάλα προβλήματα θεωρούνταν ο πληθωρισμός και η δημοσιονομική απειθαρχία.
Ο κ. Τσακαλώτος επικαλείται και τον Αμερικανό πολιτικό αναλυτή, ιστορικό και δημοσιογράφο Τόμας Φρανκ, σύμφωνα με τον οποίο η ικανότητα της Ακροδεξιάς να κινητοποιεί την κοινωνική βάση του προοδευτικού μπλοκ στηρίζεται στο ότι οι ίδιοι οι προοδευτικοί δεν κινητοποιούν τη δική τους βάση, για να αμφισβητήσουν τη νεοφιλελεύθερη τάξη.
"Αν και κατανοώ τον ρόλο της ξενοφοβίας στα συγκεκριμένα κόμματα, θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν, χωρίς να περιοριστεί ο φόβος και η αβεβαιότητα που τρέφουν τη Δεξιά" επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών.

Χρήστος Δεμέτης
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: