Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Η αντιπολίτευση για το Eurogroup

Για κυβερνητική ανεπάρκεια μιλάει η Νέα Δημοκρατία μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Δευτέρας. «Το κόστος θα είναι -και πάλι- οδυνηρό για την ελληνική κοινωνία» σημειώνει το κόμμα της Πειραιώς. 
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι, στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όχι μόνο δεν επήλθε συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, αλλά καταγράφεται και δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα.
«Επιβεβαιώνεται ότι, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018», υπογραμμίζει η ΝΔ και προσθέτει: «Η κυβέρνηση μάλιστα, δεσμεύθηκε στην επίτευξη αυτών των στόχων, με την εφαρμογή νέων μέτρων και την επέκταση της χρήσης του "κόφτη". Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει για ακόμη μία φορά αποτύχει, δεσμεύοντας την χώρα, για πολλά χρόνια, σε μια πολύ δύσκολη πορεία. Και αυτό γιατί έχασε πολύτιμο χρόνο, είναι αναξιόπιστη και παραμένει ιδεοληπτική. Τουλάχιστον, υπήρξε συμφωνία, έστω και με καθυστέρηση, για τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους. Βιωσιμότητα, που επιβαρύνθηκε από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης. Δυστυχώς, όμως, αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν και τη μεσομακροπρόθεσμη περίοδο και δεν συνδυάζονται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας».
ΠΑΣΟΚ: Παράδοση άνευ όρων
Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τα περί «εθνικής επιτυχίας» και επιτίθεται στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς την ως «ανίκανη και αδύναμη να διαπραγματευθεί... εγκλωβισμένη στο ψέμα και τον λαϊκισμό».
Η ανακοίνωση του κόμματος έχει ως εξής: 
Γιατί θριαμβολογεί άραγε η Κυβέρνηση;
Μήπως γιατί η συζήτηση περί της αναδιάρθρωσης και απομείωσης του δημοσίου χρέους, έκλεισε μόνο με τα ήδη γνωστά βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία μικρή μόνο οικονομική επίδραση θα έχουν ως το 2060; Και μάλιστα πολύ μικρότερη, υποπολλαπλάσια της σημαντικής μείωσης χρέους που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ το 2012 και κατήγγειλε (!!) ο κ. Τσίπρας.
Μήπως γιατί τα ουσιαστικά μέτρα για το χρέος παραπέμφθηκαν μετά το 2018, όπως ακριβώς ζητούσε ο κ Σόιμπλε;
Μήπως γιατί οι παλληκαρισμοί του κ Τσίπρα για το χρέος μεταβλήθηκαν σε άτακτη υποχώρηση;
Επίσης με το κείμενο απόφασης του Eurogroup γίνεται σαφές πως:
·    Τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ που συνεπάγονται δυσβάστακτα μέτρα θα διατηρηθούν για μερικά χρόνια ακόμη.
·    Η τρόικα ξανάρχεται με τις εξοντωτικές απαιτήσεις του ΔΝΤ στο τραπέζι.
·    Η Κυβέρνηση καλείται για σοβαρές υποχωρήσεις στα εργασιακά.
·    Η προοπτική συμφωνίας για το 2016 εγκαταλείπεται.
Τι μας μένει ως χώρα;
Μόνο η παράταση της αβεβαιότητας, η ομολογία της διαρκούς επιτροπείας και η απαγορευτική για την ανάπτυξη ανασφάλεια.
Αυτή είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα.
Μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, ανίκανη και αδύναμη να διαπραγματευθεί. Εγκλωβισμένη στο ψέμα και τον λαϊκισμό.
Δυστυχώς δεν έχουμε εθνική επιτυχία, αλλά την προαναγγελία μιας άνευ όρων παράδοσης.
Ποτάμι: Νέες χαμένες γενιές με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Με ανάρτησή του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε:
«Το χρέος θα ξαναδιαπραγματευτεί η γενιά του 2030. Εμείς θα πληρώσουμε εκτάκτως νέους φόρους 2,6 δισ. Νέες χαμένες γενιές με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, δήλωσε: 
H κυβέρνηση βρίσκει ύστερα από οποιαδήποτε απόφαση αφορά την Ελλάδα, λόγους να πανηγυρίζει. Μια ψύχραιμη ματιά στη σημερινή απόφαση του Eurogroup δείχνει ότι όχι μόνο δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς αλλά εντείνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Να ξεκινήσουμε από τη θετική απόφαση για το χρέος. Μολονότι δεν αλλάζει τα δεδομένα, έστω κι αυτή η υπολογιζόμενη μείωση κατά 20 μονάδες του ΑΕΠ ως το 2060 (σε βάθος 45 χρόνων δηλαδή) μέσω επέκτασης λήξεων και οριακής μείωσης κάποιων επιτοκίων, είναι καλοδεχούμενη. Τα καλά νέα σταματούν εδώ. Η απόφαση επιμένει στην ανάγκη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018 κάτι που είναι ανέφικτο και οδηγεί σε νέα μέτρα. Επίσης προβλέπεται το ίδιο ποσοστό πλεονάσματος και για τα χρόνια μετά το 2018,κάτι που καμιά χώρα της ευρωζώνης δεν έχει πετύχει. Και μέσα σε όλα αυτά παραμένει σε εκκρεμότητα η δεύτερη αξιολόγηση. Οι πολίτες εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά τις τυχοδιωκτικές επιλογές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την ανικανότητά τους. Το μόνο ατού που τους έχει μείνει πλέον, είναι ότι έχουν πείσει τους εταίρους πώς αυτοί μπορούν να ψηφίζουν μέτρα που άλλοι δεν μπορούν.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: