Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Ανέπαφες πληρωμές από το κινητό

Τη μετάβαση σε ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων επισπεύδει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όμως η χθεσινή σύλληψη χάκερ που παραβίασαν το e-mail του προέδρου της, Μάριο Ντράγκι, γεννά ερωτήματα.
Σε διάσκεψη που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή η Τράπεζα της Γαλλίας για τις τεχνολογικές καινοτομίες στα συστήματα πληρωμών, η ΕΚΤ ανακοίνωσε σχέδια σύνδεσης των αριθμών των κινητών τηλεφώνων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατόχων τους με στόχο τη διευκόλυνση των χρηματικών μεταβιβάσεων μέσω των τραπεζών και την εδραίωση της αγοράς πληρωμών της ευρωζώνης.
Το επονομαζόμενο και Eurosystem -που προτείνει η ΕΚΤ- θα είναι ένα σύστημα άμεσων πληρωμών το οποίο θα επιτρέπει χρηματικές μεταβιβάσεις (από πρόσωπο σε πρόσωπο) μέσω κινητού τηλεφώνου -χρησιμοποιώντας τον αριθμό του κινητού του δικαιούχου ως υποκατάστατο του IBAN (Διεθνής Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού).
Η υπηρεσία αυτή θα ξεκινήσει από τα τέλη του 2017 και δεν θα περιορίζεται σε εθνικούς IBANs, σύμφωνα με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιβ Μερς.
Σύμφωνα με τους εμπνευστές του Eurosystem, η ιδέα πίσω από αυτό είναι o σχηματισμός ενός ευρωπαϊκού καταλόγου για τις πληρωμές μέσω των κινητών. Ο αριθμός του κινητού που θα εισάγεται στο σύστημα θα κατευθύνει πληρωμές σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του δικαιούχου.
Το σύστημα θα επιτρέπει πληρωμές μεταξύ προσώπων ανεξαρτήτως ευρωπαϊκής χώρας στην οποία διατηρούνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί.
Για παράδειγμα, ένας τουρίστας ή φοιτητής -που νοικιάζει δωμάτιο από ένα φυσικό πρόσωπο σε μια ξένη χώρα- δεν θα είναι αναγκασμένος να πληρώνει με ρευστό ή μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπως η Airbnb.
Ας σημειωθεί ότι ο αμερικανικός κολοσσός πληρωμών PayPal ξεκίνησε πρόσφατα στην Ε.Ε. σύστημα πληρωμών από πρόσωπο σε πρόσωπο -με τη χρήση του αριθμού του κινητού ή της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου- χωρίς χρέωση.
Ανάλογα σχέδια έχει και η καλιφορνέζικη εταιρεία πληρωμών Square που εστιάζει σε συναλλαγές εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων και προσφέρει υπηρεσίες στη Βρετανία.
Κατά συνέπεια, για την ΕΚΤ η προώθηση του Eurosystem αποτελεί ζήτημα και ανταγωνιστικότητας και κυριαρχίας.
Στο βάθος η ΕΚΤ (και μαζί της οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες) φοβάται τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς σε ζώνες με διαφορετικά συστήματα πληρωμών μέσω των κινητών.
Το Eurosystem θα απαιτεί από τους χορηγούς υπηρεσιών πληρωμών την υιοθέτηση εφαρμογών άμεσων πληρωμών ώς τον Νοέμβριο του 2017. Σήμερα οι πληρωμές στην επικράτεια του ΙΒΑΝ απαιτούν μία εργάσιμη ημέρα.
Παράλληλα -και για να επιταχυνθούν οι μεταβιβάσεις μεταξύ τραπεζών- η ΕΚΤ έχει προτείνει αλλαγή από την πλατφόρμα ευρωπαϊκών πληρωμών Target 2 που χρησιμοποιούν κεντρικές και εμπορικές τράπεζες σε ένα σύστημα πραγματικού χρόνου.
Η ολοκλήρωση χρηματικών μεταβιβάσεων σε περίπου 25 δευτερόλεπτα που η αλλαγή αυτή υπόσχεται θα σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα χρειάζεται να ακινητοποιήσουν κεφάλαιο ως εγγύηση.
Οι κινήσεις αυτές αποτυπώνουν την επιταχυνόμενη διαδικασία μετάβασης της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας από το ρευστό και το πλαστικό χρήμα προς το ψηφιακό και τις συναλλαγές με χρήση λογισμικού και Ιντερνετ.
Η μετάβαση αυτή, όμως, προκαλεί σκεπτικισμό σε αρκετό κόσμο. Μεταξύ των ενστάσεων που εκφράζονται είναι και οι αμφιβολίες για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών και επικοινωνιών.
Η χθεσινή ανακοίνωση της ιταλικής αστυνομίας για τη σύλληψη δύο ατόμων που είχαν χακάρει χιλιάδες λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μεταξύ αυτών και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, δικαιολογεί τις παραπάνω ενστάσεις και αμφιβολίες...
«Είχαν χακαριστεί δεκάδες χιλιάδες λογαριασμοί e-mail. Μεταξύ αυτών ήταν και οι λογαριασμοί τραπεζιτών, επιχειρηματιών ακόμα και αρκετών καρδιναλίων του Βατικανού», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της ομάδας ερευνών Ρομπέρτο ντι Λεγκάμι στο Reuters.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι έγινε κατάσχεση server με χιλιάδες αρχεία, το 99% των οποίων όμως είναι αποθηκευμένο στις ΗΠΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: