Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Θεοδώρα Τζάκρη: Ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας μέσω ΣΔΙΤ

- Διαδοχικές συναντήσεις με Υπουργό Δικαιοσύνης και Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη είχε σήμερα συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή για το θέμα της ανέγερσης του δικαστικού μεγάρου Έδεσσας παρουσία του Δημάρχου Έδεσσας κ. Δημητρίου Γιάννου, της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Έδεσσας κ. Λεμονιάς Γαϊσίδου και εκπροσώπων των δικαστικών υπαλλήλων της Έδεσσας.
Κατά την συνάντηση, η κ. Τζάκρη και οι λοιποί παρευρισκόμενοι σε αυτήν έθεσαν στον κ. Κοντονή το ζήτημα της ακαταλληλότητας του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου Έδεσσας, που έχει επισημανθεί και σε εκθέσεις της Επιθεώρησης Δικαστηρίων και ως εκ τούτου της αναγκαιότητας της ανέγερσης νέου δικαστικού μεγάρου, καθώς και όλες τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με το θέμα του οικοπέδου που προορίζεται για την ανέγερση αυτού.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για οικόπεδο 2.000 τ.μ. περίπου εντός του αστικού ιστού, το οποίο ανήκει κατά το ήμισυ στο Υπουργείο Οικονομικών και έχει προβεί στην παραχώρηση του ποσοστού του στο ΤΑΧΔΙΚ και κατά το ήμισυ σε ιδιώτη και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης και η μεταγραφή του ποσοστού του προς το ΤΑΧΔΙΚ.
Επομένως συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ανέγερση του νέου κτιρίου εντός του συγκεκριμένου οικοπέδου και η κ. Τζάκρη ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης την συνδρομή του για την δρομολόγηση της ανέγερσης του συγκεκριμένου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας με την διαδικασία ΣΔΙΤ. Πρόκειται για διαδικασία ανέγερσης δημοσίων κτιρίων μέσω της οποίας ο ιδιώτης μελετά, κατασκευάζει και συντηρεί το κτίριο μετά την ανέγερση, για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από την σύμβαση ΣΔΙΤ, χωρίς να καθίσταται ποτέ κύριος του κτιρίου και το δημόσιο καταβάλει το αντάλλαγμα στον ιδιώτη.
Στην συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νίκο Μαντζούφα, ο οποίος κατόπιν της ενημέρωσης που του έγινε από την κ. Τζάκρη, τον δήμαρχο και την πρόεδρο του Δ.Σ.Ε. τοποθετήθηκε θετικά για το έργο της ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας με την διαδικασία ΣΔΙΤ και με πρωτοβουλία της κ. Τζάκρη, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, το επόμενο χρονικό διάστημα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες εγκρίσεων και δημοπράτησης για την ανέγερση του δικαστικού μεγάρου.
Η διαδικασία της κατασκευής μέσω ΣΔΙΤ κρίνεται σήμερα ως η πλέον κατάλληλη πανευρωπαϊκώς για την κατασκευή δημοσίων κτιρίων, με διαδικασίες ταχύτερες από τις συνήθεις και με εξασφάλιση ποιοτικών προδιαγραφών κατά την ανέγερση, διότι αυτός που κατασκευάζει είναι και αυτός που συντηρεί το κτίριο.
Το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες απονομής δικαιοσύνης στην πόλη της Έδεσσας, δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία τόσο των πολιτών που απευθύνονται σε αυτό, όσο και των δικηγόρων, αλλά και των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων που εργάζονται εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: