Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Γεροβασίλη: Συνολική λύση στο θέμα των συμβασιούχων με σεβασμό στο Σύνταγμα

Λύση στο πρόβλημα της κατάχρησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου «με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και στη σχετική ενωσιακή νομοθεσία», εξετάζει η κυβέρνηση. Αυτό τόνισε μιλώντας στη Βουλή η αρμόδια υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, χωρίς πάντως να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι αυτή η λύση και αν θα περιλαμβάνει τους ήδη υπηρετούντες συμβασιούχους.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, στην προ ημερών συνάντησή τους, η υπουργός στην ουσία προανήγγειλε απολύσεις συμβασιούχων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα καταθέσουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας τροπολογία που θα εξασφαλίζει το ζήτημα της πληρωμής των συμβασιούχων. Με το θέμα των συμβασιούχων αντιμετωπίζουμε νομικά προβλήματα, ίσως και ανυπέρβλητα. Μονιμοποίηση συμβασιούχων δε μπορεί να γίνει. Η μόνη παράταση της εργασίας που μπορούν να πάρουν είναι μέχρι το τέλος του 2017. Μετά δεν μπορώ να πω τίποτα».
Αναλυτικά η τοποθέτηση της κ. Γεροβασίλη για το θέμα των συμβασιούχων στη Βουλή:
Εδώ αξίζει να κάνουμε μια ενδοσκόπηση στο θέμα των παρατάσεων.
Σας απασχόλησε τόσο πολύ αυτά τα χρόνια που μας παραδώσατε ένα διαλυμένο σύστημα από εργασιακές σχέσεις ορισμένου χρόνου, εργολαβίες και ένα σωρό άλλες πατέντες που μόνο σε ένα πράγμα αποσκοπούσαν: στον έλεγχο των διορισμών.
Για να το ξεκαθαρίσουμε.
Δεν θέλουμε κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων.
Δεν θέλουμε εργασιακή ομηρία.
Θέλουμε σταθερές εργασιακές σχέσεις όχι μόνο στο δημόσιο τομέα, αλλά γενικότερα.
Θέλουμε διαφάνεια προσλήψεων και ένα ορθολογικό σύστημα, που εσείς ούτε κατά διάνοια σκεφτήκατε να διαμορφώσετε.
Η κυβέρνηση, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και στη σχετική ενωσιακή νομοθεσία, επεξεργάζεται συνολική, δίκαιη και οριστική λύση στο πρόβλημα της κατάχρησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Αυτές που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν, κρατώντας σε ομηρεία επί σειρά ετών εργαζόμενους σε ευαίσθητους τομείς κοινωνικών υπηρεσιών.
Όσοι δημιούργησαν το τεράστιο αυτό πρόβλημα δεν μπορούν να εμφανίζονται σήμερα ως υπέρμαχοι δήθεν της νομιμότητας και της αξιοκρατίας.
Πόσο μάλλον, να γίνονται οι τιμητές κάθε προσπάθειας που γίνεται για τη διαχείριση με όρους προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και του δημοσίου συμφέροντος και εντέλει την οριστική επίλυση του προβλήματος».

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: