Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Μετέτρεψαν άκακα ποντίκια σε δολοφόνους βομβαρδίζοντας τον εγκέφαλo με λέιζερ

Ένα πείραμα που θυμίζει ταινίες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας με ζόμπι και ελεγχόμενους ανθρώπους πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ. Βομβαρδίζοντας τον εγκέφαλο πειραματόζωων τα μετέτρεψαν από άκακα ποντίκια σε φονικές μηχανές, που σκότωναν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
Εντυπωσιακό είναι πως στη συνέχεια οι ερευνητές επανέφεραν τα ποντίκια στην πρότερη κατάστασή τους, με τον ίδιο τρόπο, σαν να ανοιγοκλείνουν έναν διακόπτη επίθεσης.
Το πείραμα, που προκαλεί έντονες συζητήσεις, πραγματοποιήθηκε, από Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Yale. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής Ιβάν ντε Αραούχο, ενώ τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Cell».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που δημοσιεύει στοιχεία της έρευνας, η επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε πως κατάφερε να απομονώσει για πρώτη φορά τα αρχαία κυκλώματα εγκεφαλικών κυττάρων που ρυθμίζουν το ένστικτο του κυνηγιού στους θηρευτές.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως μια νευρώνων πυροδοτεί την καταδίωξη της λείας και μια ξεχωριστή ομάδα ωθεί το ζώο να σκοτώσει. Οι δύο ομάδες νευρώνων, στην κεντρική περιοχή της αμυγδαλής, κατέστη δυνατό να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν είτε ξεχωριστά, είτε από κοινού.
Για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των νευρώνων χρησιμοποιήθηκε η λεγόμενη οπτογενετική τεχνολογία, δηλαδή με βομβαρδισμό του σημείου με λέιζερ. «Μόλις ανάβαμε το λέιζερ, τα ποντίκια ορμούσαν σε ένα αντικείμενο, το άρπαζαν με τα σαγόνια τους και το δάγκωναν με μανία, σαν να ήθελαν να το σκοτώσουν», δήλωσε ο Αραούχο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Όταν οι νευρώνες ενεργοποιούνταν τα ποντίκια ξεκινούσαν την επίθεση σε άλλα μικρότερα ζώα και έντομα, τα οποία σκότωναν και καταβρόχθιζαν. Η επίθεση τους όμως δεν περιοριζόταν μόνο σε έμβια όντα. Τα ποντίκια ξέσκιζαν κάθε αντικείμενο που έβρισκαν μπροστά τους, όπως για παράδειγμα πλαστικά παιχνίδια, τα οποία σε φυσιολογικές συνθήκες απέφευγαν.
Αυτό που προκαλεί επίσης εντύπωση είναι πως τα ποντίκια δεν επιτέθηκαν σε άλλα ποντίκια που βρίσκονταν στο κλουβί, αλλά ούτε και σε μεγαλύτερα αντικείμενα από τα ίδια. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό δείχνει πως η αρχέγονη επιθετικότητα του θηρευτή έχει όρια.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: