Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Βρέθηκε το γιατρικό για τα χρέη

Για πρώτη φορά με πλεονάσματα τα δημόσια νοσοκομεία - Το 2016 οι πραγματικές οφειλές ήταν μηδενικές
Την ίδια στιγμή που στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας έχουν γίνει χιλιάδες προσλήψεις, που απέκτησαν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας πάνω από 2 εκατ. ανασφάλιστοι πολίτες, που άνοιξαν 125 κλίνες ΜΕΘ και που «έσπασαν» λουκέτα τμημάτων και κλινικών σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, για πρώτη φορά τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα έκλεισαν το περασμένο έτος παρουσιάζοντας πλεόνασμα.
Λογιστική άσκηση για δυνατούς λύτες
Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2016, οι συνολικές οφειλές των νοσοκομείων ανέρχονταν σε 720,22 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων σε 755 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του clawback σε 150 εκατ. ευρώ. Με όλες τις λογιστικές τακτοποιήσεις στις 31.12.2016 (πληρωμές, εισπράξεις clawback κ.λπ.) οι πραγματικές οφειλές των νοσοκομείων ήταν μηδενικές. Αντιθέτως, το καθαρό αποτέλεσμα των νοσοκομείων παρουσιάζεται θετικό κατά [720,22 - (755+150)] = 185 εκατ. ευρώ.
Για τον Δεκέμβριο του 2015 η αντίστοιχη θεωρητική άσκηση οδηγεί σε οφειλές (στις 31.12.2015) της τάξεως των 934 εκατ. ευρώ.
Το όριο δαπανών - αγορών των νοσοκομείων του ΕΣΥ για το 2016 διαμορφώθηκε στα 1,754 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένο κατά 156 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015 (1,598 δισ. ευρώ). Ο προϋπολογισμός εκτελέστηκε στο 100% ενώ το 2015 είχε εκτελεστεί στο 97,4%.
Οι συνολικές πληρωμές του 2016 διαμορφώθηκαν στα 2,241 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Κύριες αιτίες του μεγάλου όγκου πληρωμών ήταν η έκτακτη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων στους προμηθευτές (1,024 δισ. ευρώ) και οι αυξημένες μεταβιβάσεις του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία το 2016 (533 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το 2015 (89,39 εκατ. ευρώ).
Οι συνολικές υποχρεώσεις του 2016 διαμορφώθηκαν στα 720,22 εκατ. ευρώ και ήταν κατά 500 εκατ. ευρώ λιγότερες από το 2015 που διαμορφώθηκαν σε 1,202 δισ. ευρώ.
Ανισοκατανομές στις πληρωμές και ντιλ με προμηθευτές
Οι πληρωμές του 2016 όχι μόνο κάλυψαν πλήρως τις αγορές ίδιας χρήσης, αλλά εξόφλησαν και οφειλές προηγούμενων ετών (σύνολο πληρωμών 127%), γεγονός που οδηγεί στη δραματική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας, οι πληρωμές της πενταετίας που προηγήθηκε γίνονταν με άκρως ανορθολογικό τρόπο ανάμεσα στις επτά βασικές κατηγορίες δαπανών, δηλαδή για φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια,  λοιπές κατηγορίες, μισθοδοσία επικουρικού και outsourcing.
Όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα στοιχεία, κατά μέσον όρο, οι διοικήσεις των νοσοκομείων κατά τα έτη 2011-2015 πλήρωναν κατά προτεραιότητα εργολαβικές εταιρείες και μικρο-προμηθευτές. Τα χρήματα που διέθεταν για φάρμακα και υγειονομικό υλικό έφταναν για να καλύψουν μόλις το 68% και το 76% της δαπάνης, αντίστοιχα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις που είχαν άμεσο και αρνητικό αντίκτυπο στις υπηρεσίας υγείας που απολάμβαναν οι ασθενείς που απευθύνονταν στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Εργαζόμενος που διετέλεσε διοικητικό στέλεχος σε δημόσιο νοσοκομείο, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στην «Αυγή» της Κυριακής ότι από τις πληρωμές εξαιρούνταν σε σημαντικό βαθμό συγκεκριμένες κατηγορίες και συχνά προέκυπταν ανισοκατανομές με αποτέλεσμα να ωφελούνται συγκεκριμένες εταιρείες και προμηθευτές έναντι άλλων, τη στιγμή που ο νόμος ορίζει ότι πληρώνονται κατά προτεραιότητα τα παλαιότερα εκκρεμή τιμολόγια.
«Διοικητές νοσοκομείων έστηναν παιχνίδια με εταιρείες και λάμβαναν το απαραίτητο χαρτζιλίκι. 'Το τιμολόγιό σας είναι εδώ πίσω, τι μπορείτε να κάνετε για να έρθει πιο μπροστά;'. Υπάρχουν διοικητές που δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ κατά τη διάρκεια της θητείας τους να παρακολουθήσουν το εισόδημά τους από το νοσοκομείο, καθώς τα χρήματα που έπαιρναν από εταιρείες ήταν πολλαπλάσια. Οι μικροδουλειές τούς έβγαζαν πάνω από έναν μισθό, όταν οι μισθοί τους στα μεγάλα νοσοκομεία έφταναν 2-2,5 χιλιάδες ευρώ» περιέγραψε.
Εξωσυμβατικές συμφωνίες με προμηθευτές
Οι συμφωνίες με προμηθευτές, ακόμη και εξωσυμβατικές, κόστισαν πολύ ακριβά στο δημόσιο σύστημα Υγείας και η διαφθορά έχει τεθεί στο στόχαστρο της σημερινής πολιτικής ηγεσίας, που ήδη δρέπει τους πρώτους της καρπούς. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των ορολογικών ελέγχων του αίματος, για τους οποίους το κράτος πλήρωνε 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, με βάση, κυρίως, εξωσυμβατικές συμφωνίες. Με υπουργική εντολή Πολάκη τον διαγωνισμό ανέλαβε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και το αποτέλεσμα ήταν η εξοικονόμηση 14 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Αττικό Νοσοκομείο, που μετά από 13 ολόκληρα χρόνια έθεσε σε λειτουργία τα πλυντήριά του. Το γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια όλος ο εξοπλισμός των πλυντηρίων ήταν παροπλισμένος είχε αποτέλεσμα το νοσοκομείο να καταφεύγει σε... εργολαβικές υπηρεσίες, με συνολικό κόστος, ενδεικτικά, κατά την τελευταία πενταετία περίπου 1.300.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, «για 13 χρόνια, την εποχή της επίπλαστης ευμάρειας, τα χρήματα που δαπανούνταν ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία στον χώρο της Υγείας ήταν 17 με 18 δισ. ευρώ ετησίως. Από αυτά υπολογίζουμε ότι το μαύρο χρήμα των υπερτιμολογήσεων ανερχόταν περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ ετησίως», δηλαδή 84,5 δισ. ευρώ υπερτιμολογήσεις για το συγκεκριμένο διάστημα.
600% άνοδος στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ
Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν συγκεκριμένες πηγές εσόδων: Τον τακτικό προϋπολογισμό, τον ΕΟΠΥΥ, την επιχειρηματική δραστηριότητα (ενοίκια κτηρίων, απογευματινά ιατρεία κ.λπ.) και το clawback. Όπως προκύπτει από αναλυτικά στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών του υπουργείου Υγείας, εκείνο που συστηματικά δεν εκτελούνταν από το 2012 ήταν οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, που έδινε κατά μέσον όρο περίπου 90 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το 2016 ο ΕΟΠΥΥ πρώτη φορά έδωσε στα νοσοκομεία του ΕΣΥ 533 εκατ. ευρώ, δηλαδή 600% πάνω από τον μέσο όρο που τηρήθηκε το διάστημα 2012-2015.
Αυξημένες ήταν το 2016 και οι επιχορηγήσεις για τα νοσοκομεία που προέβλεπε ο τακτικός προϋπολογισμός και συγκεκριμένα 1,301 δισ. ευρώ. Τουτέστιν οι επιχορηγήσεις ήταν κατά 0,9 δισ. ευρώ αυξημένες σε σύγκριση με το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: