Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Ε.Π.Σ. Πέλλας: Τι ισχύει για τα Play-Offs και τα Play-Out στην Α1 Ερασιτεχνική


Επειδή υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις και ακούγονται δεξιά κι αριστερά διάφορα «περίεργα» ακόμα κι από έγκυρα ΜΜΕ του νομού, έκρινα σκόπιμο αν και ακόμα φαίνεται πρόωρο και άκαιρο, να παραθέσω τι ακριβώς αναφέρει η Προκήρυξη Πρωταθλημάτων 2016-2017 της Ένωσης μας για play-offs και τα play-out στο πρωτάθλημα της Α1 Ερασιτεχνικής. Κρατήστε κάπου αυτήν την ανάρτηση για να την έχετε άμεσα στην διάθεσή σας, διότι «ο καιρός γαρ εγγύς»...
Σύμφωνα λοιπόν με την προκήρυξη των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων της ποδοσφαιρικής περιόδου 2016-2017 της Ε.Π.Σ. Πέλλας, σε ότι αφορά την άνοδο(play-offs) και τον υποβιβασμό(play-out) στο πρωτάθλημα της Α1 ερασιτεχνικής, ισχύουν τα ακόλουθα:

Α1 ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε έναν (1) όμιλο των 14 ομάδων, με τον παρακάτω τρόπο:
Α.Ολοκληρώνονται οι διπλοί αγώνες (α’ και β’ γύρος)  και σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων, προκειμένου για θέσεις που δίνουν δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες των επόμενων φάσεων (διεκδίκησης προβιβασμού, αποφυγής υποβιβασμού), κατά τα κατωτέρω, ισχύουν οι παράγραφοι 5, 6, 7 και 8 του άρθρου 20 του Κ.Α.Π.
Έτσι, οριστικοποιείται η κατάταξη των ομάδων από τη 1η θέση μέχρι και τη 14η  θέση (κανονική περίοδος).
Πρωταθλήτρια ομάδα για την περίοδο 2016 – 2017 είναι η πρώτη της βαθμολογικής κατάταξης εφόσον η βαθμολογική διαφορά από τη δεύτερη είναι μεγαλύτερη ή ίση των πέντε (5) βαθμών και δεν διεξάγονται αγώνες play-offs. Σε περίπτωση που η ομάδα που κατέλαβε την πρώτη θέση στο βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου έχει διαφορά βαθμών μικρότερη των πέντε (5) βαθμών, τότε διεξάγονται αγώνες play-offs μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν τις θέσεις από την 1η μέχρι και την 4η ως εξής:
 
PLAY-OFFS ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Α ΦΑΣΗ
Ο 1ος στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου θα αντιμετωπίσει σε αγώνα στην έδρα του, τον 4ο της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου με την προϋπόθεση ότι βαθμολογική τους διαφορά είναι μικρότερη ή ίση των επτά (7) βαθμών. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα διεξαχθεί παράταση και πέναλτυ, για την ανάδειξη του νικητή.
Ο 2ος στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου θα αντιμετωπίσει σε αγώνα στην έδρα του τον 3ο της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου, εφόσον ο 1ος στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου έχει ίση ή μικρότερη διαφορά έξι (6) βαθμών από τον 3ο στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου. Στη  περίπτωση που ο 4ος του βαθμολογικού πίνακα μετέχει στην διαδικασία των αγώνων play off  ο αγώνας μεταξύ του 2ου στον βαθμολογικό πίνακα και του 3ου  του βαθμολογικού πίνακα, διεξάγεται ανεξάρτητα από την βαθμολογική διαφορά που έχουν μεταξύ τους. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα διεξαχθεί παράταση και πέναλτυ για την ανάδειξη του νικητή.

Β ΦΑΣΗ
Οι νικητές των αγώνων των παραπάνω ζευγαριών, θα αγωνιστούν σε αγώνα κατάταξης στην έδρα του υψηλότερου βαθμολογικά σωματείου στην κανονική περίοδο, για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Σε περίπτωση ισοπαλίας θα διεξαχθεί παράταση και πέναλτυ για την ανάδειξη του νικητή και η νικήτρια ομάδα ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια της Α1 ερασιτεχνικής κατηγορίας της ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ και ανέρχεται  στην Γ’ Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία για την ποδοσφαιρική περίοδο 2017/2018.

PLAY OUT – ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ
Η ομάδα που θα καταλάβει την τελευταία  θέση, δηλαδή την 14η θέση θα υποβιβαστεί απευθείας στην Α’ κατηγορία για την περίοδο 2017 – 2018.
Οι ομάδες που θα καταλάβουν τις θέσεις από την 10η μέχρι και τη 13η, στην κανονική περίοδο, συμμετέχουν στη διαδικασία υποβιβασμού (play - out), για την Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία της επόμενης περιόδου 2017 - 2018 με την προϋπόθεση ότι η βαθμολογική διαφορά μεταξύ του 10 και του 13ου στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου είναι μικρότερη ή ίση των τεσσάρων (4) βαθμών. Αντίστοιχα ο 11ος στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου θα αντιμετωπίσει σε αγώνα στην έδρα του τον 12ο της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου ανεξαρτήτως βαθμολογικής διαφοράς εφ όσον αγωνίζεται το ζευγάρι 10-13 και σε περίπτωση που δεν αγωνισθεί το παραπάνω ζευγάρι  με την προϋπόθεση ότι βαθμολογική τους διαφορά είναι μικρότερη ή ίση των δύο (2) βαθμών και γίνεται με τον παρακάτω τρόπο: 

Α ΦΑΣΗ
Ο 10ος στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου θα αντιμετωπίσει σε αγώνα στην έδρα του (του 10ου) τον 13ο της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου, σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα και σε περίπτωση ισοπαλίας θα διεξαχθεί παράταση και πέναλτυ για την ανάδειξη του νικητή.
Ο 11ος στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου θα αντιμετωπίσει σε αγώνα στην έδρα του (του 11ου) τον 12ο της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου, σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα και σε περίπτωση ισοπαλίας θα διεξαχθεί παράταση και πέναλτυ για την ανάδειξη του νικητή.
Οι ηττημένοι των δύο παραπάνω αγώνων υποβιβάζονται στην Α ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2017/2018.
Έτσι, στην Α’ Ερασιτεχνική κατηγορία για την περίοδο 2016 – 2017 θα υποβιβαστούν συνολικά τρείς (3) ομάδες μία  (1) απευθείας και δύο (2) με την παραπάνω διαδικασία.

Β ΦΑΣΗ
Σε περίπτωση υποβιβασμού σωματείου της δύναμής μας, από την Γ’ Εθνική κατηγορία, θα διεξαχθεί και η Β ΦΑΣΗ play out ως εξής:
α. Σε περίπτωση διεξαγωγής των αγώνων κατάταξης υποβιβασμού play out, μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν στον βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου 2016/17 την 10η και την 13η θέση και την 11η και την 12η θέση, σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι νικητές των αγώνων αυτών, θα αγωνιστούν σε αγώνα κατάταξης στην έδρα του υψηλότερου βαθμολογικά σωματείου στην  κανονική  περίοδο 2016/17. Σε  περίπτωση  ισοπαλίας  θα  διεξαχθεί  παράταση  και  πέναλτυ  για  την  ανάδειξη  του νικητή. Ο  νικητής  παραμένει  στην  Α1  κατηγορία, ενώ  ο  ηττημένος  υποβιβάζεται  στην  Α΄ ερασιτεχνική  κατηγορία.
β. Σε  περίπτωση  διεξαγωγής  αγώνα  κατάταξης  υποβιβασμού  play  out, ΜΟΝΟ  μεταξύ  των ομάδων  που  κατέλαβαν  στον  βαθμολογικό  πίνακα  της  κανονικής  περιόδου  2016/17  την  11η και  την  12η  θέση, σύμφωνα  με  τα  ανωτέρω, ο  νικητής  του  αγώνα  αυτού  θα  αγωνιστεί  σε αγώνα  κατάταξης  στην  έδρα  του  σωματείου  που  κατέλαβε  την  10η  βαθμολογικά  θέση  στην κανονική  περίοδο  2016/17, ΜΟΝΟ  στην  περίπτωση  που  η  βαθμολογική  τους  διαφορά  στην κανονική  περίοδο  2016/17  είναι  μικρότερη  ή  ίση  των  τριών  (3) βαθμών. Σε  περίπτωση ισοπαλίας  θα  διεξαχθεί  παράταση  και  πέναλτυ  για  την  ανάδειξη  του  νικητή. Ο  νικητής παραμένει  στην  Α1  κατηγορία, ενώ  ο  ηττημένος  υποβιβάζεται  στην  Α΄ ερασιτεχνική  κατηγορία. γ. Σε  περίπτωση  μη  διεξαγωγής  αγώνων  κατάταξης  υποβιβασμού  play  out, υποβιβάζονται απευθείας  στην  Α΄ ερασιτεχνική  κατηγορία  οι  ομάδες  που  κατά  τη  διάρκεια  της  κανονικής περιόδου  2016/17  κατέλαβαν  τη  12η  και  13η  θέση  και  θα  διεξαχθεί  αγώνας  κατάταξης  μεταξύ των  ομάδων  που  κατέλαβαν  τη  10η  και  11η  θέση  στο  βαθμολογικό  πίνακα κατά  την  κανονική περίοδο  2016/17, στην  έδρα  του  σωματείου  που  κατέλαβε  την  10η  βαθμολογικά  θέση  και ΜΟΝΟ  εάν  η  βαθμολογική  διαφορά  μεταξύ  τους  στην  κανονική  διάρκεια  του  πρωταθλήματος περιόδου  2016/17  είναι  ίση  ή  μικρότερη  των  τριών (3) βαθμών. Ο  νικητής  παραμένει  στην  Α1 κατηγορία, ενώ  ο  ηττημένος  υποβιβάζεται  στην  Α΄ ερασιτεχνική  κατηγορία

Με βάση τα παραπάνω, η Α1 Κατηγορία για την περίοδο 2017/2018 θα απαρτίζεται από δεκατέσσερις (14) ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: