Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Δεν βλέπουν φως στο τούνελ

Ολο και πιο ανησυχητικά γίνονται τα μηνύματα που καταφτάνουν το τελευταίο τρίμηνο από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η παρατεταμένη διαπραγμάτευση για τη β' αξιολόγηση.
Η μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας για τον Φεβρουάριο, που δημοσίευσε χθες το ΙΟΒΕ, χτύπησε συναγερμό, καθώς τα στοιχεία της δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ αν συνδυαστούν με την αντίστοιχη έκθεση της εταιρείας Markit για τη βιομηχανική παραγωγή, αμφότερες προοιωνίζονται συνέχιση της ύφεσης που καταγράφηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 (-0,4%) και απειλεί να εκτροχιάσει την, έστω και οριακά, θετική επίδοση της περσινής χρονιάς και την πορεία «υπεραπόδοσης» των φόρων στα δημόσια ταμεία.
Την ίδια στιγμή, η ανάλυση της Eurobank για την πορεία του ΑΕΠ το 2017 προβλέπει μεν αξιόλογη ανάκαμψη της οικονομίας κατά 1,75% με μοχλό την εκτιμώμενη άνοδο της κατανάλωσης, κρατά όμως τον πήχη πολύ χαμηλότερα συγκριτικά με τον φιλόδοξο στόχο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% ή περίπου 5 δισ. ευρώ που προβλέπει για φέτος το ελληνικό πρόγραμμα.
Η έκθεση του ΙΟΒΕ
Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, τον Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατέγραψε μεγάλη πτώση (92,9 μονάδες έναντι 95,1 μονάδων) υποχωρώντας στα επίπεδα του περσινού Νοεμβρίου, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που δημιουργούν στην οικονομία οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.
«Το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της παρατεταμένης αξιολόγησης του προγράμματος, καθώς και η συνεχής αναβολή πιθανών θετικών επιδράσεων που μπορούν να αναμένονται μετά την ολοκλήρωσή της στις συνθήκες ρευστότητας και την αγορά εργασίας, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε επί τα χείρω αναθεώρηση του προγραμματισμού τους για το τρέχον έτος» αναφέρεται στην ανάλυση του ΙΟΒΕ.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, ωστόσο, προέρχεται από την κατάρρευση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2013 (-67,8 μονάδες).
Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την ισχυρή απαισιοδοξία των νοικοκυριών για τις προοπτικές ανάκαμψης, τόσο της προσωπικής τους οικονομικής κατάστασης, όσο και της γενικότερης κατάστασης στην οικονομία, αλλά είναι σε κάθε περίπτωση ενδεικτική της εξάντλησης των αντοχών των πολιτών από τις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις και την έλλειψη προοπτικής.
Με βάση την έρευνα του ΙΟΒΕ, το 76% των νοικοκυριών αναμένει επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης το προσεχές 12μηνο ενώ μόλις το 2% προβλέπει κάποια βελτίωση. Η πρόθεση για αποταμίευση παραμένει επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (-84,2 μονάδες) ενώ το 94% των νοικοκυριών θεωρεί απίθανο να καταφέρει να αποταμιεύσει χρήματα μέσα στη χρονιά.
Μείωση παραγωγής
Περαιτέρω επιδείνωση κατέγραψε στον μεταποιητικό κλάδο της Ελλάδας τον Φεβρουάριο και η εταιρεία Markit, ο δείκτης της οποίας διαμορφώθηκε στις 47,7 μονάδες υποχωρώντας στην περιοχή της ύφεσης (σ.σ. κάτω του 50) για έκτο συνεχόμενο μήνα.
Βασικός παράγοντας για τη συρρίκνωση του κλάδου αποτελεί, σύμφωνα με τη Markit, η μείωση της παραγωγής και ο περιορισμός των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Τα παραπάνω στοιχεία, που δεν αποτελούν παρά ισχυρές ενδείξεις για το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες, έρχονται σε συνέχεια εξίσου αρνητικών εξελίξεων από το μέτωπο τόσο των θέσεων εργασίας που χάθηκαν τον Ιανουάριο (-30.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα) όσο και της εκροής καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα (-1,5 δισ. ευρώ) που έχουν οδηγήσει τις καταθέσεις κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: