Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Οι βασικοί άξονες για την καταπολέμηση της φτώχειας

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ως βασικό μέτρο ανέφερε το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, που ξεκίνησε πιλοτικά σε δήμους της Αττικής, στην Καβάλα και τα Τρίκαλα και σύντομα θα επεκταθεί στη Θεσσαλονίκη και τη Δυτική Αττική. «Σε πρώτη φάση, θα αφορά 72.000 παιδιά, δηλαδή 11 εκατομμύρια γεύματα για μία σχολική χρονιά, ενώ σκοπεύουμε να το επεκτείνουμε στο ένα τρίτο των μαθητών και των μαθητριών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και συγκεκριμένα εκεί όπου υπάρχουν οι μεγαλύτεροι θύλακοι φτώχειας» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον υποσιτισμό ως την «απεχθέστερη και βλαπτικότερη πλευρά της παιδικής φτώχειας».
Ενα δεύτερο μέτρο είναι η δωρεάν πρόσβαση παιδιών από φτωχές οικογένειες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η Θ. Φωτίου ανέφερε ότι το 2016, η δωρεάν πρόσβαση αφορούσε 44.000 παιδιά οικογενειών που πλήττονται από την ανεργία και τη φτώχεια, σε σύνολο 91.000 παιδιών, και επανέλαβε τη δέσμευση για δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών, λόγω των αυξανόμενων αναγκών.
Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του θεσμού της υιοθεσίας, η κ. Φωτίου περιέγραψε τις αλλαγές που προωθούνται, με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή:
"Δεν πρόκειται μόνο για την υιοθεσία, αλλά για το τρίπτυχο, προσωρινή φιλοξενία, αναδοχή και υιοθεσία- θα ήταν ίσως ορθότερο να μιλάμε για "τεκνοθεσία", μιας και δεν πρόκειται μόνο για αγόρια. Αυτό το τρίπτυχο εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της αποϊδρυματοποίησης, της πολιτικής δηλαδή που σκοπό έχει τα παιδιά που βρίσκονται κατ' οποιονδήποτε τρόπο σε ανάγκη να μην εγκλείονται σε ιδρύματα και εκείνα που ήδη φιλοξενούνται σε ιδρύματα να αποκτήσουν οικογενειακό περιβάλλον. Με τον νέο νόμο, στον οποίο συμπράττουν το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικών, επιδιώκουμε τρία πράγματα: πρώτον, να επιταχυνθεί εξαιρετικά η διαδικασία υιοθεσίας και αναδοχής, γιατί κάθε μέρα που περνάει ένα παιδί σε ίδρυμα ή σε κακοποιητικό περιβάλλον είναι εις βάρος του. Δεύτερον, να θωρακίσουμε αυτή τη διαδικασία με σαφείς, διαφανείς και ενιαίους κανόνες επιλογής και εκπαίδευσης των γονιών που θα αναλάβουν μια τόσο σοβαρή ευθύνη, με απόλυτη προστασία των προσωπικών δεδομένων γονιών και παιδιών, καθώς και την παρακολούθηση των συνθηκών διαβίωσης του παιδιού. Τρίτον, με το νέο νόμο θα θεσπιστούν εθνικά μητρώα για όλους τους συμβαλλόμενους σε αυτές τις διαδικασίες."
Για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, έχουν εγκριθεί 159.614 αιτήσεις για 366.000 ωφελούμενους. Σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην εφαρμογή του προγράμματος, είπε ότι αυτά οφείλονται στο μέγεθος του προγράμματος και στον μεγάλο αριθμό των επισκεπτών. Τέλος διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων και εμφάνισης προβλημάτων στη χρηματοδότηση του ΚΕΑ καθώς αποσύρθηκαν οι αμφισβητήσεις των δημοσιονομικών στόχων για το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: