Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Επιβεβαίωσαν την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

Υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων τάχθηκαν ξεκάθαρα οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες-μέλη της Ε.Ε. να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλες.
Στη κοινή δήλωση των τεσσάρων ηγετών των μεγάλων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την τετραμερή συνάντηση στις Βερσαλλίες σημειώνεται ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αντλήσει τις συνέπειες του Brexit».
Μπορεί ο Ολάντ να πήρε την πρωτοβουλία για τη σύνοδο του ισχυρού «κουαρτέτου» της ευρωζώνης, ώστε να επιδείξει τη θέλησή του για συνοχή ανάμεσά τους, ωστόσο φαίνεται πως το γερμανικό μοντέλο πήρε προβάδισμα.
Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ ισχυρίστηκε πως οι Ευρωπαίοι πρέπει «να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες» χωρίς ωστόσο να κλείνει το δρόμο «για εκείνες που έχουν καθυστερήσει». 
Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να συμμετάσχουν όταν θα είναι έτοιμες. «Όμως θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», είπε.
Με τη σειρά του ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι «ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία» για να συμπληρώσει ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν το δείπνο εργασίας ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε πως «ορισμένες χώρες» θα μπορούσαν «να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία».
Ο οικοδεσπότης της συνάντησης επέμεινε δε ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν «να προχωρήσουν γρηγορότερα και ισχυρότερα χωρίς οι άλλες να αποκλείονται αλλά και χωρίς να μπορούν να αντιταχθούν».
Το «κουαρτέτο» στο τραπέζι | Martin Bureau/Pool Photo via AP
Όσο για τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε απλά ότι «η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση με όλους εκείνους που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν».
Ο Πάολο Τζεντιλόνι τάχθηκε επίσης υπέρ «μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με μεγαλύτερη ολοκλήρωση και διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης» με την λογική ότι «τα κράτη–μέλη μπορεί να έχουν διαφορετικές φιλοδοξίες και η Ένωση πρέπει να προσφέρει, στις διαφορετικές αυτές φιλοδοξίες, διαφορετικές απαντήσεις. Διατηρώντας, βέβαια, το ενιαίο σχέδιο».
Κατά την λήξη της τετραμερούς ο ίδιος αναφέρθηκε στην επετειακή σύνοδο της Ρώμης στις 25 Μαρτίου, οπότε «η Ένωση θα ξεκινήσει, και πάλι, από τον ευρωπαϊκό λαό». 
Τέλος, κάλεσε τις 27 χώρες μέλη να κάνουν τις επιλογές τους, μέσα στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου της Επιτροπής, χωρίς τις οποίες κινδυνεύουμε να θέσουμε σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον του ευρωπαϊκού σχεδίου».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: