Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Ποιες είναι πρωταθλήτριες στην αδήλωτη εργασία;

Αδήλωτη εργασία εννοούμε την «μαύρη» εργασία. Όταν δηλαδή ο εργοδότης διαθέτει προσωπικό χωρίς κανονική πρόσληψη και το οποίο προσωπικό φυσικά δεν ασφαλίζεται – από τον εργοδότη – στον ΕΦΚΑ.
Η αδήλωτη εργασία ήταν μια από τις ….αγαπημένες συνήθειες των εργοδοτών σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν στη χώρα μας συνέρρεαν εκατομμύρια μετανάστες από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.
Στα χρόνια της κρίσης, η μαύρη εργασία αφορά πλέον και τους Έλληνες. Δεν έχουν βέβαια τη «ειδική μεταχείριση» που επιφυλάσσουν στους αλλοδαπούς π.χ. «στα ματωμένα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας» τα ντόπια αφεντικά. Αλλά η αναζήτηση του μεροκάματου οδηγεί αρκετούς άνεργους να αποδέχονται αυτό το καθεστώς.
Με την γιγάντωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια και την σκόπιμη διάλυση των Επιθεωρήσεων Εργασίας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το επιχειρηματικό δαιμόνιο ανακάλυψε μια παραλλαγή της αδήλωτης εργασίας. Την λεγόμενη «υποδηλωμένη εργασία».
Υποδηλωμένη εργασία εννοούμε όταν εργαζόμενοι είναι δηλωμένοι για 4,5 ώρες ή 2 ώρες, και τελικά εργάζονται κανονικά, φουλ τάιμ με ωράριο, ή υπερβαίνοντας ακόμα και αυτό το συμβατικό ωράριο παραμένοντας στην εργασία τους έως και 12 ώρες την ημέρα!
Το κόλπο έχει ως εξής: Προσλαμβάνεσαι με «παρτ ταϊμ» 4ωρης κυρίως απασχόλησης, αλλά σταδιακά το ωράριό σου διευρύνεται, λόγω των αναγκών της επιχείρησης. Αν αρνηθείς και επιμείνεις στην νομιμότητα, απλά την επόμενη μέρα θα επιστρέψεις στην ανεργία και την θέση σου θα πάρει ο επόμενος άνεργος.
Ποιος όμως θα περίμενε ότι εκτός από το εμπόριο, τις μικρές αλυσίδες «σούπερ μάρκετ», τα μπάρ και τις καφετέριες, σε αυτό το  καθεστώς – της υποδηλωμένης - δουλείας θα πρωτοστατούσαν οι Τράπεζες;
«Oι τράπεζες διεκδικούν το πρωτάθλημα στις  απλήρωτες υπερωρίες», αποκάλυψε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος.
Όπως ακόμα εξήγησε, υποδηλωμένη εργασία θεωρούνται και οι απλήρωτες υπερωρίες που όταν μιλάμε για μεγάλες επιχειρήσεις με πολλούς εργαζόμενους τα ποσά αυτά είναι πολύ μεγάλα. «Οι τράπεζες διεκδικούν το πρωτάθλημα στις απλήρωτες υπερωρίες δεν είναι μία και δύο οι περιπτώσεις, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η περίπτωση  των 250 εργαζόμενων, «που επεξεργαζόμαστε το πρόστιμο μετά από έλεγχο των ειδικών επιθεωρητών είναι από τις πιο εμβληματικές».
Η είδηση, βέβαια έπαιξε ελάχιστα, πλην της ΕΡΤ και των εφημερίδων της Αριστεράς. Αλλά και πάλι κανείς δεν επεσήμανε το γεγονός ότι  πληρώνουμε αδρά ως πολίτες, εργαζόμενοι και κοινωνία αυτές τις Τράπεζες (με αυτές τις πρακτικές) καθώς μόνο η ανακεφαλαιοποίησή τους μας έχει στοιχίσει συνολικά 45 δις ευρώ!

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: