Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Πρωταθλήτρια φόρων και εισφορών η Γερμανία

Σχεδόν το 50% του μεικτού μισθού ενός άγαμου και άτεκνου εργαζόμενου στη Γερμανία καταλήγει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με νέα έρευνα του ΟΟΣΑ πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό των μελών του.
Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες βιομηχανικές χώρες οι Γερμανοί καταβάλλουν υψηλότατες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), το 49,4% του συνολικού εργατικού κόστους (συμπεριλαμβανομένου και του μεριδίου του εργοδότη στις ασφαλιστικές εισφορές) ενός άγαμου και άτεκνου εργαζόμενου με μέσο εισόδημα, καταλήγει στα δημόσια ταμεία.
Στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ το αντίστοιχο ποσοστό στην εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα είναι μεγαλύτερο μόνον στο Βέλγιο.
Υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές
 Καλύτερα είναι η εικόνα στους έγγαμους με δύο παιδιά, καθώς πέρα από τα παιδικά επιδόματα απολαμβάνουν και ορισμένες φοροαπαλλαγές. Γι΄ αυτούς οι φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές επί του μεικτού μισθού ανέρχονται σε 34%. Σε αυτή την ομάδα η Γερμανία καταλαμβάνει μεν την 9η θέση (υπάρχουν δηλαδή χώρες με ακόμη μεγαλύτερες εισφορές), εντούτοις βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ που κυμαίνεται στο 26,6%.
Το 2016 η Γερμανία είχε την υψηλότερη ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση ανάμεσα στις 35 χώρες μέλη. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό οφείλεται κυρίως στις συγκριτικά υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες μοιράζονται στη Γερμανία εργαζόμενοι και εργοδότες.
Σύμφωνα με τον Ρόλαντ Ντερν, από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών RWI, οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις ισχύουν ήδη για ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.
Κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης;
Ο Σύνδεσμος των Φορολογούμενων ζητά να καταργηθεί άμεσα ο φόρος αλληλεγγύης αλλά και να υπάρξει μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος. Ο σύνδεσμος προτείνει να ισχύει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ ετησίως.
«Η φορολογική επιβάρυνση αυξάνεται πολύ γρήγορα και ο ανώτατος συντελεστής ισχύει από πολύ νωρίς», παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. «Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε ο παράγοντας εργασία να μην γίνει πολύ ακριβός στη Γερμανία», είπε ο υπουργός σε χθεσινή του συνέντευξη στη Bild, προσθέτοντας ότι «αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι όσοι έχουν αναλάβει ή θέλουν να αναλάβουν πολιτικές ευθύνες».
Ο πρόεδρος των γερμανών εργοδοτών Ίνγκο Κρέμερ τάχθηκε υπέρ «θαρραλέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», προκειμένου να περιοριστούν οι εισφορές κάτω από το 40%. «Μια περαιτέρω αύξηση θα έθετε σε κίνδυνο την απασχόληση και την ανάπτυξη», εκτίμησε ο ίδιος.

Πηγή: Deutsche Welle
Φωτογραφία: AP Photo/Markus Schreiber

Δεν υπάρχουν σχόλια: