Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Άρθρο-κόλαφος Γερμανού οικονομολόγου: Η Γερμανία θα πρέπει να κατέβει από το καλάμι που καβάλησε

Άρθρο του Μαρσέλ Φράτσερ, καθηγητή Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου και επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών φιλοξενεί η σημερινή Handelsblatt. Με τον τίτλο «Γερμανική διπλή ηθική», ο επιφανής οικονομολόγος ασκεί κριτική απέναντι στην... κριτική που απευθύνει η Γερμανία στην ΕΚΤ για την επεκτατική νομισματική πολιτική της. 
«Μπορεί να κρύβει κινδύνους για μικρούς Γερμανούς αποταμιευτές και πολλά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, αλλά είναι και προς το δικό μας συμφέρον, με την πολιτική αυτή να βοηθήσει η ΕΚΤ ώστε να μπει τέλος στην ευρωπαϊκή κρίση για να διασφαλίσει η Γερμανία μακροπρόθεσμα ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» επισημαίνει. 
Ο Μαρσέλ Φράτσερ απορρίπτει επίσης τις γερμανικές αιτιάσεις προς την ΕΚΤ ότι με την πολιτική της ευθύνεται για τα υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα. 
«Η γερμανική πολιτική κάνει καλά που εκφράζει κριτική προς τους Ευρωπαίους γείτονες για έλλειψη μεταρρυθμίσεων και υψηλό δημόσιο χρέος. Δικαίως επισημαίνει ότι πολλοί Ευρωπαίοι δεν τηρούν τους κοινούς κανόνες, αλλά το ίδιο κάνει και η ίδια. Εδώ και χρόνια παραβιάζει τους κοινούς κανόνες για τον κρατικό ισολογισμό της που έχει σκαρφαλώνει στο μεταξύ πάνω από το 8%. Και αντί να το αναγνωρίζει και να συμβάλει ενεργά στη λύση του προβλήματος, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να παρακάμψει αυτόν τον κανόνα και αρνείται το λάθος της».
Και ο Γερμανός οικονομολόγος καταλήγει: «Εάν η Γερμανία θέλει να βελτιώσει την οικονομική της πολιτική και να μεταρρυθμίσει την Ευρώπη, θα πρέπει πρώτα από όλα να κατέβει από το καλάμι που έχει καβαλήσει και να σταματήσει τη διπλή ηθική. Η Γερμανία μπορεί να είναι αξιόπιστη ζητώντας μεταρρυθμίσεις από τους γείτονές της, μόνο όταν τηρεί του ευρωπαϊκούς κανόνες. Το να ρίχνει τα δικά της λάθη σε άλλους, όπως στην ΕΚΤ για τα εμπορικά της πλεονάσματα, δεν είναι μόνο λανθασμένο αλλά και βλαβερό για την Ευρώπη».

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: