Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Πρόταση για κυρώσεις σε κράτη-παραβάτες των κανόνων δικαίου

Μία πρόταση της Γερμανίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος των ευρωπαϊκών ταμείων συνοχής μπορεί να αλλάζει τα δεδομένα, αναφορικά με τη χρήση των ταμείων από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Σύμφωνα με την πρόταση (που φέρεται να περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, το οποίο και τη μεταδίδει), όσα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν τηρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, θα χάνουν την πρόσβασή τους σε κάποια από τα διαρθρωτικά ταμεία.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της πρότασης, η εκταμίευση χρημάτων από τα ταμεία συνοχής δεν θα επιτρέπεται για όποιο κράτος μέλος κρίνει η Κομισιόν πως παραβαίνει τους ευρωπαϊκούς κανόνες του κράτους δικαίου.
Στην πρόταση τονίζεται χαρακτηριστικά πως «πρέπει να εξεταστεί εάν τα έσοδα από τα ταμεία συνoχής της Ε.Ε. θα μπορούσαν να συνδεθούν με την τήρηση των θεμελιωδών αρχών του κράτους του δικαίου».
Το «καμπανάκι» χτυπά κυρίως για την Ουγγαρία και την Πολωνία, καθώς αμφότερες οι χώρες αυτές που λαμβάνουν μεγάλα ποσά από τα ευρωπαϊκά ταμεία συνοχής, έχουν επικριθεί επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τέτοια ζητήματα.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: