Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Ποιες αυξήσεις έρχονται στις υπερωρίες δημοσίων υπαλλήλων

Αυξήσεις στις υπερωριακές αποζημιώσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται πέραν του κανονικού ωραρίου των υπηρεσιών τους, ακόμη και Κυριακές και αργίες, προβλέπει διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο από την κυβέρνηση, αλλά η εφαρμοστική εγκύκλιος βγήκε μόλις χθες, υπογεγραμμένη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.
Βάσει της διάταξης αυτής, αυξάνονται κατά 25%-50%, αναδρομικά από την 1-1-2017, τα ποσά της ωριαίας αποζημίωσης των δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούνται για εργασία σε νυχτερινές ώρες ή στη διάρκεια Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών προς συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου σε υπηρεσίες που λειτουργούν είτε όλες τις ημέρες του μήνα είτε σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 102 του νόμου 4461/2017 για τη «Μεταρρύθµιση της Διοικητικής Οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, Κέντρα Εµπειρογνωµοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσηµάτων, τροποποίηση συνταξιοδοτικών ρυθµίσεων του ν. 4387/2016 και άλλες διατάξεις», που ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους:
  • Η ωριαία αποζημίωση που χορηγείται για εργασία νυχτερινή εργάσιμων ημερών σε δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν είτε όλες τις ημέρες του μήνα είτε σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση αυξάνεται κατά 50%, από το 40% στο 60% του ωρομισθίου.
  • Η ωριαία αποζημίωση που χορηγείται για εργασία ημερήσια ή νυκτερινή που παρέχεται Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες σε δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν είτε όλες τις ημέρες του μήνα είτε σε δωδεκάωρη ή εικοσιτετράωρη βάση αυξάνεται κατά 25%, από το 60% στο 75% του ωρομισθίου.
Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε την τροπολογία δεν εκτιμάται το ύψος της δαπάνης που αναμένεται να προκληθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Διατυπώνεται μόνο μια εκτίμηση ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης θα επιβαρύνει με επιπλέον δαπάνη 5 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η διάταξη αυτή ισχύει για όλα τα υπουργεία και τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, είναι βέβαιο ότι η πρόσθετη δαπάνη που θα προκαλέσει στον Κρατικό Προϋπολογισμό θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.
Δείτε τους πίνακες με τις υπερωριακές αποζημιώσεις:
Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο ΕΔΩ

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: