Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Spiegel: Η Μάλτα παράδεισος φοροδιαφυγής για ευρωπαϊκές εταιρείες

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσιεύει το γερμανικό Spiegel, έπειτα από αξιολόγηση χιλιάδων σελίδων εγγράφων σε συνεργασία με το ερευνητικό δίκτυο «European Investigativ Collaborations» (EIC). Το δημοσίευμα αναφέρεται σε επιλήψιμες τακτικές διάσημων επιχειρήσεων, κάνοντας λόγο για εικονικές θυγατρικές ομίλων και υποκαταστήματα εταιρειών όπως οι διάσημες πασίγνωστες BMW, Bosch, BASF, Deutsche Bank και Puma που είναι εγκατεστημένες στη Μάλτα. Όπως αποκαλύπτει το Spiegel, πολλές δεν αναφέρονται ούτε καν στον τηλεφωνικό κατάλογο, ούτε έχουν προσωπικό, ενώ τρεις εξ αυτών μοιράζονται το ίδιο κουδούνι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Μαλτέζοι δελεάζουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις εταιρείες με ονειρεμένα χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, αποτελώντας τρόπον τινά έναν φορολογικό παράδεισο για αυτές. 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα:
Στο δίκτυο EIC περιήλθαν δύο πακέτα δεδομένων, τα λεγόμενα «Malta Files», τα οποία επιτρέπουν μια πληρέστερη εικόνα στο μαλτέζικο σύστημα ίδρυσης εταιρειών και αποκαλύπτουν τις μητρικές όσων έχουν εγκατασταθεί εκεί. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα είναι εγκατεστημένοι στη Μάλτα -μέσω θυγατρικών τους- μεγάλοι όμιλοι εταιρειών του δείκτη DAX της Φρανκφούρτης. Συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία αναφέρει το Spiegel είναι οι γερμανικοί κολοσσοί BMW, BASF, Deutsche Bank, Puma, Merck και μεγάλες εταιρείες όπως είναι η Bosch και η Rheinmetall. Μόνον η Lufthansa διαθέτει 18 θυγατρικές εταιρείες στη Μάλτα. Σε αυτές συγκαταλέγεται ακόμα και το Ασφαλιστικό Ταμείο της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας.
Κέρδη τα οποία προκύπτουν από δραστηριότητες των εταιρειών αυτών στην Μάλτα φορολογούνται με συντελεστή 6%, εφόσον βέβαια πράγματι έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί. Οι έρευνες του Spiegel εν τούτοις καταδεικνύουν ότι είναι πολύ αμφίβολο ότι πράγματι οι θυγατρικές αυτές εταιρείες των γερμανικών ομίλων δραστηριοποιούνται εκεί επιχειρηματικά. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel ότι τρεις εξ αυτών (η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Sixt, ο γίγαντας των χημικών BASF και ο βαρώνος των πουλερικών Erich Wesjohann), όχι απλώς μοιράζονται τον ίδιο όροφο γραφείων, αλλά και το ίδιο κουδούνι.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις εταιρείες πρώτων υλών K+S και το τμήμα οχημάτων της Rheinmetall (σ.σ. η οποία ως γνωστόν εμπλέκεται σε σκάνδαλο δωροδοκιών στην Ελλάδα). Πολλές από αυτές τις εταιρείες δεν αναφέρονται μάλιστα ούτε καν στον τοπικό τηλεφωνικό κατάλογο. Για μερικές από αυτές δεν κατέστη δυνατόν να εντοπισθεί το προσωπικό το οποίο υποτίθεται πως εργάζεται σε αυτές. Οταν ρωτήθηκαν δε από το Spiegel, απάντησαν ότι οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητας στη Μάλτα είναι νόμιμες και οι μαλτέζικες θυγατρικές τους είναι γνωστές στο γερμανικό δημόσιο.
Οπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, η Μάλτα, έχει υπεραμυνθεί κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής της προεδρίας η οποία διαρκεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, των φορολογικών προνομίων τα οποία παρέχει, τόσο μετά τις επικρίσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με το Spiegel, στη Γερμανία μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς ανήγγειλε σκληρότερη αντιμετώπιση των φοροφυγάδων της Μάλτας. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός χαρακτήρισε μάλιστα το μεσογειακό νησί «Παναμά της Ευρώπης».
Μάλτα: «Δεν υπάρχει κάτι μυστικό στα Malta Files»
Η αποκάλυψη του θέματος επέφερε την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πως «Τίποτε στα Malta Files δεν είναι μυστικό. Το να δηλώνεται ότι υπάρχουν εταιρείες offshore στην Μάλτα δεν είναι σωστό ως προς τα γεγονότα... Αυτό που λέω είναι ότι έχουμε ένα ανταγωνιστικό σύστημα... Οι διαμαρτυρίες των άλλων χωρών δεν αφορούν την ίδια την ύπαρξη των εγγεγραμμένων στην Μάλτα εταιρειών... Οι χώρες που διαμαρτύρονται... θα ήθελαν να εισπράξουν τους φόρους που αυτές οι εταιρείες πληρώνουν».
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα έχει προκαλέσει αίσθηση, με τη σχετική έρευνα για τη λειτουργία της Μάλτας ως φορολογικού παραδείσου, να δημοσιεύεται σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες. Σύμφωνα με τη γαλλική ιστοσελίδα Mediapart, η Μάλτα, η οποία προεδρεύει μέχρι τις 30 Ιουνίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στερεί «τις άλλες χώρες από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους ετησίως». Επίσης, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα L'Espresso, ένα από τα 13 μέσα ενημέρωσης που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ιταλία είναι η χώρα που αναφέρεται περισσότερο από όλες τις άλλες στα Malta Files, με περισσότερες από 8.000 μαλτέζικες εταιρείες να τελούν υπό τον έλεγχο Ιταλών επενδυτών.

Πηγή: efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: