Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Κυπριακό: Οι 4 πυλώνες ασφαλείας στο έγγραφο Έιντε

Πολύπλοκο, έκτασης εννέα σελίδων, και με περισσότερες διαπιστώσεις παρά προτάσεις το έγγραφο που κατέθεσε στις εμπλεκόμενες πλευρές για το Κυπριακό ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Υιοθετεί ωστόσο τέσσερις πυλώνες ασφάλειας.
Δεν διατυπώνονται προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στο έγγραφο-προσχέδιο που επέδωσε σήμερα στους διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων της Κύπρου ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Έιντε, για την νέα διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα αρχίσει στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, στις 28 Ιουνίου.
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, δήλωνε άλλωστε την Τρίτη πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα, είπε όμως ότι θα χρειαστεί χρόνος και σκληρή δουλειά διότι οι συνομιλίες αναμένεται να κρατήσουν τουλάχιστον 10 ημέρες.
Το έγγραφο περιέχει 8-9 σελίδες με τίτλο «Οδηγός για τις διαπραγματεύσεις στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρη πηγή τα βασικά σημεία του εγγράφου είναι τα εξής:
  • Γίνεται σαφές ότι σκοπός είναι να δώσει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης για ασφάλεια-εγγυήσεις, ώστε να διευκολύνει το αμοιβαίο αποδεχτό αποτέλεσμα
  • επισημαίνεται ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να είναι εις βάρος της άλλης
  • τονίζεται ότι το κεφάλαιο «ασφάλεια-εγγυήσεις» είναι ευαίσθητο στις συνομιλίες και θα επηρεάσει τη συνολική λύση
  • καταγράφεται ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει πως οι αρχές τις ΕΕ πρέπει να αντανακλώνται στη λύση
  • η φιλοσοφία του εγγράφου εδράζεται πάνω στη φιλοσοφία των εργασιών που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μον Πελεράν στη συνάντηση των τεχνοκρατών, και ενσωματώνει τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν σε αυτή.
Την Δευτέρα, το έγγραφο θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου μεταξύ του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Την Πέμπτη ο Μουσταφά Ακιντζί θα ενημερώσει τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων, τους οποίους κάλεσε να τον συνοδεύσουν στην Διάσκεψη. Αύριο το βράδυ ο κ. Ακιντζί θα μεταβεί στην 'Αγκυρα για συναντήσεις εργασίας.
Ωστόσο ένα από τα σημεία ενδιαφέροντος σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το sigmalive, είναι η υιοθέτηση από τον κ.Έιντε 4 πυλώνων για το νέο σύστημα ασφάλειας με τη διαπίστωση πως το παρών σύστημα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έτσι λοιπόν οι 4 πυλώνες που θα πρέπει να συζητηθούν είναι η Συνταγματική Ασφάλεια, Εσωτερική Ασφάλεια, Εξωτερική Ασφάλεια, καθώς και Ασφάλεια Εφαρμογής.
Ενημέρωση των Ευρωπαίων ηγετών από Αναστασιάδη Παράλληλα, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , Ντόναλντ Τουσκ .
Σύμφωνα με αποψινή επίσημη ανακοίνωση στην Λευκωσία κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού καθώς και τις προκλήσεις που καλείται η νέα διάσκεψη να αντιμετωπίσει.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε «τη σημασία προόδου στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προοπτικές για πρόοδο, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που η Τουρκία οφείλει να διαδραματίσει, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη πρόοδος στα κρίσιμα κεφάλαια ασφάλειας και εγγυήσεων».
Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευση και αποφασιστικότητά του να εργαστεί «αόκνως για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει αύριο κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, τόσο κατά τη διάρκεια του δείπνου τόσο και στο πλαίσιο ιδιαιτέρων συναντήσεων.
Επικοινωνία Πενς - Ακιντζί Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, είχε αργά το απόγευμα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.
Η επικοινωνία ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη εβδομάδα, αλλά ακυρώθηκε. Από το γραφείο του Μ. Ακιντζί αναφέρεται ότι ο κ. Πενς τον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό.
Ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, δεδομένου όπως υπενθύμισε, ότι οι δύο άνδρες είχαν στις αρχές του μήνα ιδιαίτερη συνάντηση στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: News247.gr με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sigmalive, AP Photo/Petros Karadjias, file

Δεν υπάρχουν σχόλια: