Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Μητσοτάκης προς επενδυτές: Ελάτε στην Ελλάδα, σύντομα θα έρθει πολιτική αλλαγή

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο συνέδριο του Economist κάλεσε τον κόσμο της αγοράς να επενδύσει από τώρα στην Ελλάδα προεξοφλώντας την άνοδό του στην εξουσία.
Με την ιδιότητα του εν αναμονή πρωθυπουργού με τον οποίο θα συνομιλούν οι επενδυτές εμφανίστηκε στο συνέδριο του Economist ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κάλεσε τον κόσμο της αγοράς να επενδύσει από τώρα στην Ελλάδα καθώς προεξόφλησε την πολιτική αλλαγή με την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία που θα παρέχει τις ανάλογες εγγυήσεις προς τους επιχειρηματίες. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή που αργά η γρήγορα θα έρθει, καλώ τον κόσμο της αγοράς από τώρα: Ετοιμαστείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Φέρτε κεφάλαια, δουλειές, τεχνογνωσία στη χώρα μας. Και εγώ θα εγγυηθώ ένα πλαίσιο σταθερότητας, χαμηλότερης φορολογίας, ανόθευτου ανταγωνισμού, λιγότερης γραφειοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όσα χρειάζεται για να πάρει η οικονομία μας μπροστά. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πετύχουμε. Το έχουμε ξανακάνει ως Έθνος, μπορούμε και τώρα. Με σχέδιο, σκληρή δουλειά και με όπλο την πίστη των πολιτών θα κάνουμε ξανά την Ελλάδα φάρο ανάπτυξης στην περιοχή μας».
Παρουσιάζοντας το σχέδιο του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι για μια «αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ» τα πέντε βασικά βήματα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές με τη «Συμφωνία Αλήθειας», η βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας, η εμπροσθοβαρής υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομικής πολιτικής με ταυτόχρονη διεκδίκηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από τώρα και όχι το 2023 και η αποσαφήνιση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους «ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του με μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του Α.Ε.Π., όχι στο 3,5% του Α.Ε.Π., που έχει αποδεχθεί η σημερινή κυβέρνηση».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους τρεις τομείς που δίνει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη και ξεχώρισε τον τουρισμό και τη σύνδεσή του με τον πολιτισμό, την πρωτογενή παραγωγή με μετάβαση όπως τόνισε σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά ως τομέα ανάπτυξης της οικονομίας στην ανώτατη εκπαίδευση ασκώντας σκληρή κριτική στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. Σημείωσε δε, ότι «η επαναφορά των φοιτητικών παρατάξεων στα όργανα διοίκησης είναι βήμα προς τα πίσω που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επαναφορά οποιασδήποτε στρεβλής αντίληψης για το άσυλο, η οποία τείνει να μετατρέψει τα Πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας. Τα Πανεπιστήμιά μας πρέπει να συνδεθούν περισσότερο με τον κόσμο των επιχειρήσεων και τις τοπικές κοινωνίες».
Ο πρόεδρος της ΝΔ ενέταξε στις στρατηγικές του προτεραιότητες την είσοδο των ιδιωτών στην καθαριότητα των ΟΤΑ στο πλαίσιο ενός «μικρότερου και πιο αποτελεσματικού κράτους» ώστε να υπηρετηθεί ο στόχος για μείωση των δαπανών και μείωση της φορολογίας του μίγματος πολιτικής που προτείνει. Όπως σημείωσε «προχθές αναφέρθηκα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ας σταματήσει επιτέλους η υποκρισία. Η συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει λύσεις με χαμηλότερο κόστος, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και χωρίς φαινόμενα ταλαιπωρίας ούτε των πολιτών ούτε των εργαζόμενων, όπως αυτά που ζήσαμε αυτές τις μέρες. Αλλά αυτήν την απόφαση θα την πάρουν οι ίδιοι Δήμοι χωρίς την κηδεμονία μιας κυβέρνησης, που το μόνο μέλημά της είναι η δημιουργία μιας νέας στρατιάς εργαζομένων συμβασιούχων στους οποίους κραδαίνει το τυράκι μιας αντισυνταγματικής μονιμοποίησης».
Αναφερόμενος στις «τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία» ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι για να έρθουν επενδύσεις θα συστήσει άμεσα ένα Business Advisory Group. «Θέλω να λύνουμε μαζί και να ξεπερνούμε άμεσα τα όποια γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα με τους επενδυτές, ιδίως τους Έλληνες επενδυτές. Θέλω να σας πω ότι θα είμαι αρωγός σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που βοηθά τη χώρα, αλλά, οι σχέσεις μας πρέπει να είναι αμοιβαία αξιόπιστες: τα σύκα σύκα και η σκάφη σκάφη. Τα λεφτά πίσω στη χώρα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Με το τέλος της πολιτικής κρίσης που θα έρθει με την καθαρή νίκη της μεγάλης παράταξης του αυτονόητου και της λογικής, τελειώνει και η ανοχή ή η δικαιολογία καλύτερα, ότι εδώ κάνουμε τις δουλειές, αλλά τα χρήματα τα κρατάμε έξω. Δεν έχουν λοιπόν, τίποτα να φοβηθούν αυτοί που θα φέρουν χρήματα και θα τα επενδύσουν στη χώρα. Η κυβέρνησή μου θέλει δουλειές και ίσες ευκαιρίες, όλα τα άλλα παρέλκουν τούτη την κρίσιμη στιγμή που πρέπει όλοι μας να κοιτάξουμε το μέλλον. Χρειάζονται έξυπνες ιδέες που θα φέρουν δουλειές και επενδύσεις. Μαζί με τον ιδιωτικό τομέα θα βρούμε λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν την ελληνική επιχειρηματικότητα.  Η ελληνική οικονομία δεν θα πάρει μπρος μόνο με τις κεντρικές συμφωνίες ή με μεγάλα έργα υποδομών. Χρειάζονται και πολλές μικρές επενδύσεις σε κάθε επίπεδο. Η ανεργία δεν θα πέσει, αν δεν γίνει έστω μια πρόσληψη από τις χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε τη δεύτερη επέτειο της επιβολής των capital controls και αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της αξιολόγησης και την «πλήρη αποτυχία της διαπραγμάτευσης που έκανε ο κ. Τσίπρας».

Θοδωρής Λαπαναΐτης
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: