Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Διπλή λύση για συμβασιούχους και μονιμότητα στην καθαριότητα

Σε ολιστική λύση για το θέμα των συμβασιούχων εργατών καθαριότητας, τόσο για την παραμονή τους στην δουλειά, όσο και για την ενίσχυση της μονιμότητας στην συγκεκριμένη υπηρεσία των δήμων, κατέληξε η κυβέρνηση έπειτα από ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, που ολοκληρώθηκε περίπου στις 23.00 της Παρασκευής.  
Η προωθούμενη τροπολογία, η οποία «θα ήταν ιδανικό να κατατεθεί την Δευτέρα», λένε κυβερνητικές πηγές, θα εστιάζει στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, που δρομολογούνται στις δημοτικές υπηρεσίες. Οι αυτοδιοικητικοί οργανισμοί θα είναι αυτοί που θα αποφασίσουν τι ανάγκες σε προσωπικό θέλουν να καλύψουν και θα έχουν τον αποκλειστικό λόγο στην πρόβλεψη αντίστοιχων θέσεων στα οργανογράμματά τους. Ως γνωστών, ήδη έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών 2.500 θέσεις στις ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες, βάσει των διατάξεων τους «παράλληλου» κυβερνητικού προγράμματος.
Θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις με σταθερές θέσεις εργασίας και το νέο προσωπικό θα ξεκινήσει να απασχολείται με την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ - κάτι που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία. 
Στο μεσοδιάστημα θα μείνουν στην εργασία οι «παρατασιούχοι» με νέες συμβάσεις. Πόσους μήνες θα διαρκέσουν; Μέχρι να βγουν οι προσωρινοί πίνακες του ΑΣΕΠ, κάτι που κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια και ίσως ξεπεράσει τον Δεκέμβρη του 2017. 
Το νομικό σκέλος
Η αιτιολογική έκθεση της προωθούμενης τροπολογίας «έχει λάβει κάθε πρόνοια και έχει άρτια τεκμηρίωση», τονίζουν αρμόδιες πηγές στην «Εφ.Συν.», συμπληρώντας για τον χρόνο κατάθεσης ότι «θα ήταν ιδανική η Δευτέρα», περιγράφοντας έτσι την ανάγκη άμεσης εξομάλυνσης των τελευταίων εξελίξεων που, μεταξύ άλλων, έχουν εγείρει και θέμα δημόσιας υγείας. 
Πυρήνας της απόφασης είναι αυτό που αποτυπώνεται ως παραδοχή και στα πρακτικά της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ασχέτως εάν εντάσσεται στην επιχειρηματολογία περί αντισυνταγματικότητας. Δηλαδή ότι οι θέσεις στις υπηρεσίες καθαριότητας καλύπτονται από πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 
Όμως, μέχρι λοιπόν να συμπληρωθούν οι νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού, η ρύθμιση θα επικαλεστεί διάταξη του ΑΣΕΠ που επιτρέπει τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως όταν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Με αυτόν τον τρόπο θα μείνουν οι «παρατασιούχοι» στην εργασία. 
Ανατρέπονται σχέδια ιδιωτικοποίησεων 
Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη με την ΚΕΔΕ, ο Πάνος Σκουρλέτης, υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι πώς το συντομότερο δυνατό θα δρομολογηθούν σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαριότητας». Στη σύντμηση του χρόνου αυτού προφανώς θα πρέπει να συμβάλλουν και οι δήμοι. 
«Οσοι πίστευαν ότι με αφορμή το προσωρινό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εισβάλουν ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, θα μας βρουν απέναντι», είναι το απόσπασμα που αξίζει να ξεχωρίσει κανείς από την δήλωση του κ. Σκουρλέτη το βράδυ της Παρασκευής. 
Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής: 
"Στη σημερινή σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, την Δευτέρα στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα απασχολούνταν στην καθαριότητα, θα προβλέπεται, μέσα από νέα σύμβαση, να απασχοληθούν μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού. Μιλάμε για διαγωνισμό ο οποίος θα γίνει με ευθύνη του ΑΣΕΠ.
Θέλω επίσης, να πω ότι όσοι πίστευαν ότι με αφορμή το προσωρινό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να εισβάλουν ιδιωτικές εταιρίες στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, θα μας βρουν απέναντι.
Νομίζουμε ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και θέλουμε να καλέσουμε την Ομοσπονδία των εργαζομένων, καθώς και την ΚΕΔΕ, ο καθένας από τη μεριά του, να συμβάλουν έτσι ώστε, πολύ γρήγορα, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση."
Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: