Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

«Λευκός καπνός» στο Eurogroup: Δόση 8,5 δισ. & δεσμεύσεις για το χρέος

Η συνεδρίαση του Eurogroup (δείτε την απόφαση ΕΔΩ) ολοκληρώθηκε με ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα. Όπως μεταδίδουν πηγές τις ευρωζώνης η δόση “κλείδωσε” στα 8,5 δισ. ευρώ και η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ 0 και 15 χρόνια.
Το γεγονός επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, στη βάση της γαλλικής πρότασης, τόνισε ότι “είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό ανάπτυξης. Αν υπάρχει ανάπτυξη, τότε θα υπάρχει ταχύτερη αποπληρωμή δανείων. Αν η ανάπτυξη είναι μειωμένη, τότε θα υπάρχει περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή αυτών εφόσον υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη οι δόσεις θα είναι μεγαλύτερες ενώ σε αντίθετες περίπτωση μικρότερες”, πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Tόνισε επίσης ότι “θα υπάρχει παράταση των ωριμάνσεων, αλλά και των επιτοκίων έως και 15 έτη”, επισημαίνοντας ότι  “τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν όσο αυτό χρειάζεται στο τέλος του προγράμματος”.
Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, υποστήριξε ότι “η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και μετά η δημοσιονομική τροχιά θα πρέπει να είναι συνεπής με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων”. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι αυτο σημαίνει έως 2%.
Μοσκοβισί: Ξεκάθαρη η δέσμευση για το χρέος
Στις δηλώσεις του ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ήταν κατηγορηματικός: «Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι μια ξεκάθαρη δέσμευση», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Θα χρησιμοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους και όλους τους οικονομικούς θεσμούς για να μπορέσει η Ελλάδα να θεσμοθετήσει εργαλεία για τις επενδύσεις». Μάλιστα, ο κ. Μοσκοβισί, μίλησε για «πραγματικά καλά νέα που προκαλούν ελπίδα για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και την ευρωζώνη».
Ρέκλινγκ: Σε δόσεις  η δόση των 8,5 δισ.
Στις δηλώσεις τους ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ αφού επιβεβαίωσε ότι η δόση θα ανέλθει σε 8,5 δις ευρώ. , ώστε να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους για τους επόμενους μήνες και κάποιες ανάγκες της Ελλάδας για το επόμενο τρίμηνο, διευκρίνισε τα εξής: «Η πρώτη εκταμίευση στις αρχές Ιουλίου και θα ανέρχεται σε 7,7 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 6,9 δισ. για τη διευθέτηση του χρέους. Θα υπάρχουν και άλλες εκταμιεύσεις μέχρι να φτάσουμε στο ποσό των 8,5 δις ευρώ μετά το καλοκαίρι και υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».
Λαγκάρντ για χρέος: Επιτεύχθηκε η δεύτερη καλύτερη λύση
Την έγκριση άμεσα επί της αρχής μίας προληπτικής ρύθμισης κάτω από 2 δισ. δολάρια πρόκειται να εισηγηθεί η Κριστίν Λαγκάρντ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ μετά τη σημερινή συμφωνία στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος. Όπως είπε θα εκκινήσει την σχετική διαδικασία τις επόμενες 24 ώρες με στόχος να ολοκληρωθεί έως τις 27 Ιουλίου, πρόσθεσε ωστόσο ότι «οι εκταμιεύσεις θα γίνουν μόνο όταν ολοκληρωθούν τα μετρα για το χρέος… Διατρανώνουμε εκ νέου την υπόσχεση στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Καλύτερη θα ήταν η τελική έγκριση επί των μέτρων χρέους», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ. Και πρόσθεσε: «Επιτέυχθηκε μέγιστη πρόοδος για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτή εδώ είναι η δεύτερη καλύτερη λύση». Και εξήγησε γιατί: «Η κρίση αποφεύχθηκε. Διατηρείται η σταθερότητα, η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και οι θυσίες του ελληνικού λαού».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόσο η κ. Λαγκάρντ όσο και ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξαν ότι η εκταμίευση των χρημάτων του ΔΝΤ, εφόσον βεβαίως τα χρειαστεί η Ελλάδα, θα γίνει πολύ πριν το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup, είναι πεπεισμένος ότι “πολύ πριν το τέλος του προγράμματος” θα συμφωνηθούν με περισσότερη σαφήνεια τα μέτρα για το χρέος, προκειμένου να δοθεί το “πράσινο” φως για την συμμετοχή του ΔΝΤ. Πρόσθεσε, δε, ότι θα υπάρξει νέα ρύθμιση για το ελληνικό χρέος μετά το τέλος του προγράμματος.
Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ αφού τόνισε ότι “χωρίς κανένα μέτρο για το χρέος, το χρεός δεν είναι βιώσιμο” αλλά και ότι “πρέπει να οριστούν περισσότερα μετρα για να δούμε ποια είναι η αναδιάρθωση που χρειάζεται”, πρόσθεσε ότι “εάν και όταν οι παράμετροι αυτές καθορισθούν από τον Ιούλιου του 2017 και τους αμέσως επόμενους μήνεςσε εκείνο το σημείο η εκταμίευση από το ΔΝΤ θα γίνει αν οι ελληνικές αρχές τη χρειαστούν”. Κατέληξε, δε, κι εκείνη λέγοντας ότι η τελική αναδιάρθρωση θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: