Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Politico: Η Ελλάδα είναι de facto αποικία της Γερμανίας

Το ιταλικό περιοδικό Politico σε άρθρο του χαρακτηρίζει την Ελλάδα de facto αποικία της Γερμανίας. Το άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων:
«…ο Τσίπρας συμμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό με τις απαιτήσεις των δανειστών για νέες περικοπές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Το Βερολίνο και οι εταίροι του αντιμετώπισαν τις περιστασιακές περιόδους αντίστασής του με υπομονή. Στην τελική, ήξεραν ότι ο Έλληνας ηγέτης δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να υποχωρήσει.
Και αποδείχθηκε ξανά πως είχαν δίκιο. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Τσίπρας πέρασε περικοπές στις συντάξεις, μια κίνηση που κάποτε έμοιαζε αδιανόητη.
Από την αρχή της κρίσης, μέρος της γερμανικής στρατηγικής στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα ήταν να μην κάνει την πρόοδο εύκολη. Αν και Γερμανοί αξιωματούχοι δεν θα το παραδεχτούν δημόσια, το να κάνουν παράδειγμα (προς αποφυγή) την Ελλάδα ήταν πάντα μέρος του σχεδίου τους. 
Και απέδωσε. Σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα έχει συνώνυμο της οικονομικής ανικανότητας. Αξιωματούχοι σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναφέρονται στην Αθήνα σαν έναν διασκεδαστικό, αμετανόητο συγγενή. Κανείς δεν θέλει να είναι σαν την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα είναι de facto αποικία», είπε ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Witold Waszczykowski σε συνέντευξη του στο Politico, εξηγώντας την αντίσταση της χώρας του να ενταχθεί στην ευρωζώνη. "Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε αυτό το σενάριο".
Παρά τις προκλήσεις, η Ελλάδα ακόμη ελπίζει πως τελικά θα πάρει αυτό που θέλει…
Την περασμένη εβδομάδα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε το ΔΝΤ να συμμετάσχει αλλά να μην εκταμιεύσει χρήματα μέχρι οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν τι είδους ελάφρυνση χρέους θα αποδεχτούν.
Αν γίνει αυτό, δεν θα είναι πριν από τις γερμανικές εκλογές. Στο μεσοδιάστημα, ο Τσίπρας δεν έχει πολλές επιλογές παρά το να αποδεχτεί τις επιθυμίες των "αποικιακών" αφεντάδων του».

Πηγή: artinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: