Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση φέρθηκε ανέντιμα στους συμβασιούχους»

Η ανάπτυξη θα έρθει με ιδιωτικές επενδύσεις και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και όχι με τη δημιουργία πελατειακού κράτους υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ. Τα βασικά του μηνύματα από την περιοδεία του σε Καβάλα και Δράμα.
«Η ανάπτυξη δεν έρχεται με λόγια, έρχεται με έργα. Η ανάπτυξη δεν θα έρθει μέσα από ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αλλά, πρωτίστως, θα έρθει κινητοποιώντας τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα, τις εγχώριες και ξένες ιδιωτικές επενδύσεις. Για να γίνει αυτό, πρέπει να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα στη χώρα. Και πρέπει να σταματήσουμε να τιμωρούμε την επιχειρηματική επιτυχία. Και αυτό, δυστυχώς, συμβαίνει σήμερα σε όλες τις εκφάνσεις. Είτε μιλάμε για γεωργούς και κτηνοτρόφους, είτε μιλάμε για φαρμακοποιούς, είτε μιλάμε για μικρούς, μεσαίους και μεγάλους επιχειρηματίες. Όσο περισσότερο εργάζεσαι τόσο δυσανάλογα περισσότερο θα επιβαρύνεσαι, με ένα πλαίσιο φορολογίας και εισφορών, το οποίο καθιστά τελικά την επιτυχή επιχειρηματική δραστηριότητα έναν, σχεδόν, άσκοπο αγώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που είχε την Τετάρτη το βράδυ με παραγωγικούς φορείς της Καβάλας.  
«Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι η υπερβολική αύξηση της φορολογίας και των εισφορών οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στη φοροδιαφυγή και στην εισφοροδιαφυγή», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτό το πλαίσιο και τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής της Κυβέρνησης. Αυτή η πολιτική είναι μια συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης. Θέλω να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις θέτουν δημοσιονομικούς στόχους, αλλά το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής είναι επιλογή της εκάστοτε Κυβέρνησης».
Στα ζητήματα της ανάπτυξης εστίασε ο κ. Μητσοτάκης και στη σύσκεψη που είχε σήμερα με τη Δημοτική Αρχή του Παγγαίου τονίζοντας ότι «ανάπτυξη δεν έρχεται με μεγάλα λόγια και με ψεύτικες υποσχέσεις. Έρχεται μέσα από μια συγκεκριμένη πολιτική, η οποία θα τονώσει την επιχειρηματικότητα, θα μειώσει τους φόρους και θα επιτρέψει σε κάθε περιοχή να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα». Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί δεν απέδωσε και είναι δέσμευση της αυριανής κυβέρνησης της ΝΔ να τον καταργήσει.
Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η Κυβέρνηση και στο ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο. Ή μάλλον έχει ένα σχέδιο: Να προχωρά σε μια σειρά από ρυθμίσεις, που το μόνο το οποίο κάνουν είναι να κλείνουν το μάτι σε διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων. Δεν βλέπει τη μεγάλη εικόνα. Πως θα ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πως θα αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία, πως θα αξιοποιήσει καλύτερα τα περιουσιακά της στοιχεία, πως θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία στις σχέσεις της και με την Περιφέρεια, πως θα αποσαφηνίσουμε όρια αρμοδιοτήτων μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Αλλά όλα αυτά, προφανώς, δεν ενδιαφέρουν μια Κυβέρνηση η οποία εξακολουθεί και αναπαράγει τις χειρότερες παθογένειες του πελατειακού Κράτους».
Σε ότι αφορά τους συμβασιούχους, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε ένα πολύ οργανωμένο σχέδιο από την Κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας καινούργιας στρατιάς συμβασιούχων, όμηρων, δηλαδή, συμπολιτών μας σε κάποιους από τους οποίους θα τάξει το τυράκι της μονιμοποίησης με αντάλλαγμα την πολιτική του στήριξη. Αυτό κατέρρευσε. Και κατέρρευσε, διότι η Δικαιοσύνη, για άλλη μια φορά, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έβαλε ένα φρένο σε αυτές τις πρακτικές της Κυβέρνησης».
«Το πρόβλημα των συμβασιούχων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης «το δημιούργησε η ίδια η Κυβέρνηση, η οποία έκλεισε το μάτι σε αυτούς τους εργαζόμενους και τους φέρθηκε ανέντιμα. Εμείς – και θέλω να το τονίσω αυτό – είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Σύμβαση ορισμένου χρόνου σημαίνει αυτό το οποίο λέει ο όρος. Πρόσληψη για ορισμένο χρόνο και για την παροχή συγκεκριμένου έργου. Άλλο οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άλλο το τακτικό προσωπικό. Και σε αυτό θα είμαστε απολύτως κάθετοι. Και στη δική μας λογική εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης πρέπει να υπάρχει μια σαφέστατη κατανομή μεταξύ του τακτικού προσωπικού και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, εποχικές ανάγκες, όπως συμβαίνει συχνά σε Δήμους ή τα δίμηνα, τα οποία είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία, που έχει - από την ίδια τη νομοθεσία - ο Δήμος μεγαλύτερη ευελιξία».

Θοδωρής Λαπαναΐτης
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: