Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Στο ίδιο έργο θεατές για μια ακόμη χρονιά

Δεν ξεκινά στις 18.8.2017 η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α. - Προσοχή στην παραπληροφόρηση.
Όπως πέρυσι έτσι και φέτος, ορισμένα μέσα ενημέρωσης καθώς και άλλα μέσα φορολογικής ενημέρωσης ανακάλυψαν ότι, από σήμερα Παρασκευή, 18.8.2017 θα ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝ.Φ.Ι.Α. στους λογαριασμούς των φορολογουμένων η οποία θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα.
Θα επαναλάβουμε λοιπόν όσα είχαμε σημειώσει στη σχετική περυσινή ανακοίνωσή μας  γιατί η παραπληροφόρηση μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση στους φορολογούμενους, οι οποίοι με την σειρά τους θα τη μεταφέρουν στους συναδέλφους.
Η εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται σε πολλά στάδια και διαρκεί αρκετές ημέρες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι, μόνο η ανάρτηση των εκκαθαριστικών μπορεί να διαρκέσει έως και 3 ημέρες (σημ. πέρυσι είχε διαρκέσει λιγότερο). 
Η ανακοίνωση της Δ.ΗΛΕ.Δ [ βλέπε εδώ ] για το προσωρινό κλείσιμο της εφαρμογής δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2017 από Παρασκευή 18 Αυγούστου, δεν σημαίνει ότι θα γίνει ταυτόχρονα η εκκαθάριση και θα ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο taxisnet. 
Άλλωστε το χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι γνωστό από πέρυσι και σαφώς μπορεί να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις ανάλογα με τα προβλήματα, σε καμία όμως περίπτωση η ανάρτηση των εκκαθαριστικών δεν ξεκινάει σήμερα.
Από τις 18/8  θα ξεκινήσει η διαδικασία για την εκκαθάριση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. όπως είχε προγραμματισθεί, η οποία ειρήσθω εν παρόδω θα διαρκέσει όπως και πέρυσι κάποιες ημέρες. Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες -δεν είναι μόνο η εκκαθάριση, αλλά και άλλες πολύπλοκες εσωτερικές διαδικασίες που αφορούν στη μεταφορά των δεδομένων από το ένα έτος στο άλλο, στις απαλλαγές, στις εξαιρέσεις, στους χρηματικούς καταλόγους κ.λπ., -, τότε θα ξεκινήσει και η ανάρτηση των εκκαθαριστικών. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι όλες αυτές οι πολύπλοκες διαδικασίες αφορούν σε περίπου 7.000.000 φορολογούμενους με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τον χρόνο που αυτές ολοκληρώνονται.
Δείτε εδώ το περυσινό χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2016

Επιμέλεια: Επιστημονική ομάδα Taxheaven 
Πηγή: Taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: