Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

«Ωμή παρέμβαση»;... Μήπως ασυδοσία;

Η πρόσφατη κριτική του Υπουργού Δικαιοσύνης στους δικαστές σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες των δικαστικών λειτουργών προκαλεί νέα κόντρα μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των δικαστών.
Είναι ένα θέμα πολυσυζητημένο που έχει προκαλέσει κριτική και μέσα στο δικαστικό χώρο τόσο για την απροθυμία στην κατάθεση δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, όσο και για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τα "πόθεν έσχες" που εξέπληξε δυσάρεστα.
Οι δημόσιες αναφορές του Υπουργού ενοχλούν τους δικαστές όμως δεν φαίνεται να αποπειράται να χειραγωγήσει αλλά καυτηριάζει την επίμαχη απόφαση που φαλκιδεύει την έννοια της διαφάνειας και καθιστά τους δικαστές ελεγκτές και ελεγχόμενους.
Δυσάρεστη έκπληξη ήταν αντίδραση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς ο παλιός δικομματισμός  δίνει την εντύπωση ότι προστατεύει ένα είδος ασυδοσίας για τους συνταγματικούς θεσμούς, όπως ακριβώς και το προκλητικό νομοθετικό αποτύπωμα που επεφύλαξε για τον εαυτό του.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει ώστε να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον, η δε δικαιοσύνη οφείλει να προστατεύσει το κύρος της γιατί η μέχρι τώρα στάση της κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέεων Δημήτρης Ασπρογέρακας υποστήριξε ότι κανείς δεν θα κρύψει στοιχεία και ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα εφαρμόσουν το νόμο που θα φέρει η πολιτεία. Είναι μια σημαντική δήλωση αρκεί το ΣτΕ να μην ανατρέψει το νόμο και πάλι…

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: