Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Αναρτήθηκαν οι νέες μειωμένες τιμές των φαρμάκων

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου από την Παρασκευή οι νέες τιμές φαρμάκων. Δείτε ποια φάρμακα αφορά. Χρόνο προσαρμογής ζητούν οι φαρμακοποιοί.
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας βρίσκονται πλέον οι νέες τιμές των φαρμάκων.
Με απόφαση του υπουργείου Υγείας και δη του αναπληρωτή υπουργού Μάριου Σαλμά, ορίζεται ότι οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και τις φαρμακαποθήκες, ενώ στα φαρμακεία οι νέες τιμές θα ισχύσουν μετά μία εβδομάδα, δηλαδή από τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου.
Οι μειώσεις κυμαίνονται από 5% έως 10% στα γενόσημα φάρμακα καθώς και σε όσα έχει λήξει η πατέντα τους. Η μείωση θα είναι της τάξεως του 10% για τα φάρμακα αξίας 10 ευρώ και άνω και 5% για φάρμακα αξίας 5 έως και 10 ευρώ.
Οι μειώσεις αυτές αφορούν σχεδόν το σύνολο των σκευασμάτων που κυκλοφορούν  στην χώρα μας, δηλαδή 12.048 σκευάσματα, καθώς προστασία πατέντας έχουν 800 φάρμακα.
Η μεσοσταθμική μείωση είναι 7%, που κατά το υπουργείο μεταφράζεται σε εξοικονόμηση έως και 150 εκατ ευρώ από την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη.
Παρόλα αυτά, η άμεση εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών κινητοποίησε τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες, οι οποίοι θεωρούν ότι απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ομαλοποίηση της αγοράς υπό τα νέα δεδομένα κι ενώ καταγράφονται ούτως ή άλλως ελλείψεις φαρμάκων.
Το νέο δελτίο τιμών είναι αναρτημένο στην σελίδα του υπουργείου Υγείας.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: