Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

«Σκοτεινή» περίοδος για την Πέλλα η τελευταία 10ετία. Ανικανότητα ή αδιαφορία;

Πάει καιρός από τότε που το @P e l l a προσπάθησε να αναδείξει το θέμα των μισθωμένων κτιρίων για υπηρεσίες και φορείς του Δήμου Πέλλας στην Πέλλα, όταν τόσα δημοτικά κτίρια και αίθουσες παραμένουν άδεια και αναξιοποίητα. Είναι απορίας άξιον γιατί η Δημοτική Αρχή κωλυσιεργεί και δεν προχωρά στην άμεση μεταφορά και μετεστέγαση του ΚΑΠΗ, του ΚΕΠ, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, εξοικονομώντας μερικές χιλιάδες ευρώ ετησίως, χρήματα που προφανώς θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες, παρεμβάσεις, χρήσεις και δράσεις. Δεν είναι το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αφού υπάρχουν άλλα πολύ περισσότερο ή εξίσου σημαντικά, όμως μόνο κέρδος θα είχε από μια τέτοια ενέργεια ο Δήμος και η Πέλλα.
Κανένα έργο μικρό ή μεγάλο, καμία αξιοποίηση των όποιων παλαιότερων ή νεότερων υποδομών, με υποτυπώδεις υπηρεσίες στην καθημερινότητα των πολιτών και της κοινωνίας, καμία πρόνοια για την διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των χιλιάδων καλοκαιρινών επισκεπτών, καμία πρωτοβουλία για έσοδα από τον αυξημένο τουρισμό για το Δήμο μας, όταν ακόμη και στα πιο μικρά ορεινά άσημα χωριά της Ελλάδας, κάτι άλλαξε, κάτι βελτιώθηκε... Όλα τα παραπάνω σκιαγραφούν το «μαύρο» και το «γκρίζο» στη ζοφερή πραγματικότητα της Πέλλας εν έτει 2013! Και δεν είναι μόνο η κρίση η αιτία όλων των δεινών... Είναι η ανεπάρκεια, η ανικανότητα και η αδιαφορία των τοπικών αρχόντων, και η μακροχρόνια που τείνει να γίνει μόνιμη, «αστοχία» των επιλογών μας σε πρόσωπα.
Μάλλον η Δημοτική Αρχή κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την κεντρική εξουσία, ανίκανη, αδιάφορη και άβουλη να πάρει χρήσιμες και επωφελείς αποφάσεις για τον τόπο και τους πολίτες. Λειτουργεί με γνώμονα τα «ψηφαλάκια», κι έτσι προσανατολίζεται και κινείται βάζοντας προτεραιότητες, φέρνοντας μνήμες άλλων ξεπερασμένων εποχών. Η Πέλλα αυτή την περίοδο θα την θυμάται, ως συνέχεια των δύο προηγούμενων, μία ακόμη «σκοτεινή περίοδο» στην σύγχρονη ιστορία της χωρίς προγραμματισμό, σχέδιο, προβολή και έργο. Η Πέλλα από μεγάλη πρωταγωνίστρια και σημείο αναφοράς όπως θα έπρεπε να είναι όχι μόνο για τον Δήμο Πέλλας αλλά και για ολόκληρο τον νομό μας, παραμένει ένας θλιβερός κομπάρσος σαν να μην έχει τίποτα να επιδείξει και να αναδείξει. Ξηρός, Τσαλταφερίδης και σήμερα ο Στάμκος είναι οι δήμαρχοι που πέρασαν και δεν ακούμπησαν από την ιστορική και τουριστική Πέλλα, έστω κι αν ο δεύτερος έχει κάτι να «καυχιέται» ότι «έσκαψε» κάπου για την αλλαγή του δικτύου ύδρευσης αλλά ομολογουμένως με «πληγές» που δεν έκλεισαν ακόμη και με μεγάλη επιβάρυνση για τις τσέπες των πολιτών στον δια ταύτα. Η ιστορία μόνο επιγραμματικά θα τους γράψει και ίσως να σκάει και κανένα κοροϊδευτικό «μειδιάμα» στην αναφορά των ονομάτων τους. Ότι αξιόλογο είχε γίνει παλαιότερα και κυρίωςεπί διοίκησης Μουχτάρη, παραμένει ως έχει και μάλιστα λόγω πλημελλούς ή και ανύπαρκτης συντήρησης, η φθορά και ο χρόνος αφήνουν μέρα με τη μέρα ανεξίτηλα τα σημάδια τους.
Γνωρίζαμε ότι με τον Καλλικράτη θα χάναμε μια και καλή το "όνομα", αλλά δεν φανταζόμασταν ποτέ πόσο θα μπορούσε να απαξιωθεί και η "χάρη"... Μια "χάρη" που θα ζηλευαν και θα επιθυμούσαν πολλές χώρες και πόλεις παγκοσμίως!

Δεν υπάρχουν σχόλια: