Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

ΤΡΙ(Ο)ΚΥΜΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ!

-ΑΘΛΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΡΟΛΟΥ, ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟ-ΚΟΥΒΕΛΗ!
-ΝΕΟ ΕΞΑΜΒΛΩΜΑ: ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΑΝΟΧΗ ΔΗΜΑΡ;
Σε φαρσοκωμωδία εκτυλίχθηκε η τρίτη συνάντηση των τριών αρχηγών της κυβέρνησης, με τους τελευταίους να παίζουν μεταξύ τους βρώμικα παιχνίδια ρόλου, εντυπώσεων και εικόνας, αφού συμφωνούν επί της ουσίας για την κατεδάφιση (αναδιάρθρωση τη λένε) της ΕΡΤ και εμφανίζονται να διαφωνούν στον τρόπο και τη διαδικασία σε αυτήν την κατεύθυνση!
Η φαρσοκωμωδία επιτείνεται από το γεγονός ότι και οι "τρεις" συμφωνούν γενικότερα στο ακολουθούμενο μνημονιακό πρόγραμμα!
Πολιτικοί κύκλοι χαρακτήριζαν τη σημερινή «εμπλοκή» ανάμεσα στους τρεις ως τρικυμία σε ένα ποτήρι νερό, στην οποία οι πρωταγωνιστές προσδίδουν χαρακτήρα μελοδράματος και θρίλερ.

Τον τόνο στην κυβερνητική «εμπλοκή» δίνουν, κατ’ αρχήν, οι δηλώσεις του Φ. Κουβέλη (βλ. παρακάτω), ενώ ακολούθησαν και δηλώσεις των άλλων αρχηγών.
Πολιτικοί παρατηρητές έλεγαν στην Iskra ότι η κυβερνητική κρίση αποτυπώνει τα βαθύτερα και γενικότερα ανυπέρβλητα αδιέξοδα των επιλογών της κυβέρνησης και την πλήρη και παταγώδη αποτυχία των τελευταίων.
Η ΕΡΤ είναι μόνο η αφορμή για να εκδηλωθούν προσπάθειες από το Σαμαρά απελπισμένης «φυγής προς τα μπρος» και από τη ΔΗΜΑΡ διαφυγής από την κυβέρνηση, με ενδιάμεση τη θέση του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που τα πάντα βουλιάζουν γύρω τους.
Υποστήριζαν, ακόμα, ότι η ΔΗΜΑΡ αλλά εν μέρει και το ΠΑΣΟΚ, μοιάζουν με εκείνους που ψάχνουν τρόπους  να διασωθούν από τον καταποντισμό και τη γενική χλεύη, με κινήσεις αποστασιοποίησης από το κυβερνητικό σκάφος.
Σε διάγγελμά του τις πρωινές ώρες, ο Α. Σαμαράς πρόσηψε υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα στο Φ. Κουβέλη και έδειξε να επιλέγει κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποκλείει και τη ΔΗΜΑΡ. Η θέση αυτή του Α. Σαμαρά προκύπτει ως αποτέλεσμα και των σφοδρότατων πιέσεων έξωθεν, από ΔΝΤ και ΕΕ!
Είναι προφανές ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να διασώσουν το μνημονιακό πρόγραμμα με την ανοχή τώρα της ΔΗΜΑΡ και να αποφύγουν πάση θυσία τις εκλογές, στις οποίες διαβλέπουν συντριβή.
Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι η κωμικοτραγική αυτή κυβερνητική κατάσταση και η άθλια συμπεριφορά Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, που βουλιάζει ακόμα περισσότερο τη βυθισμένη χώρα και επιδεινώνει ταχύτατα και εφιαλτικά την κρίση, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη προσφυγής στις εκλογές για να αποδοκιμασθούν συνολικά και συντριπτικά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και να αναδειχθεί κυβέρνηση της συμπαραταγμένης Αριστεράς, που θα δώσει συνεπή και αταλάντευτη προοδευτική διέξοδο στη χώρα.

Για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών, παρατίθενται οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, μετά τη νέα συνάντηση της Πέμπτης (20/6).

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ, ΣΙΓΗ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν προέκυψε συμφωνία αναφορικά με το ζήτημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Επανέφερα την πρόταση της ΔΗΜΑΡ ότι η  αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με όλους τους εργαζομένους της.» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πριν από λίγο από τα γραφεία του κόμματος στην Αγ. Κωνσταντίνου.

«Το μαύρο ήταν συγκεκριμένη επιλογή όπως και η βίαιη διακοπή συχνοτήτων της ΕΡΤ.  Επέμενα καθώς για εμάς δεν πρόκειται για τυπικό και διαδικαστικό ζήτημα αλλά για ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας.» πρόσθεσε.
«Παρά την απόφαση του προέδρου του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες της ΕΡΤ η απόφαση δεν εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα το μαύρο και ότι αυτό συμβολίζει να παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες.
Δεν υπήρξε συμφωνία αλλά επέμενα. Στο κάτω κάτω η αποδοχή αυτής της πρότασης δε θα έβλαπτε την ουσία: να εξορθολιστεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση» υπογράμμισε.
Στην συνέχεια ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε πως η ΔΗΜΑΡ λέει «Ναι σε εξορθολογισμό της  δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αλλά όχι σε πράξεις που προσβάλλουν τη νομιμότητα».
Ανέφερε επίσης πως η κυβέρνηση γνώριζε τη θέση της ΔΗΜΑΡ αλλά παρ’ ολ’ αυτά προχώρησε σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, «μια πράξη άρνησης συλλειτουργίας των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση».
«Δεν είναι δική μας ευθύνη που δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος» κατέληξε.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
" Η κατάσταση για τη χώρα, την οικονομία, τους πολίτες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Εχει καταστεί δυστυχώς ξανά ιδιαίτερα κρίσιμη. Πριν από 15 μέρες βρεθήκαμε απέναντι σε ένα τεράστιο θεσμικό ζήτημα λόγω της μονομερούς πρωτοβουλίας της ΝΔ να κόψει το σήμα της ΕΡΤ, παρά τη δεδηλωμένη αντίθεση του ΠαΣοΚ. Αμέσως ζητήσαμε να επνέλθει το πρόγραμμα της ΕΡΤ σε όλες της τις συχνότητες, όπως επέβαλε και το ΣτΕ. Οι έλληνες πολίτες προσεβλήθηκαν. Αυτή τη στιγμή προέχει η αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και της λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης.
Τίθεται ωστόσο ένα ευρύτερο ζήτημα λειτουργίας της κυβέρνησης, εν μέσω κρίσης για να μποροέσουμε να διαπραγματευτούμε με τον επωφελέστερο τρόπο με τους εταίρους μας. Ζητήσαμε την λειτουργία της ΕΡΤ αμέσως με το σύνολο του προσωπικού της για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση με το νέο οργανόγραμμα. Ζητήσαμε βοήθεια τεχνικού συμβούλου από δίκτυα επιπέδου ΒΒC και αρμόδιου υφυπουργού που δεν προέρχεται από τη ΝΔ.
Εχουν γίνει βήματα, αλλά δεν μας ικανοποιούν. Αποδέχεται ο πρωθυπουργός την άμεση λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και την άμεση επαναπρόσληψη 2000 εργαζομένων. Παρότι αυτό απέχει από την αρχική θέση μας, η μεταβατική κατάσταση που σας περιγράφω, μεν όλες τις εκπομπές και όλες τις συχνότητες, μας επιτρέπει να μιλήσουμε για το πολύ πιο μεγάλο θέμα που είναι η επαναθεμελίωση της κυβέρνησης.
Εχουμε δεχτεί ως ΠΑΣΟΚ το βάρος της κρίσης και αλαζονικές συμπεριφορές. Αυτό συνεχίζεται και τον τελευταίο χρόνο. Δεν μας ακούνε.
Αισθανόμαστε άσχημα όταν πρέπει να αγωνιζόμαστε για να αποδείξουμε ότι πρέπει να απομονωθεί η Χρυσή Αυγή ως ναζιστική και ξενοφοβική. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν αντικείμενο της επαναθεμελίωσης της διακυβέρνησης του τόπου.
Ζητούμε από τη ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην διαδικασία επαναθεμελίωσης του προγράμματος και της συνεργασίας. Να λειτουργεί το κοινοβούλιο με σοβαρότητα. Το ερώτημα είναι αν προτεραιότητα της χώρας είναι οι πρόωρες εκλογές. Δε φοβόμαστε τις εκλογές. Αλλο οι δημοσκοπήσεις, άλλο η αστείρευτη δυναμική της δημοκρατικής παράταξης. Απέναντι στη δεξιά και την κομμουνιστική αριστερά."
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α. ΣΑΜΑΡΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
«Εκείνο που προέχει είναι να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης. Να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν με τα λάθη του παρελθόντος», ανέφερε στην εισαγωγική τοποθέτηση του διαγγέλματός του ο Αντ. Σαμαράς.

"Δεν θα επιστρέψουμε στο αμαρτωλό παρελθόν", τόνισε σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας παράλληλα πως προέχει να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης.
Οι μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε, δεν μπορούν να προχωρήσουν επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος, αλλά με «άλματα προς τα μπρος».
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως έκανε προσπάθειες να βρεθεί λύση ούτε απάντησε σε  προσβλητικά σχόλια, ενώ είπε πως χθες είχαμε καταλήξει σε πλαίσιο συμφωνίας για την ΕΡΤ, σήμερα όμως ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε έξω από το πλαίσιο και τη λύση που χθες δέχτηκε και ο ίδιος.

ΤΡΙΠΛΗ ΕΞΩΘΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ "ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ" !!!
Τριπλή παρέμβαση από ΔΝΤ, Ρεν και Ντάισελμπλουμ εν μέσω των καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις άφησε να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας κινδυνεύει εάν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί πιθανώς λόγω πολιτικής ρευστότητας ή εκλογών. Έκκληση για υπευθυνότητα στους πολιτικούς αρχηγούς απεύθυνε ο ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε τις ελπίδες του ότι όλοι οι Έλληνες πολιτικοί θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Νέα παρέμβαση για την Ελλάδα έκανε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, εν μέσω των πολιτικών εξελίξεων. Όπως είπε, εάν η αξιολόγηση γίνει μέχρι το τέλος του Ιουλίου δεν θα υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης για το 2014, υπονοώντας ότι σε περίπτωση εκλογών ή πολιτικής αστάθειας το πρόγραμμα θα μπορούσε να βρεθεί στον αέρα. Απαντώντας σε ερωτήματα ελληνικών μέσων ενημέρωσης ο Ράις εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Υπάρχει μια συνεχής αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Η αποστολή που ολοκληρώθηκε χθες έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Οι συζητήσεις πολιτικής έχουν διακοπεί και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του μήνα. Προτεραιότητα για τις ελληνικές αρχές παραμένει να υλοποιήσουν άμεσα το πρόγραμμα. Εάν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, όπως αναμένεται, δεν θα υπάρξουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014».
Είχε προηγηθεί δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε ότι στο εν εξελίξει πρόγραμμα δανειακής βοήθειας προς την ελληνική οικονομία ανακύπτει χρηματοδοτικό κενό ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ και πως για το λόγο αυτό το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει προς το παρόν τις πληρωμές του προς την Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από τον ένα χρόνο πολιτικής σταθερότητας, ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν. Απευθύνω έκκληση για υπευθυνότητα στους πολιτικούς αρχηγούς. Τα μέλη μας θα εργαστούν χωρίς διακοπή, αλλά η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο. Είναι προς όφελος όλων να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος πριν από τις θερινές διακοπές. Είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις εργασίες που χρειάζονται για τις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε.
Eλπίζω ότι όλοι οι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μέχρι την 1η Ιουλίου για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση.
Για περίπλοκη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αθήνα έκανε λόγο ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: