Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Σε αργή κίνηση οι αποφάσεις για τη ρύθμιση του διαδικτυακού στοιχήματος

Έκθετη η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Βαλτώνει η επιτήρηση στον χώρο του διαδικτυακού στοιχήματος. Χάνονται σε περίοδο κρίσης εκατομμύρια για το ελληνικό δημόσιο.
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Μετά από 18 μήνες πλήρους αδράνειας η  Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) αποφάσισε  να ασχοληθεί  με την επιτήρηση του μεταβατικού καθεστώτος που βρίσκεται σε ισχύ στον χώρο του διαδικτυακού στοιχήματος από τον Δεκέμβριο του 2011.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", σύντομα θα κινηθούν οι διαδικασίες για την κατάρτιση της λεγόμενης Black List.
Ωστόσο, προκαλεί πολλά ερωτηματικά, το γεγονός ότι δύο χρόνια μετά την ψήφιση του Ν. 4002/2011 (Αύγουστος 2011) η αγορά συνεχίζει να βρίσκεται σε "μεταβατικό" καθεστώς.
Η ΕΕΕΠ αντί να εφαρμόζει τις διατάξεις του νόμου και να προστατεύει την εύρυθμη λειτουργία του χώρου, ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά έσοδα στο κράτος, προτίμησε χωρίς λόγο
Αν και με τον παραπάνω νόμο το ελληνικό κράτος προανήγγειλε τη διαδικασία αδειοδότησης παρόχων διαδικτυακών παιγνίων, τέτοια διαδικασία ποτέ δεν προχώρησε.
Εσχάτως, μάλιστα, το ελληνικό κράτος άλλαξε γνώμη και προωθεί τη δημιουργία μονοπωλίου του (σύντομα πλήρως ιδιωτικού) ΟΠΑΠ και στο Διαδίκτυο.
Πρόκειται για προοπτική που η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν βλέπει με καλό μάτι, αν κρίνει κανείς από τις μέχρι τώρα αντιδράσεις της στο σχέδιο νόμου που έθεσε υπόψη της η ελληνική κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες.
Εκατομμύρια χαμένα στην αδράνεια
Στο μεταξύ, το ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να χάνει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο από μια αγορά η οποία, αν είχε ρυθμιστεί σωστά, θα μπορούσε να αποφέρει εκτός από κρατικά έσοδα και ορισμένες χιλιάδες θέσεις εργασίας, με την ΕΕΕΠ να μην έχει να επιδείξει ούτε μία πράξη η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του χώρου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε λόγω αδράνειας της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων είτε λόγω αποφάσεων αναστολής κυρώσεων από την Κομισιόν (εξαιτίας λανθασμένων και καθυστερημένων χειρισμών από την ελληνική πλευρά), από την 1η Ιανουαρίου 2012 που τέθηκε σε ισχύ το μεταβατικό καθεστώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος των 24 εταιρειών που υπάγονται σε αυτό, αλλά και καμία κύρωση σε όλες τις υπόλοιπες εταιρείες που συνεχίζουν παράνομα να λειτουργούν.
Μάλιστα η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων ενώ γνώριζε εδώ και πολύ καιρό πως από τα μέσα Ιουνίου δεν θα υπήρχε πλέον τίποτα που να την εμποδίζει να ασκήσει τα καθήκοντά της, δεν φρόντισε να κάνει την απαραίτητη έρευνα και προεργασία ώστε να αναλάβει αμέσως δράση.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις στις 19 και 20 Ιουλίου απέστειλε για πρώτη φορά κλήσεις προς ακρόαση στις 24 εταιρείες που έχουν υπαχθεί στο μεταβατικό καθεστώς, 18 και πλέον μήνες μετά την υπαγωγή τους σε αυτό.
Ακροάσεις εκτός χρόνου
Η ΕΕΕΠ καλεί αυτή την εβδομάδα τις 24 εταιρείες σε ακρόαση, ώστε να καταλήξει στη συγκρότηση της black list, ενώ κανονικά όφειλε να έχει ήδη δημοσιοποιήσει τη λίστα, συμπεριλαμβάνοντας σ' αυτήν όλες τις ιστοσελίδες που λειτουργούν εντελώς παράνομα και να προσθέσει σε δεύτερη φάση όσες λειτουργούν παράτυπα.
Το πόρισμα των ακροάσεων αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού καθ' όλη τη διάρκεια του 2012 το Δημόσιο αποκόμισε από το μεταβατικό καθεστώς έσοδα μόλις 1 εκατ. ευρώ! Κι αυτό τη στιγμή που μητρικές εταιρείες παρόχων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα κάνουν δημοσίως λόγο για κέρδη εκατομμυρίων και ενημερώνουν τους μετόχους τους για τις επιδόσεις τους αυτές.
Οι κινήσεις που έφεραν "εκτόξευση" της B2B Gaming
Αίσθηση στην αγορά έχουν προκαλέσει και οι κινήσεις της Β2Β Gaming, που προχωρώντας σε σημαντικές επενδύσεις κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, χάρη στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων λειτουργίας των Bet365.gr και Stoiximan.gr, να εκτοξεύσει το μερίδιό της στην ελληνική αγορά.
Mόνο για το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας των δύο αυτών ιστοσελίδων η Β2Β κατέβαλε τον Ιούλιο φόρο μεγαλύτερο από 2 εκατ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από όσα έχουν καταβάλει όλες οι υπόλοιπες.
Το παράδειγμα της Β2Β συνιστά άλλο ένα στοιχείο για την αποτυχία του μεταβατικού καθεστώτος, αλλά και την πλήρη απουσία ελεγκτικών διαδικασιών.
Είναι ξεκάθαρο πως οι περισσότερες από τις 24 εταιρείες δεν καταβάλλουν τους οφειλόμενους φόρους. Μια αγορά που θα έπρεπε να αποφέρει στο κράτος περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο φέρνει έσοδα που μετά βίας ξεπερνούν το εκατομμύριο ευρώ.
Η ΕΕΕΠ καλεί τώρα τις 24 εταιρείες σε ακρόαση, ώστε να συνταχθεί η "black list", αν και ακόμα και τώρα εταιρείες που δεν υπήχθησαν στο μεταβατικό καθεστώς, αλωνίζουν στην αγορά.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: