Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός βαρβαρότητας του 2014

Nέα χτυπήματα σε βάρος του λαού ετοιμάζεται να καταφέρει η συγκυβέρνηση με μπούσουλα και «εργαλείο» τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2014, που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η συζήτησή του θα ξεκινήσει στις 25 Νοέμβρη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Ο προϋπολογισμός εμφανίζει το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είναι βέβαια αποτέλεσμα των παραιτέρω μειώσεων σε όλα τα κονδύλια που αφορούν σε Υγεία, Πρόνοια, Κοινωνική ασφάλιση, σε συνδυασμό με τους νέους φόρους που φορτώνονται στις πλάτες του λαού.
Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός είναι ενταγμένος στο υπό διαμόρφωση «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017», το οποίο με τη σειρά του εντάσσεται στη γενικότερη πολυετή στρατηγική του κεφαλαίου σε επίπεδο ΕΕ, με το νέο «δημοσιονομικό πλαίσιο» για την περίοδο 2014-2020. Το σύνολο των εμφανιζόμενων δημοσιονομικών μεγεθών αποτελεί αντανάκλαση της αντιλαϊκής πολιτικής, των ήδη ψηφισμένων και των επερχόμενων μέτρων, στο σημερινό φόντο της καπιταλιστικής κρίσης και της επιχείρησης διεξόδου από αυτήν σε όφελος του κεφαλαίου.
Οι κεντρικές προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού είναι οι εξής:
  • Πρόσθετα μέτρα φοροεπιδρομής  και μείωσης κονδυλίων για κάλυψη λαϊκών αναγκών ύψους συνολικά 6 δισ. ευρώ.
  • Η συγκυβέρνηση προσδοκά αναιμική ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ, της τάξης του 0,6%, το 2014, στα 184,1 δισ. ευρώ, έναντι της βύθισης κατά 25% την περίοδο 2008 - 2013.
  • Στη βάση της χρεοκοπίας του λαού, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα απογειωθεί στα 3 δισ. ευρώ (από 812 εκατ. ευρώ για το 2013) και θα φτάσει στο 1,6% του ΑΕΠ (από 0,4% φέτος). Η διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος σημαίνει ότι τα κρατικά έσοδα θα είναι περισσότερα από τις δαπάνες, στις οποίες όμως δεν υπολογίζονται οι τόκοι για τα δάνεια και τα χρεολύσια του κρατικού χρέους. Η όποια απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους, είτε ως προς τα κρατικά έσοδα, είτε ως προς τις δαπάνες, επίσης συνεπάγεται την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων.
  • Η επίσημη ανεργία αναμένεται στο 24,5%, ενώ η πτώση του επιπέδου της κατανάλωσης θα συνεχιστεί με ρυθμό 1,6%. Εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και της ενισχυμένης ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου αναμένεται αύξηση των «επενδύσεων» σε ποσοστό 5%.
«Σφαγή» σε Κοινωνική Ασφάλιση και περίθαλψη
Μειωμένο κατά 6,4% και συγκεκριμένα 41,9 δισ. ευρώ, από 44,8 δισ. ευρώ είναι το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, δηλαδή αυτών που αφορούν σε Κοινωνική Ασφάλιση, Πρόνοια, μισθούς, συντάξεις κ.ά
Οι άγριες περικοπές σε Κοινωνική Ασφάλιση και περίθαλψη αποτελούν την αιχμή του δόρατος: οι δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα, παροχές υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των ΟΤΑ θα περικοπούν περαιτέρω κατά 3,1 δισ. ευρώ.
Σε αυτά τα πλαίσια, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης περικόπτονται κατά 2,3 δισ. ευρώ, πέφτοντας στα 12,8 δισ. ευρώ (από 15 δισ. το 2013). Η πτώση σε σχέση με το 2013 φτάνει στο 14,7%, ενώ σε σύγκριση με το 2012 στο 22%.
Ειδικότερα, η κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία καρατομείται στα 10,9 δισ. ευρώ (από 12,3 δισ.), ή κατά 1,4 δισ. (11,4%). Για τα νοσοκομεία προβλέπονται 1,1 δισ. (από 1,6 δισ.) με πτώση 35%. Για τον ΕΟΠΥΥ προβλέπονται μόλις 774 εκατ. (από 1,1 δισ.) με μείωση 30%.
Το ποσό των 3,1 δισ. ευρώ συμπληρώνεται με μέτρα που θα εφαρμοστούν γα πρώτην φορά από το 2014, όπως :
- Κατάργηση του ΕΚΑΣ σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας. Υπολογίζεται ότι εντός του 2014 θα χάσουν το ΕΚΑΣ περίπου 60.000 σημερινοί δικαιούχοι.
- Περικοπές στα επιδόματα ανεργίας μέσω της εφαρμογής ακόμη πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
- Την περικοπή της δαπάνης για την καταβολή τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων μέσω της εφαρμογής ακόμη πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων.
Ενταση της φοροεπιδρομής
Στα 45,7 δισ. ευρώ προδιαγράφεται το σύνολο των φορολογικών εσόδων (άμεσοι και έμμεσοι φόροι). Σε συμβολικά επίπεδα διαμορφώνεται η συμμετοχή των κάθε είδους εταιριών (νομικα πρόσωπα), συγκεκριμένα στα 3,9 δισ. ευρώ.
Οι εισπράξεις από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας διογκώνονται σε ποσοστό 41,4% και σε απόλυτα μεγέθη στα 3,9 δισ. ευρώ (από 2,8 δισ.). Στα 2,65 δισ. ευρώ φτάνει το νέο χαράτσι από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ακόμη 1 δισ. ευρώ, προβλέπονται από τς δόσεις που τρέχουν για τα χαράτσια μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που αναμένεται να πληρωθούν στους πρώτους μήνες του 2014.
Οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων διογκώνονται σε ποσοστό 11,5% φτάνοντας 12,9 δισ. ευρώ, εν φόροι πάνω στην λαϊκή κατανάλωση (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κ.ά) στα 14 δισ. ευρώ
Πρόκειται για την «απόδοση» αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως:
- Η αναβάθμιση της φοροληστείας απέναντι στους φτωχομεσαίους αγρότες. Ο φόρος καθορίζεται στο 13% και θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος».
- Η νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, που αφορά στα φετινά εισοδήματα (2013), που θα δηλωθούν στην Εφορία και θα εκκαθαριστούν το 2014.
- Η κατάργηση των φοροελαφρύνσεων και των εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά.
- Η απογείωση των φόρων στους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι, εκτός των άλλων, συνθλίβονται με φορολογικό συντελεστή 26%, που εφαρμόζεται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος κ.ά.
Κρατικό χρέος
Στα 320 δισ. ευρώ και στο 174,8% του ΑΕΠ διαμορφώνεται το κεατικό χρέος για το 2014.  Από 239,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2007, στο τέλος του 2013 έφτασε 321 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις που από την πρώτη στιγμή είχε διατυπώσει το ΚΚΕ και σύμφωνα με τις οποίες η κυβερνητική πολιτική που λεηλατεί τα εισοδήματα των εργαζομένων στο όνομα της μείωσης του κρατικού χρέους, μαζί με τη χρεοκοπία εκατομμυρίων νοικοκυριών που θα προκαλέσει θα οδηγήσει και σε αύξηση του ίδιου του χρέους. 
Συνεχίζονται τα παζάρια
Πάντως, το σχέδιο που κατατέθηκε δεν φαίνεται να είναι το τελικό, καθώς η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμπληρωματικό προϋπολογισμό, μόλις κλείσει η συμφωνία με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η τρόικα αποδέχεται ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι «ένα κείμενο εκτός τόπου και χρόνου», αλλά «έχει λογική». Ωστόσο συμπλήρωσε με νόημα ότι «το κάθε κείμενο του προϋπολογισμού μπορεί να αλλαχτεί ανά πάσα στιγμή μέσα στη χρονιά».
Την Παρασκευή συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Γιούρογκρουπ, όπου για πρώτη φορά θα τεθεί επί τάπητος η μόνιμη διαδικασίας αξιολόγησης των προϋπολογισμών για όλα τα κράτη-μέλη, ανεξάρτητα από το εάν υπάγονται ή όχι σε μηχανισμούς στήριξης και μνημόνια.
«Ορισμένα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε την Πέμπτη ίσως είναι υπό αίρεση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ο. Ρεν, σύμφωνα με τον οποίο, τις «επόμενες εβδομάδες, θα διευκρινιστεί αν θα απαιτηθούν περαιτέρω προσαρμογές και το ενδεχόμενο να παρουσιάσει η Ελλάδα τροποποιημένο ή συμπληρωματικό προϋπολογισμό». Ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Γιουρογκρουπ Τ. Βίζερ εστίασε στην « αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν τεράστιες ζημιές» στην «απελευθέρωση των αγορών» στην «αναδιάρθρωση» της δημόσιας διοίκησης. Συμπληρώνοντας την αντιλαϊκή ατζέντα σημείωσε πως ο «δρόμος που θα ακολουθήσει η πολιτική της Ελλάδας στο μέλλον πρέπει να φέρει βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην πολιτική που εφαρμόζεται στην αγορά εργασίας και στην πολιτική απασχόλησης». Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε χτεσινές δηλώσεις τόνισε ότι η «διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά θα είναι μακρά» και σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης ότι «δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα. Επαρκούν ακόμη τα ταμειακά διαθέσιμα».
Στις συναντήσεις που έγιναν την Τετάρτη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και την τρόικα δεν «έκλεισε» η συμφωνία με την τρόικα, αντανακλώντας τους γενικότερους ανταγωνισμούς εντός και εκτός ΕΕ. Από τις μέχρι τώρα επαφές έχουν «κλειδώσει» οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες στο Δημόσιο, ενώ βέβαιο θεωρείται το κλείσιμο κρατικών επιχειρήσεων ακόμα και με «ξαφνικό θάνατο».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών κάνουν λόγο  για «ικανοποιητική πρόοδο» αλλά και για ζητήματα που «παραμένουν σε εκκρεμότητα». Επίσης αναφέρουν ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες έδρες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και τα κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκέμβρη.
Αναλυτικά το  κείμενο της ανακοίνωσης της τρόικας αναφέρει:
«Κλιμάκιο στελεχών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα μετά από παραγωγικές συζητήσεις με τις αρχές για το σύνολο των πολιτικών που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ολοκλήρωση της εν εξελίξει αναθεώρησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας.
Ικανοποιητική πρόοδος έχει σημειωθεί, αλλά μερικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες έδρες των οργανισμών. Τα κλιμάκια στελεχών της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου».
Το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τη φημολογία για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, κυρίως στο δημοσιονομικό τομέα. Στην ανακοίνωση αναφέρει ότι «όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και προσθέτει ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά».
Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το Eurogroup που θα γίνει στις 9 Δεκέμβρη, αν και κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Την Παρασκευή ο Γιάννης Στουρνάρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup. Στην επίσημη ατζέντα δεν περιλαμβάνεται το θέμα της Ελλάδας ξεχωριστά, καθώς θα γίνει αξιολόγηση των προϋπολογισμών όλων των κρατών – μελών, όπως προβλέπουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες.
Νέες θυσίες ζητάει από τους Έλληνες ο Ντάισελμπλουμ
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει «επειγόντως» τις δεσμεύσεις της και να προωθήσει άμεσα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις.
Αναφερόμενος στη στάση που θα κρατήσει στο Eurogroup της Παρασκευής σε σχέση με την Ελλάδα, δήλωσε ότι «η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους».
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι τα όσα εφαρμόζονται στην Ελλάδα δεν είναι λιτότητα, αλλά «διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και κίνδυνων», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη χορήγηση νέου δανείου μόλις λήξει το υπάρχον πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνοντας ότι η επίθεση δεν θα έχει ημερομηνία λήξης, υποστήριξε ότι «έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες», αλλά «χρειάζονται νέες θυσίες από τους Έλληνες».
Στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων ζήτησε να λάβουν όλα τα κράτη - μέλη «επίπονες αποφάσεις» για να μειωθεί το κόστος εργασίας, δηλαδή για να γίνουν πολύ πιο φθηνοί οι εργαζόμενοι.
Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Με αφορμή τη συνάντηση ο Στέφαν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η «η Ελλάδα έχει δείξει φερεγγυότητα και οι εταίροι της θα φανούν αντιστοίχως φερέγγυοι».
Πάντως, ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται για συνάντηση διαπραγμάτευσης, αλλά για μια καλή ευκαιρία να ενημερωθεί η Άγκελα Μέρκελ από τον Έλληνα πρωθυπουργό για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα».

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: