Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού να φέρουμε την κρυφή βία και κακοποίηση στο προσκήνιο, λέει η UNICEF

Καθώς ο κόσμος γιορτάζει την Ημέρα του Παιδιού - την επέτειο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού - η UNICEF προτρέπει να ρίξουμε άπλετο φως στα εκατομμύρια των παιδιών σε κάθε χώρα και σε κάθε κοινωνική τάξη που έχουν πέσει θύματα βίας και κακοποίησης που εξακολουθούν να περνούν απαρατήρητα.
«Πολύ συχνά, η κακοποίηση συμβαίνει στις σκιές: απαρατήρητη, ακατάγγελτη, και -ακόμα χειρότερα- πολύ συχνά αποδεκτή», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake. «Έχουμε όλοι ευθύνη να κάνουμε το αόρατο, ορατό . Από τις κυβερνήσεις με τη θέσπιση και εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση της βίας κατά των παιδιών, μέχρι τους πολίτες που αρνούνται να μείνουν σιωπηλοί όταν γίνονται μάρτυρες ή υποψιάζονται κακοποίηση».
Η βία κατά των παιδιών παίρνει πολλές μορφές, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική κακοποίηση και σκληρές πειθαρχικές πρακτικές, και συχνά συμβαίνει σε καταστάσεις πολέμου και συγκρούσεων. Μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές βλάβες στα παιδιά.
«Η βία κατά των παιδιών προκαλεί πολύ περισσότερα από το τα βλάπτει τα ίδια τα παιδιά, υπονομεύει τον κοινωνικό ιστό, που επηρεάζει την παραγωγικότητα, την πρόοδο και την ευημερία», δήλωσε ο Anthony Lake. «Καμιά κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει τη βία κατά των παιδιών».
Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών. Αυτοί περιλαμβάνουν την υποστήριξη των γονέων, των οικογενειών και άλλων που φροντίζουν παιδιά. Την ενίσχυση των δεξιοτήτων των παιδιών για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τη βία. Τη στοχευμένη εργασία για να αλλάξει η νοοτροπία και οι κοινωνικές νόρμες που ανέχονται τη βία και τις διακρίσεις. Και την ενίσχυση και την επιβολή πολιτικών και νόμων που προστατεύουν τα παιδιά.
Η UNICEF ξεκίνησε την εκστρατεία «Τέλος στη Βία κατά των Παιδιών» νωρίτερα αυτό το χρόνο. Ζητά τη δημόσια παραδοχή του προβλήματος της βίας κατά των παιδιών και ενθαρρύνει την υποστήριξη και συμμετοχή τοπικών πρωτοβουλιών και κινημάτων στην αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου και επιτακτικού ζητήματος.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού σηματοδοτεί επίσης την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία φέτος γιορτάζει την 24η επέτειό της. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εγκρίθηκε το 1989, έγινε η πρώτη νομικά δεσμευτική διεθνής σύμβαση που επιβεβαιώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλα τα παιδιά. Διευκρινίζει ότι κάθε παιδί, παντού, έχει το δικαίωμα να επιβιώσει, να αναπτυχθεί και να προστατεύεται από κάθε μορφή βίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: