Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Παίζουν μπάλα στην πλάτη μας

Άγγλοι και Αμερικανοί... μεγαλώνουν τις τσέπες τους μετά τη στημένη έξοδό μας στις αγορές

Μεγάλη μπάλα παίζουν οι ξένοι στην πλάτη της «στημένης» εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Αμερικανοί, κατά κύριο λόγο, και Άγγλοι, δευτερευόντως, έχουν «πέσει με τα μούτρα» στις ελληνικές μπίζνες και, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν το κάνουν για την ψυχή της μητέρας τους.

Οι δουλειές στην Ελλάδα έχουν εγγυημένη και υψηλή απόδοση, μια και τα επιτόκια των χρηματοδοτήσεων (που αφορούν και το κύριο «έργο» τους) παραμένουν υψηλά. Και το κύριο ερώτημα είναι μήπως την ώρα που κρατούν τα πανηγύρια για την «έξοδο» η ελληνική λατρεία για το νέο δανεικό χρήμα οδηγήσει πολλά μεγάλα μαγαζιά της χώρας σε ξένα χέρια.
Η αλήθεια είναι ότι οι ξένοι χορηγοί που ανακαλύπτουμε για μία ακόμη φορά, δεν έχουν κύριο στόχο να «αγοράσουν Ελλάδα», παρά μόνο αν κάτι αποτελεί πραγματική ευκαιρία. Ο βασικός τους στόχος την περίοδο αυτήν είναι να βγάλουν αυτό που στην πιάτσα λέγεται μερικά «καλά μεροκάματα».
Ο κύριος λόγος λοιπόν του ενδιαφέροντος των ξένων τραπεζών να δανείσουν τους Έλληνες, είτε αφορά τον δημόσιο είτε τον ιδιωτικό τομέα, είναι ότι υπάρχει πλέον η εγγύηση. Οι δανειστές της τρόικας έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει, αλλά θα ζήσει για να πληρώνει τα δανεικά, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει δύο πράγματα:
1. Τα επιτόκια πέφτουν, αλλά παραμένουν υψηλά.
2. Οι Έλληνες θα δέχονται να δανειστούν με οποιονδήποτε όρο από τις ξένες τράπεζες, μια και από τις ελληνικές δεν υπάρχει ιδιαίτερη δυνατότητα, και θα πληρώνουν πάντα…

Ωκεανοί χρήματος
Τι καλύτερο, λοιπόν, για έναν ξένο με λεφτά από το να έρθει στην Ελλάδα της… εξόδου στις αγορές για να αβγατίσει τα κεφάλαιά του. Το μυστικό των αγορών είναι ότι αυτήν την περίοδο κυκλοφορεί πάρα πολύ χρήμα που… ψάχνεται να τοποθετηθεί. Η παγκόσμια χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση έχει γράψει νέο ιστορικό υψηλό από τον περασμένο Νοέμβριο, ξεπερνώντας τα 64 τρισ. δολάρια (!) και οι διαχειριστές της έχουν μεγάλη επιθυμία για ανάληψη ρίσκου.
Για τα περισσότερα funds και hedge funds αυτό που εμείς ονομάζουμε «ρίσκο χώρας» θεωρείται μάλλον εξασφαλισμένη τοποθέτηση. Γι’ αυτούς ρίσκο είναι πλέον να επενδύσουν στην… Κριμαία ή τη Βόρεια Κορέα. Και αυτό είναι βέβαια που η κυβέρνηση κρύβει από τον κοσμάκη πουλώντας το παραμύθι για την έξοδο και την αλλαγή της… διάθεσης με την οποία οι ξένοι επενδυτές αποτιμούν πλέον τον ελληνικό κίνδυνο κι ενσωματώνουν τις προοπτικές της οικονομίας. Η αλήθεια είναι ότι όλοι όσοι έχουν λεφτά θέλουν να τα βάλουν στην Ελλάδα για να βγάλουν περισσότερα…
Έτσι, μέσα σε μερικές ημέρες δύο ελληνικές τράπεζες (Πειραιώς και Alpha) άντλησαν 3,5 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο μάζευε άλλα 3 δισ. ευρώ, με την προσφορά σε κάθε περίπτωση να υπερκαλύπτει τη ζήτηση, έστω κι αν οι ελληνικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα βρίσκονται κοντά στην κορυφή των αποδόσεών τους από το 2012 και στις πρώτες θέσεις διεθνώς, από τις αρχές του έτους. Δηλαδή αυτό που λέγαμε.
Στην κίνηση της Alpha (η τράπεζα άντλησε 1,2 δισ. ευρώ), πρωταγωνιστές ως εγγυητές κάλυψης και ανάδοχοι ήταν η JP Morgan, η Citigroup, η HSBC και η Merrill Lynch, ενώ οι προμήθειες για τους εγγυητές ξεπέρασαν τα 36,6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 5 εκατ. ευρώ δόθηκαν ως αμοιβές σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους. Για τα 1,75 δισ. ευρώ της Πειραιώς (από τα οποία το 1,5 δισ. ήρθε από το εξωτερικό), διαχειριστές ήταν η Credit Suisse, η Deutsche Bank και η Goldman Sachs με συνεργάτες την UBS και τη BNP Paribas. Οι αμοιβές τους έφτασαν σχεδόν τα 75 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα η Πειραιώς εξέδωσε ομόλογο 3ετούς διάρκειας αντλώντας 500 εκατ. ευρώ. Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν η BNP Paribas, η Credit Suisse, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs και η HSBC. Κι όλα αυτά είναι μόνο οι αμοιβές… Τα περιθώρια για αυτούς που επενδύουν είναι ακόμη μεγαλύτερα.
Την εβδομάδα αυτήν το σίριαλ συνεχίζεται. Από τη Δευτέρα έχει ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, που μπήκε στην τελική ευθεία μετά την κατάθεση στο ΤΧΣ των εκθέσεων αποτίμησης της εύλογης αξίας της από δύο παλιούς γνώριμους: τη Lazard και τη Morgan Stanley. Ακολούθως, η Lazard (που είναι μεταξύ των συμβούλων του ελληνικού Δημοσίου για το χρέος αλλά είναι και σύμβουλος του ΤΧΣ για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank) κάλεσε τα ενδιαφερόμενα funds να καταθέσουν προσφορές. Μετά την αξιολόγηση των προτάσεών τους, από χτες ο καναδικός όμιλος Fairfax (που έχει αποκτήσει τον έλεγχο της Eurobank Properties και συνεργάζεται στενά με τον Μυτιληναίο) είναι ο επικρατέστερος βασικός επενδυτής στην τράπεζα. Σημειώνεται ότι προσφορές κατέθεσαν τόσο η ομάδα της Fairfax (WL Ross & Co, Fidelity, Capital και Mackenzie) όσο και η ομάδα του York Capital (Anchorage, Marathon, Perry Capital και Monarch), ενώ το Apollo αποσύρθηκε.

«Σπρώχνουν» κεφάλαια
Η υψηλή ζήτηση που υπάρχει στο εξωτερικό για ελληνικά «κεφάλαια» οδήγησε πολλές ξένες τράπεζες και funds να προτείνουν και στη διοίκηση της Εθνικής να προχωρήσει αμέσως σε αύξηση κεφαλαίου. Τελικά, το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης το οποίο κατατέθηκε στην ΤτΕ συνοδεύτηκε από πρόσκληση για έκτακτη γενική συνέλευση για αύξηση κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ. Αυτή θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό.
Στο μεταξύ, σε μια άλλη κίνηση, η τράπεζα ετοιμάζεται και για έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας μέσω του οποίου θα αντλήσει ώς και 1 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η τιμολόγηση θα είναι ικανοποιητική. Η τράπεζα έχει έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με κοινοπραξία ξένων τραπεζών (Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, Merrill Lynch, Deutsche Bank, HSBC) για τον σκοπό αυτόν. Πενταετές ομόλογο εξετάζει και η διοίκηση της Alpha, που επιθυμεί να «μαζέψει» 500 εκατ. ευρώ.
Οι ξένοι ετοιμάζονται βέβαια να χρηματοδοτήσουν και τις ανάγκες ιδιωτικών ομίλων που πληρούν τις προϋποθέσεις των αγορών. Εκτός της ΔΕΗ, στην πρώτη γραμμή βρίσκονται επιχειρήσεις με νοικοκυρεμένα και θετικά λογιστήρια, όπως οι Μυτιληναίος και Motor Oil. Και στο… βάθος ακολουθούν και άλλες επιχειρήσεις που μπορεί να καλύψουν τις προϋποθέσεις των ξένων.
Τα σχήματα που πρωταγωνιστούν στις ελληνικές μπίζνες της «εξόδου» είναι ως επί το πλείστον Αμερικανοί (JP Morgan, Goldman Sachs, Merrill Lynch, Citigroup), μαζί με την «απαραίτητη» Deutsche Bank και μεγάλα διεθνή μαγαζιά, όπως η Credit Suisse, η HSBC και η Barclay’s. Όλοι αυτοί προς το παρόν βγάζουν «μεροκάματο» από τις εκδόσεις μετοχών και ομολόγων, καθώς και παράπλευρες ωφέλειες από την αύξηση του τζίρου επί ελληνικών τίτλων, κυρίως πουλώντας σε άλλους. Και οι «άλλοι» παραμένουν στην κατηγορία των hedge funds. Μπορεί να μην είναι «αρπακτικά», αλλά παραμένουν ξεκάθαρα κερδοσκοπικοί οργανισμοί και με λίγες εξαιρέσεις (όπως λ.χ. το Fairfax) απέχουν από το να χαρακτηρίζονται μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Οι ελληνικές τράπεζες πόσο ελληνικές είναι;
Σήμερα, μπορεί ορισμένοι να θεωρούν ιδιαιτέρα σημαντική τη θέση που έχει αποκτήσει ο John Paulson στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, αλλά πριν από μερικά (και πολύ λίγα) χρόνια στην Ελλάδα οι αναλυτές κατήγγελλαν τον Paulson ως έναν από τους πρωτεργάτες του σορταρίσματος των ελληνικών ομολόγων. Είναι ή δεν είναι έτσι, ο Paulson κατέχει έμμεσα το 1,63% των μετοχών της Alpha αλλά και warrants τα οποία, εάν ασκηθούν, αντιπροσωπεύουν το 3,47% του μετοχικού κεφαλαίου, ανεβάζοντας το τελικό ποσοστό σε 5,1%. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το fund… επιτίθεται στην Alpha. Άλλωστε η ίδια τράπεζα έχει να επιδείξει στο μετοχολόγιό της και τη Citi, που κατέχει επίσης ισχυρή θέση και μπορεί αντίστοιχα να φτάσει στο 4,87%, αν ασκηθούν τα warrants που κατέχει.
Στο ερώτημα πόσο ελληνικές είναι πλέον οι τράπεζες, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: για την Alpha το 5% των ιδιωτών επενδυτών προέρχεται από τις ΗΠΑ και το 42% από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σημαντικός μέτοχος στην Alpha είναι και ο Σεθ Κλάρμαν του Beaupost Group. Ο ισραηλινής καταγωγής επιχειρηματίας μέχρι στιγμής έχει φτάσει μέχρι και το 6,06% στην Πειραιώς, έχει συγκεντρώσει πάνω από το 5% του ΟΠΑΠ και πρόσφατα αγόρασε και τα στεγαστικά δάνεια της Citibank στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι ετοιμάζει κάτι…
Μια και για την Πειραιώς ο λόγος, εκτός του Beaupost οι πληροφορίες αναφέρουν ισχυρό ενδιαφέρον από το Emma Capital του Ίρζι Σμετς, το οποίο πέραν της ανάληψης του ελέγχου του ΟΠΑΠ διατήρησε τα ποσοστά του και μελετά τα επόμενα βήματα. Το τσεχικό fund έχει άλλωστε στενή συνεργασία με τον Αλεξάντερ Νέσις της ρωσικής τράπεζας ICT, που επίσης κατέχει ποσοστά στην τράπεζα. Τσέχοι και Ρώσοι φέρονται να ενδιαφέρονται και για τη Geniki, μαζί με την αμερικανική Goldman Sachs. Οι ξένοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου και να αποσπάσουν μερίδια. Κάτι που σημαίνει ότι τα δεδομένα είναι ανοιχτά…

Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: