Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ο Γεωργιάδης "συγκρατεί" τις δαπάνες με... αυξήσεις τιμών στα φάρμακα!

Το αντιεπιστημονικό όσο και αντιδεοντολογικό, λογιστικό μέτρο του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, το οποίο είχε καταπέσει πριν από μόλις έναν μήνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επαναφέρει επειγόντως ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, με τροπολογία αυτήν τη φορά. Η τροπολογία θα συζητηθεί σήμερα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ως προς το γενικό της περιεχόμενο και την γενική αιτιολόγησή της, ενώ έχει προγραμματισθεί να κατατεθεί επίσης εντός της ημέρας στη Βουλή προς ψήφιση.
Για το επείγον της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας του, ο υπουργός Υγείας επικαλείται με ιδιαίτερη έμφαση την "υπέρβαση" κατά 21 εκατ. ευρώ περίπου, η οποία σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο στη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Ο ίδιος, αλλά και ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας υποστηρίζουν επίσης ότι το νέο πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων "θα σέβεται την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας" και θα είναι "πιο αυστηρό, στοχευμένο και πολυπαραγοντικό", ενώ να προσδιορίζεται κατά μέσο όρο στο 20% μειωμένο σε σχέση με τον αντίστοιχο όγκο της συνταγογράφησης για το 2013.
Ενδεικτική των αντιδράσεων στις σχετικές προθέσεις του υπουργού Υγείας είναι η γραπτή δήλωση την οποία εξέδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βαρνάβας, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ότι το μέτρο του πλαφόν αποτελεί "αδίστακτο συμβόλαιο θανάτου", καθώς είναι "ένα παράλογο και εξοντωτικό μέτρο, που προκάλεσε τεράστια προβλήματα, αφήνοντας χιλιάδες ασθενών χωρίς φάρμακα".
Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), τονίζει μεταξύ άλλων σε δική του ανακοίνωση: "Οφείλουμε να καταγγείλουμε την αδιανόητη αδικία, μέσα από τέτοιου είδους οριζόντιες περικοπές, όχι μόνο για τον ιατρικό κόσμο που συνταγογραφεί, αλλά κυρίως για τον ανήμπορο ασθενή πολίτη, που στερείται το πιο σημαντικό κοινωνικό αγαθό: το φάρμακό του".
Την αντίδρασή της για τις προθέσεις του Άδωνι Γεωργιάδη εξέφρασε επίσης με δηλώσεις της η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ) Βαρβάρα Ανεμοδουρά.
Στα δικαστήρια ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Μάλιστα, στο θέμα της επαναφοράς του μέτρου του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα το μεσημέρι και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου. Ο Μιχάλης Βλασταράκος θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων ότι ο ΠΙΣ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργού Υγείας.
Σημειώνεται ότι στην τροπολογία για την επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων θα συμπεριλαμβάνεται επίσης ρύθμιση για νέο τρόπο υπολογισμού του clawback για τις φαρμακευτικές εταιρείες, μετά από τις σχετικές αντιδράσεις και αιτιάσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)...
Παρεμβάσεις Γεωργιάδη για... αυξήσεις τιμών στα φάρμακα!
Την ίδια στιγμή, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της "Αυγής" κάνουν λόγο για ασφυκτικές παρεμβάσεις του Άδωνι Γεωργιάδη προς τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) σχετικά με την κατηγοριοποίηση και τις τιμές των φαρμάκων. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας έχει ήδη από την περασμένη εβδομάδα δώσει εντολή στον ΕΟΦ να εξαιρέσει ακόμη 350 περίπου φαρμακευτικά σκευάσματα από τη θετική λίστα και να τα εντάξει εντός της τρέχουσας εβδομάδας στα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα (και μη αποζημιούμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία) Φάρμακα, τα λεγόμενα ΜΥΣΥΦΑ! Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ΜΥΣΥΦΑ θα ανέλθει στα 1.150 περίπου...
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές της "Αυγής", ο υπουργός Υγείας έχει επίσης δώσει από την περασμένη εβδομάδα εντολή στη διοίκηση του ΕΟΦ να καταρτίσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας... "διορθωτικό" δελτίο τιμών φαρμάκων. Υπενθυμίζεται ότι η κείμενη νομοθεσία, συνεπεία της πρόσφατης, πολύκροτης όσο και "πονηρής" τροπολογίας περί του τρόπου τιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων στη χώρα μας, προβλέπει ότι "αυξήσεις τιμών στα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν επιτρέπονται, εκτός εάν αυτές αφορούν διορθώσεις (sic)"...
Δραστική πτώση στις "παράλληλες εξαγωγές"...
Ενδεικτική του γεγονότος ότι οι τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων στη χώρα μας παραμένουν ακόμη αρκούντως υψηλές, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, είναι η εξέλιξη των λεγομένων "παραλλήλων εξαγωγών" (σ.σ.: των επανεξαγωγών, δηλαδή) φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά το χρονικό διάστημα 2008 - 2013. Έτσι, ενώ οι "παράλληλες εξαγωγές" έφθασαν τα 640 εκατ. ευρώ για το 2008, μειώθηκαν σχεδόν στο μισό και περιορίσθηκαν στα 350 εκατ. ευρώ περίπου για το 2013, ενώ η σχετική μείωση για το 2013 άγγιξε το 25% σε σχέση με το 2012. Είναι προφανές ότι εάν οι τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων στη χώρα μας είχαν μειωθεί σε εκείνα τα επίπεδα στα οποία ισχυρίζεται ο υπουργός Υγείας, θα υπήρχε σήμερα ένα πολύ σοβαρό εμπορικό κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των "παραλλήλων εξαγωγών" φαρμακευτικών σκευασμάτων προς άλλες χώρες της Ευρώπης, κάτι το οποίο κάθε άλλο παρά προκύπτει από τα ως άνω επίσημα σχετικά στοιχεία...

Βενιζέλος Βασίλης
Πηγή: avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: