Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ο Σόιμπλε επιχαίρει στα ερείπια των μνημονίων

Success story βλέπει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις χώρες που έχουν υπαχθεί σε προγράμματα διάσωσης, κλείνοντας τα μάτια στη φτωχοποίηση ολόκληρων κοινωνιών και στην απόγνωση εκατομμυρίων πολιτών. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι "Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση απ' ό,τι πιστευόταν μέχρι πρότινος".
Σε συνέντευξή του προς την Passauer Neue Presse, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για "τεράστια πρόοδο" των χωρών που έχουν υπαχθεί σε προγράμματα διάσωσης και ισχυρίζεται ότι "η πολιτική υπερασπίστηκε επιτυχώς το κοινό νόμισμα ενώ οι χώρες τις οποίες βοηθήσαμε αντιμετωπίζονται πλέον από τον ΟΟΣΑ ως πρωτοπόρες στην υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων".
Βλέπει μάλιστα ιστορία επιτυχίας ισχυριζόμενος ότι "Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από ότι πιστευόταν μέχρι πρότινος», ενώ "ελάχιστος λόγος γίνεται πλέον για προβλήματα στην Κύπρο.

"Αντλήθηκαν τα σωστά συμπεράσματα" από την παραίτηση της γαλλικής κυβέρνησης
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ για καταστροφική πολιτική λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία στην Ευρώπη – οι οποίες οδήγησαν στην καρατόμηση του ίδιου και της κυβέρνησης συνολικά – ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει ότι δεν τον χαροποίησαν. Ωστόσο τις αποδίδει σε εσωτερικές διαμάχες στη Γαλλία από τις οποίες – σημειώνει – αντλήθηκαν τα σωστά συμπεράσματα.

...και ο Ντράγκι παρερμηνεύτηκε
Κατά το δοκούν ερμηνεύει και τη στάση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης της πολιτικής των περικοπών ζητώντας περισσότερες επενδύσεις. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι γνωρίζει πολύ καλά τον Μάριο Ντράγκι και ισχυρίζεται ότι οι θέσεις του μάλλον παρερμηνεύτηκαν.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία, ο κ. Σόιμπλε κάνει λόγο για μια υγιή δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα, την οποία θέλει να εκμεταλλευτεί προκειμένου να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις. «Χρειαζόμαστε δομικές μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία και στην Ευρώπη προκειμένου να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Γι' αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε και τα επόμενα χρόνια τις δαπάνες για την παιδεία και την έρευνα, χωρίς ωστόσο να κάνουμε νέα χρέη. Θα πρέπει να βελτιώσουμε και τις δημόσιες υποδομές» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: