Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Στα Νομικά Πρόσωπα "κολλάνε" οι απολύσεις στο Δημόσιο

Στα χέρια των κκ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη (υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών), Κώστα Τασούλα (υπουργός Πολιτισμού), Γιώργου Καρασμάνη (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) βρίσκεται το πιο δύσκολο κομμάτι των 6000-6500 απολύσεων που μένουν να γίνουν μέχρι τέλος του 2014 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 15.000 (2013 - 14).

Σύμφωνα με επικαιροποιημένο Μνημόνιο από τα Νομικά Πρόσωπα των παραπάνω τριών υπουργείων πρέπει να προκύψουν 1.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ωστόσο καμία σχετική διαδικασία δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει στα παραπάνω υπουργεία, γεγονός που αναμένεται να προξενήσει τη μήνη της τρόικας, κατά την επερχόμενη επίσκεψη των ανώτατων κλιμακίων της το ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τους δημόσιους υπαλλήλους που θα απολυθούν πρέπει να τους βρουν οι ίδιοι πολιτικοί προϊστάμενοι τους στα υπουργεία.

Μία σημαντική “δεξαμενή απολύσιμων” δημοσίων υπαλλήλων από τα νομικά πρόσωπα τα οποία εποπτεύει το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών θεωρείται η ΣΤΑΣΥ η οποία αποτελεί συγχώνευση των εταιρειών ΗΣΑΠ και Αττικό Μετρό και η οποία έχει “πλεονάζον” προσωπικό κυρίως στις διοικητικές υπηρεσίες τους, λένε κυβερνητικές πηγές.

Και αυτό είναι που δυσκολεύει την πραγματοποίηση αυτού του στόχου.

Αντίθετα στην κυβέρνηση θεωρούν πως οι διαδικασίες των υπόλοιπων 5.000 – 5.500 απολύσεων στο δημόσιο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν δρομολογηθεί.
Συγκεκριμένα:

- Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει η τρόικα την απόλυση των 1500 εργαζομένων των οποίων έγινε αόριστη η σύμβαση εργασίας με προσωρινές διαταγές.

Από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ) εκφράζουν την αισιοδοξία ότι κάτι τέτοιο θα γίνει, προκειμένου να μην ασκηθούν πιέσεις για νέες “δεξαμενές” απολύσεων.

- Προχωρά με γρήγορους ρυθμούς ο έλεγχος των πειθαρχικών παραπτωμάτων, των πλαστών δικαιολογητικών και των παράνομων προσλήψεων ή μετατροπών συμβάσεων.

Στο διάστημα 2013 -14 απολύθηκαν 750 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 530 στο οχτάμηνο του 2014.

Εκτιμάται ότι από αυτή τη “δεξαμενή” θα προκύψουν ορισμένες εκατοντάδες ακόμα απολύσεις μέχρι τέλος του 2014.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή θα συνεχισθεί καθ΄ όλο το του 2015 φέρνοντας σταδιακά επιπλέον απολύσεις.

- Οι 3000 απολύσεις που απομένουν για επιτευχθεί ο στόχος των 6000-6500 απολύσεων μέχρι το 2014 εκτιμάται ότι θα βρεθούν από τους δημοσίους υπαλλήλους των οποίων λήγει το οχτάμηνο της “διαθεσιμότητας” το επόμενο τετράμηνο.

Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: