Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Κραυγή αγωνίας γιατρών για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία

Υπο-λειτουργούν τα νοσοκομεία, ιδίως της περιφέρειας, εξ' αιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και ειδικότητες πρώτης γραμμής. Υπολογίζεται ότι 2.300 γιατροί έχουν συνταξιοδοτηθεί την τελευταία τριετία, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες προσλήψεις.

Την ίδια ώρα στα αζήτητα παραμένουν και περίπου 2.000 θέσεις ειδικευομένων, προκαλώντας μεγαλύτερη «ασφυξία» στο προσωπικό που απομένει αλλά και στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κ. Δημήτρη Βαρνάβα να καταλογίζει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι «εμπαίζει απροκάλυπτα τους γιατρούς και την ελληνική κοινωνία διότι υπόσχεται την πραγματοποίηση 2.500  προσλήψεων γιατρών το 2015», προσθέτοντας ότι καμία πρόσληψη γιατρού δεν έχει εγγραφεί στον κρατικό προυπολογισμό του 2015 που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή. 

Νοσοκομεία στο «κόκκινο»
Ο κ. Βαρνάβας  παρουσίασε τον χάρτη των ελλείψεων, κάνοντας λόγο για κλινικές που έχουν σταματήσει να εφημερεύουν, με τους γιατρούς τους να δηλώνουν ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους και τμήματα που έχουν βάλει «λουκέτο» εξ' αιτίας των κενών.

Για παράδειγμα στο νοσοκομείο «Κατερίνης» η Ορθοπεδική κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών ενώ στη «Λιβαδειά» έκλεισαν το Πνευμονολογικό, το Οφθαλμολογικό, το Νευρολογικό και το Δερματολογικό λόγω ελλείψεων γιατρών.

Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο της Κομοτηνής λείπουν βασικές ειδικότητες (νευρολόγος, γαστρεντερολόγος, παθολογοανατόμος και δερματολόγος) ενώ στη Νάουσα ανεστάλη η λειτουργία της Γυναικολογικής κλινικής. 
Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: