Εάν είναι ακριβή τα στοιχεία τα οποία έδωσε το περασμένο Σάββατο 21 Μαρτίου στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Δημήτρης Κοντός, σύμφωνα με τα οποία η οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων του Οργανισμού για την προμήθεια των φαρμάκων τους έφθασε το 2014 το 25,8% ή τα 622 εκατ. ευρώ, έναντι 21,55% ή 559 εκατ. ευρώ για το 2013 και 15,72% ή 415 εκατ. ευρώ για το 2012, καθώς και εάν υπολογίσει κανείς ότι αδιευκρίνιστο, αλλά κοντά στα 350 εκατ. ευρώ πληρώνουν κατ' έτος οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού για την προμήθεια μη συνταγογραφουμένων (και μη αποζημιουμένων από τα ασφαλιστικά ταμεία) φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), τα οποία είναι... 1.300 σκευάσματα τον αριθμό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτούν με περίπου 1 δισ. ευρώ κατ' έτος το δημόσιο σύστημα Υγείας, και μάλιστα κατευθείαν από τις τσέπες τους!
Και όλα αυτά, την στιγμή κατά την οποία ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται για το 2015 από τον κρατικό προϋπολογισμό με μόλις... 525 εκατ. ευρώ, δηλαδή με το μισό χρηματικό ποσό σε σχέση με το προβλεπόμενο από τον νόμο, ο οποίος ορίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται με το 0,6% του ΑΕΠ!
Την δραματική όσο και ανορθολογική κατάσταση η οποία σοβεί στον χώρο της φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας μας, η οποία επιβαρύνει δυσβάσταχτα τους χειμαζόμενους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, παρουσίασε ανάγλυφα ο πρόεδρος του Οργανισμού, κατά τη διάρκεια του ετησίου συνεδρίου "HELLAS PHARM", το οποίο διοργάνωσε στην Αθήνα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).
Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι ότι ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του ΦΣΑ Κώστας Λουράντος τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι οι φαρμακοποιοί της χώρας μας πληρώνουν αρκετά συχνά από την δική τους τσέπη την οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων για φάρμακα...
Συνεδριάζουν οι φαρμακοποιοί
Εξάλλου, ολοκληρωμένο "πακέτο" νομικώς τεκμηριωμένων προτάσεων για τα θέματα των φαρμακείων συζητεί το απόγευμα της Δευτέρας 23 Μαρτίου το Δ.Σ. του ΠΦΣ, προκειμένου να αποστείλει τις αποφάσεις του στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ αυτό το "πακέτο" προτάσεων θα αποτελέσει την εισήγηση του Δ.Σ. του ΠΦΣ στην γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου, η οποία έχει προγραμματισθεί για το πρωί του ερχομένου Σαββάτου 28 Μαρτίου, στην Αθήνα.

Πηγή: avgi.gr