Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Η Ελλάδα αγνοεί τους εταίρους και καταθέτει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Παρά το βέτο της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις. Δεν τίθεται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, τονίζει ο Νίκος Βούτσης.
Κατατέθηκε στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της Οικονομίας, προκειμένου να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, παρά το μήνυμα του Ντέκλαν Κοστέλο, διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος προειδοποίησε τη χώρα μας πως αν προβεί στην ψήφιση του νομοσχεδίου, αυτό θα συνιστά μονομερή ενέργεια.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία (100 δόσεις) ενώ ρυθμίζει και ασφαλιστικά θέματα επείγοντος χαρακτήρα. Η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές θα ξεκινήσει την Πέμπτη.
«Το να θεωρεί κανείς "μονομερή ενέργεια" την ψήφιση νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων, απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη» ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές.
Βούτσης: Δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου με τους θεσμούς
«Συνεχίζονται, μέσω δηλώσεων, ενστάσεις και άτοπες αιτιάσεις από διεθνείς παράγοντες και εκπροσώπους των θεσμών. Είναι σαφές ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Η προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών και οι σχετικές αναρτήσεις νομοσχεδίων, αποτελούν τον πυρήνα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων που από κοινού έχουμε δεσμευτεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Λέμε ευθέως ότι η εισήγηση της Υπουργού αποτελεί την έμπρακτη κυβερνητική θέση απέναντι σε αστήρικτες αιτιάσεις και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα μας».
«Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκβιάζεται» σχολίασε από την έδρα η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Φωτίου: Η Ελλάδα βιώνει τα αποτελέσματα ενός πολέμου σε καιρό ειρήνης
Προτροπή προς τη Βουλή, «να κάνει με γενναιοδωρία το πρώτο βήμα και να υπερψηφίσει ομόφωνα» το νομοσχέδιο, απηύθυνε η αρμόδια υπουργός για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, παρουσιάζοντάς το στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Αναφερόμενη στο πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου που εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, η κα Φωτίου ανέφερε πως η υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι ένα πρώτο βήμα, ώστε τα άτομα και τα νοικοκυριά που έχουν τεθεί στο περιθώριο εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής «να καταλάβουν πως δεν είναι μόνα τους στην κρίση» - αλλά κυρίως «για να ακολουθήσει στη συνέχεια, και το μείγμα εκείνο της πολιτικής, που θα απομακρύνει τον εφιάλτη που ζει η χώρα μας».
Η αναπληρωτής υπουργός για την Κοινωνική Αλληλεγγύη υποστήριξε πως για την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα, υπεύθυνα είναι τα Μνημόνια. «Η Ελλάδα βιώνει τα αποτελέσματα ενός πολέμου σε καιρό ειρήνης» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως «στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, λες και δεν υπήρξε τίποτε πιο πριν».
«Οι εταίροι δανειστές μας, ομολογούν πως οι περιοριστικές πολιτικές δεν έλυσαν τα προβλήματα αλλά τα επιβάρυναν περαιτέρω» τόνισε η κα Φωτίου. «Από το 2009, ο πραγματικός κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 25,9%, η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε κατά 22,2%, τα συνολικά εισοδήματα μειώθηκαν κατά 53 δισ. ευρώ, το χρέος ανήλθε από το 124% στο 176% του ΑΕΠ, οι άνεργοι αυξήθηκαν από 500.000 σε 1.245.340. Η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat, βρίσκεται στη χειρότερη θέση ανάμεσα στους "28" σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο της φτώχειας, ενώ η παιδική φτώχεια ανέβηκε στο 28,8% και η φτώχεια γενικότερα στο 23,1%. Γι' αυτό κάνουμε το πρώτο βήμα: Η φτώχεια δεν είναι μοιραία μη αναστρέψιμη κατάσταση, ούτε αποδεκτή πραγματικότητα της κοινωνίας μας, ούτε πεδίο εφαρμογής φιλανθρωπικών πρακτικών. Δεν αντιπαλεύεται με οριζόντιες επιδοματικές πολιτικές, αλλά αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης, με είσοδο των ανέργων στην αγορά εργασίας, νέες θέσεις εργασίας, εξασφάλιση εισοδήματος στα νοικοκυριά, κοινωνική ένταξη και ενεργό συμμετοχή τους, απρόσκοπτη πρόσβαση στα βασικά αγαθά διαβίωσης, υγεία, παιδεία, πολιτισμό. Ο λαός μας δεν θέλει ελεημοσύνη, αλλά δουλειά και ποιότητα ζωής».
Πέραν από το νομοσχέδιο που εξασφαλίζει δωρεάν ρεύμα, επιδότηση σίτισης και στέγασης στα νοικοκυριά που τελούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και την αναθεώρηση της εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη (που διαμορφώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2014 ως προαπαιτούμενο για το ΕΣΠΑ), «προκειμένου να προσαρμοστεί στις προτεραιότητες της πολιτικής της κυβέρνησης». Επίσης εκπονείται επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για τη διαμόρφωση μόνιμου μηχανισμού κοινωνικής ένταξης, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Απριλίου και με σκοπό να έχει διαμορφωθεί μόνιμος μηχανισμός κοινωνικής ένταξης μέχρι το τέλος του έτους.
Μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει υπογραφεί και η υπουργική απόφαση που θα αφορά τη βοήθεια που θα διανέμεται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), ενώ το υπουργείο προχωρά και στην καταγραφή όλων των ωφελούμενων από δράσεις του υπουργείου και άλλων φορέων, ώστε «να εκμεταλλευτούμε τα υπάρχοντα εργαλεία με νέο, διαφορετικό τρόπο από εκείνον που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα: Όχι με αποσπασματική εφαρμογή τους, αλλά με συνέργεια, συντονισμό και αλληλοσυμπλήρωση των δράσεων και με απόλυτη διαφάνεια στη διάθεση πόρων» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Φωτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: