Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Νοσοκομεία ώρα μηδέν. Η οικονομική ασφυξία απειλεί τη λειτουργία τους

Οριακή είναι η κατάσταση στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, καθώς όπως καταγγέλλουν οι διοικητές τους, παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις σε υλικά και καθημερινά είδη.
Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", τα προβλήματα οξύνονται από το γεγονός, ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν λάβει από την κρατική επιχορήγηση παρά μόνο΄μέρος του Ιανουαρίου, παρά το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στον Απρίλιο.
"Στα προϊόντα παντοπωλείου, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Γίνεται μάχη για να μπορέσουν να σου φέρουν τυρί, λάδι, φρυγανιές", αναφέρει διοικητής σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.
Την ίδια στιγμή, επιμελητές νοσοκομείων καλύπτουν τα κενά δουλεύοντας αρκετές ώρες παραπάνω. Η επιβάρυνση που, έτσι κι αλλιώς, υφίστανται από την αυξημένη προσέλευση πολλές φορές εντείνεται από εργασίες που δεν καταγράφονται καν, όπως συνταγογραφήσεις ή απογευματινά ραντεβού, που έχουν και αυτά αυξηθεί.
Παράλληλα, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, με τους προμηθευτές να κάνουν λόγο για συνθήκες στάσης πληρωμών και να προειδοποιούν ότι θα σταματήσουν να παραδίδουν υλικά και τρόφιμα. Επίσης, ιδιωτικά συνεργία καθαριότητας απειλούν με επίσχεση εργασίας, ενώ οι λογαριασμοί σε ΔΕΚΟ καθυστερούν να πληρωθούν..
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, υπήρχαν νοσοκομεία, στα οποία η ρευστότητα, δεν ξεπερνούσε τις 20.000-30.000 ευρώ και αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, σε λίγες μέρες είναι πιθανό να παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.

Πηγή: "Καθημερινή της Κυριακής", Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: