Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Κρατικά στελέχη... ΥΠΠΟ το Μνημόνιο

Tι κι αν άλλαξε η κυβέρνηση και εξήγγειλε μια πολιτική σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τους προκατόχους της; Στελέχη του Δημοσίου συνεχίζουν τις αντεργατικές πρακτικές, μένοντας πιστά σε επιχειρήματα που συνάδουν με τη μνημονιακή ρητορική της προηγούμενης συγκυβέρνησης, όπως η ικανοποίηση «ποσοτικών στόχων» για τις απολύσεις απέναντι στην τρόικα.
Μία μοναδική (ελπίζουμε) περίπτωση στον δημόσιο τομέα γνωστοποίησαν στην «Εφ.Συν.» συμβασιούχοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (τέως Ε’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων). Πέντε εργαζόμενοι δικαιώθηκαν πρωτόδικα τον Οκτώβρη του 2014 με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Το δικαστήριο έκρινε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αναγνώρισε ότι η σύμβαση που τους συνδέει με το Δημόσιο είναι εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Απασχολούνταν στην υπηρεσία τους με ανανεούμενες συμβάσεις έως το 2012 (ο παλαιότερος από αυτούς από το 1996).
Μεγάλη σπουδή
Οπως είναι υποχρεωμένο, το Δημόσιο ασκεί ένδικα μέσα. Εν προκειμένω, με αξιοσημείωτη βιασύνη. Τον περασμένο Απρίλη και πριν ακόμη καθαρογραφεί η πρωτόδικη απόφαση, εξέλιξη που ανέμεναν οι εργαζόμενοι, για να επιστρέψουν στην εργασία τους, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) προσφεύγει στο Εφετείο εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού, όπου υπάγεται η υπηρεσία τους.
Καταθέτει αίτηση ανάκλησης της πρωτόδικης απόφασης, για την οποία ισχυρίζεται ότι προκαλεί «δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη στα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Τούτο, διότι, κατά την παρούσα οικονομική συγκυρία, κατά τα κοινώς γνωστά, το Δημόσιο αναζητά τρόπους περιορισμού του προσωπικού, δυνάμει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στους δανειστές του (μία πρόσληψη προς δέκα αποχωρήσεις κ.λπ.)», αναφέρει ένα σημείο της αίτησης, που προφανώς προσκρούει στην πραγματικότητα. Κατά τα κοινώς γνωστά, όχι μόνο οι μνημονιακές δεσμεύσεις απολύσεων αποτελούν παρελθόν και οι προαναφερθείσες «αναλογίες» δεν υφίστανται, αλλά και η επιστροφή των αντισυνταγματικά απολυμένων και «διαθέσιμων» υπαλλήλων βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο!
Δόγμα... Μητσοτάκη
«Το ΝΣΚ στο υπουργείο Πολιτισμού συμπεριφέρεται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα και συνεχίζει τις απαράδεκτες πρακτικές που εγκαινιάστηκαν επί υπουργίας Κ. Μητσοτάκη», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» η Δ. Κουτσούμπα, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), συμπληρώνοντας: «Ο ΣΕΑ έχει ζητήσει και από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Κατρούγκαλο, αλλά και από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκη, να σταματήσει αυτή η δίωξη των συμβασιούχων που συμβαίνει μόνο στο υπουργείο μας».
Και μάλιστα, σε μια υπηρεσία όπου -όπως σε όλη την περιφέρεια άλλωστε- «υπάρχει σοβαρή ανάγκη για προσωπικό με εμπειρία. Θα έπρεπε η νέα κυβέρνηση τουλάχιστον να εφάρμοζε αυτά που έλεγε προεκλογικά. Τότε ζητούσε να γίνονται σεβαστές οι δικαστικές αποφάσεις και τώρα έχουμε αιτήσεις ανάκλησης», τονίζει στην «Εφ.Συν.» η αντιπρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων του υπουργείου, Ευ. Μανιάτη.
Φαίνεται ότι στην αίτηση ανάκλησης του ΝΣΚ, ελήφθη περισσότερο υπόψη η άποψη που διατύπωσε πρόσφατα ο απερχόμενος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολ. Μπλανσάρ (ή αλλιώς ο κύριος «Εσωτερική Υποτίμηση») για τους «δημόσιους υπάλληλους που παραμένουν ακόμη πάρα πολλοί» και καθόλου οι δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης για σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί εργαζόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: