Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ευρωσκεπτικιστής ο νέος πρόεδρος της Πολωνίας

Η ΕΚΛΟΓΗ ΝΤΟΥΝΤΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΕΥΡΩΠΗ, ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΑΓΟΡΕΣ
Ενδεικτικές των μετατοπίσεων που συντελούνται στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ευρώπης οι προεδρικές εκλογές της Πολωνίας έφεραν στην εξουσία έναν μέχρι πρότινος άσημο... ευρωσκεπτικιστή.
Ο 43χρονος Αντρέι Ντούντα, ευρωβουλευτής σήμερα με την παράταξη «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), αναλαμβάνει από τον Αύγουστο και για τα επόμενα πέντε χρόνια την προεδρία της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ανατολική Ευρώπη (και έκτης μεγαλύτερης στην ΕΕ). Εξελέγη με ποσοστό 53%, ανατρέποντας τον φιλελεύθερο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι και διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που απέτυχαν (μετά τη Βρετανία και στην Πολωνία) να προβλέψουν το αποτέλεσμα.
Η εκλογή Ντούντα έρχεται να σηματοδοτήσει μια στροφή προς τα δεξιά, που προμηνύει αβέβαιες εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη και εμπνέει ανησυχία σε πολλούς: στις χρηματαγορές, στις Βρυξέλλες (ενδεικτικές οι χθεσινές δηλώσεις Μονγκερίνι, Ρέντσι), στη Μόσχα κ.ά.
Είναι η πρώτη νίκη για τη συντηρητική λαϊκιστική παράταξη «Νόμος και Δικαιοσύνη» έπειτα από περίπου δέκα χρόνια και εκτιμάται ότι προετοιμάζει το έδαφος για την επιστροφή της πολωνικής Δεξιάς του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι στην εξουσία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Aρχηγός του στρατού
Ως αρχηγός του πολωνικού κράτους, ο 43χρονος Αντρέι Ντούντα είναι και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Εχει επίσης την εξουσία να επιλέγει τον κεντρικό τραπεζίτη, ενώ έχει λόγο και στην εξωτερική πολιτική. Υπό αυτό το πρίσμα, το προφίλ του νέου προέδρου φανερώνει και τη δυνητικά «ανησυχητική» κατεύθυνση στην οποία ίσως κινηθεί η χώρα. Με δεδομένο δε ότι η Πολωνία βρίσκεται μεταξύ Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας, αυτή η κατεύθυνση αποκτά αυτομάτως διεθνές ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά τις εξελίξεις στο ανατολικό μέτωπο.
Οσο για τις διαθέσεις του νέου προέδρου, ο 43χρονος Αντρέι Ντούντα φημίζεται ως φίλος της Καθολικής Εκκλησίας και... εχθρός της Ρωσίας, ενώ είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικός απέναντι στην Ευρωζώνη, στις Βρυξέλλες και γενικότερα στα ξένα συμφέροντα. Εχει ζητήσει, για παράδειγμα, από το ΝΑΤΟ να εγκαταστήσει στρατεύματα στην Πολωνία ως απάντηση στη ρωσική «επιθετικότητα» και έχει ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί την είσοδο της Πολωνίας στη ζώνη του ευρώ.
Είχε επίσης προ δεκαετίας, ως σύμβουλος τότε του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη», βοηθήσει στη σύνταξη νόμου που απέκλειε όσους έχουν κομμουνιστικό παρελθόν από τα δημόσια πόστα. Πίσω στο παρόν, ο Ντούντα ζητά νέους φόρους για τα ξένα συμφέροντα εντός των συνόρων και μέτρα προστατευτισμού υπέρ των πολωνικών προϊόντων.
Ζητά επίσης να περιοριστούν τα ποσοστά της ξένης ιδιοκτησίας στον τραπεζικό τομέα της Πολωνίας, πράγμα που προκαλεί ανησυχία στις αγορές (καθώς τα 2/3 του πολωνικού τραπεζικού τομέα βρίσκονται στα χέρια ξένων), ενώ γενικότερα τόσο αυτός όσο και η παράταξή του έχουν προφίλ λιγότερο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, εάν συγκριθούν με τη νυν φιλελεύθερη κυβέρνηση του κόμματος «Πλατφόρμα Πολιτών» (PO). Ως εκ τούτου, πολλοί φοβούνται ότι ο Ντούντα ίσως επιχειρήσει να βάλει στον πάγο τη διαδικασία εκσυγχρονισμού που προωθεί η κυβέρνηση της Εβα Κόπατς. Δεν είναι τυχαίο ότι η είδηση της νίκης του 43χρονου προκάλεσε αυτομάτως ανησυχία στις αγορές (πτώση στις μετοχές των μεγάλων πολωνικών τραπεζών, σκαμπανεβάσματα στις ισοτιμίες, άνοδο στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κ.ά.).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Πηγή: ethnos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: