Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA συνελήφθησαν στην Ελβετία για απάτες και φοροδιαφυγή

Ένα ακόμη σκάνδαλο φαίνεται πως αποκαλύπτεται για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς στελέχη της FIFA συνελήφθησαν σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης.
Σάλος έχει ξεσπάσει από την γιγαντιαία επιχείρηση που έστησαν οι Ελβετικές αρχές προκειμένου να συλλάβουν υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, FIFA στη Ζυρίχη, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ετήσιας συνάντησής τους.
Όπως αναφέρουν οι NewYorkTimes οι αρχές ετοιμάζονται να απαγγείλουν κατηγορίες σε περισσότερα από 10 υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA, νυν και πρώην που σχετίζονται με απάτες, εκβιασμούς, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Οι αστυνομικές αρχές φαίνεται να πήραν τα κλειδιά από τη ρεσεψιόν και να αιφνιδίασαν τους υπόπτους εισβάλλοντας στα δωμάτιά τους και να τους συλλάβουν. Παράλληλα, τονίζεται πως πολλοί από τους συλληφθέντες θα εκδοθούν στις ΗΠΑ.
Ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε ότι μεταξύ των προσαχθέντων είναι οι Jeffrey Webb (πρόεδρος της Concacaf -Ομοσπονδία Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής- και ένας από τους αντιπροέδρους της FIFA), Eugenio Figueredo (αντιπρόεδρος της FIFA), Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin και Nicolás Leoz, αναφέρει δημοσίευμα των «New York Times», επισημαίνοντας ότι αναμένεται να απευθυνθούν κατηγορίες και στους Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis και Mariano Jinkis.
O εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ (που αναμένεται να εκλεγεί για πέμπτη θητεία), δεν είναι μεταξύ των υπόπτων καθώς «δεν έχει εμπλακεί καθόλου».
Η επιχείρηση των Ελβετικών αρχών έλαβε χώρα στο πολυτελές ξενοδοχείο της Ζυρίχης Baur au Lac Hotel", με τον εισαγγελέα της επιχείρησης να δηλώνει "Η δράση τους άγγιξε κυριολεκτικά κάθε πλευρά του ποδοσφαίρου".
Φαίνεται πως οι αρχές ετοιμάζονται να ρίξουν φως στα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει για περισσότερο από δυο δεκαετίες στον χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Την ίδια στιγμή, ακόμη μια έρευνα διεξάγεται για την ανάληψη του Μουντιάλ από το Κατάρ το 2022, ενώ την Παρασκευή θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Εύη Κιόρρι
Πηγή: NewYorkTimes

Δεν υπάρχουν σχόλια: