Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Front De Gauche: Κάντο όπως οι Podemos!

Σε κάλεσμα για κοινή κάθοδο στις επικείμενες τοπικές εκλογές στο Παρίσι και αλλού καλούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της γαλλικής αριστεράς με όνειρο να πετύχουν την αξιοσημείωτη επίδοση των Podemos στην Ισπανία.
Αν και οι περιφερειακές εκλογές δεν είναι παρά σε περισσότερους από έξι μήνες, 6 και 13 Δεκεμβρίου, παρόλα αυτά οι Γάλλοι της αριστεράς έχουν ξεσηκωθεί από τις εξαιρετικές επιδόσεις των Ισπανών Podemos, ειδικά σε μεγάλες πόλεις όπως η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη και δεν κρύβουν πως θα ήθελαν πολύ να κάνουν κάτι παρόμοιο στις επικείμενες κάλπες. Για να το πετύχουν βέβαια αυτό, όπως διαβάζουμε στη γαλλική Λιμπερασιόν, οι επικεφαλής του κόμματος της αριστεράς, συνδικαλιστές και στρατευμένη στην γαλλική κομμουνιστική αριστερά αποφάσισαν να κάνουν "έκκληση στον πολίτη" μέσα στις επόμενες μέρες.
Ο στόχος τους είναι να προκαλέσουν ρεύμα γύρω από την αριστερά και ο βασικός τους στόχος να προσεγγίσουν το πιο αριστερό ακροατήριο που βρίσκεται στο σοσιαλιστικό κόμμα του νυν προέδρου Φρανσουά Ολάντ και το οποίο δεν έχει κανένα λόγο να χαμογελά για τις επιλογές της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.
"Θέλουμε λίστες που να ενώνουν τους πολίτες και που να συνδυάζουν κόμματα και κινήματα που μπορούν να πάρουν στρατηγικές αποφάσεις και να θέσουν προγραμματικές συμφωνίες" αναφέρει ο Ερίκ Κοκερέλ, μέλος του κόμματος της αριστεράς. Βέβαια, το όνειρο και ο στόχος μοιάζει πολλά υποσχόμενος, όμως οι Οικολόγοι Πράσινοι επιθυμούν να κατέλθουν αυτόνομα στο Παρίσι, όπως και η ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος δεν έχει τη συγκεκριμένη δράση ως προτεραιότητα. Παράλληλα, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, πώς μπορείς να βασιστείς στη Κομμουνιστικό Κόμμα που "από τον πρώτο γύρο των εκλογών θα καταλήξει, όπως και το 2014 να κατεβαίνει μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα;".
Το Front De Gauche, μέτωπο της αριστεράς, είναι μια προσπάθεια των δεκάδων κομμάτων και σχηματισμών της αριστεράς στη Γαλλία για κοινή κάθοδο και έτσι υψηλότερο εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογές. Σε αυτόν το σχηματισμό συμμετέχει το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά και το κόμμα της αριστεράς και μικρότεροι σχηματισμοί (Μια εναλλακτική για την οικολογία και την κοινωνία, δημοκρατία και σοσιαλισμός, κομμουνιστικό κόμμα των εργατών της Γαλλίας, αντικαπιταλιστική αριστερά κα.). Το "μέτωπο" βέβαια αυτό δεν μοιάζει και τόσο αρραγές, αφού μόλις τον περασμένο χρόνο το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς αποφάσισε να αποσύρει τη συμμετοχή της από το συνασπισμό.

Λευτέρης Σαββίδης
Πηγή: Liberation

Δεν υπάρχουν σχόλια: