Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

«Κόκκινη» κάρτα στην αποικιακή συμφωνία

Η αποικιοκρατικού τύπου συμφωνία που επιδιώκουν οι δανειστές, με επίφαση τις διαφορές σε ΦΠΑ και Ασφαλιστικό, επιβεβαιώθηκε πλήρως και στο χθεσινό Eurogroup, εξέλιξη που δικαιώνει εν τέλει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Ο διαρκής «εμπλουτισμός» της εξωφρενικής πρότασης όχι μόνο με νέα μέτρα, αλλά και με πολιτικά προαπαιτούμενα, όπως αυτά που αποκάλυψε χθες η «Εφ.Συν.», έσπασε το τεντωμένο σκοινί και τώρα όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση βρίσκονται πλέον μπροστά σε νέα δεδομένα, πρωτόγνωρα για την ευρωζώνη.
Η επιδιωκόμενη, κυρίως από το Βερολίνο, ταπείνωση της αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας και η μετατροπή της χώρας σε σκιάχτρο για τους δημοσιονομικά απείθαρχους της ζώνης του ευρώ πυροδοτούν απρόβλεπτες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.
Ετσι ερμηνεύονται και οι όροι-φωτιά που έβαλαν τα τελευταία 24ωρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι δανειστές, με αιχμή την εγκαθίδρυση επιτροπείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).
Πρόκειται για:
● Την υποχρεωτική τοποθέτηση «τροϊκανού» στο ΓΛΚ που θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα δημόσια οικονομικά, με 15νθήμερες εκθέσεις προόδου.
● Την έγκριση από τους «θεσμούς» κάθε νομοθετήματος (με δημοσιονομικό κόστος) πριν αυτό δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).
Αυτόματος «κόφτης»
Μεταξύ μάλιστα των… αφανών όρων που θέτει ουσιαστικά το Βερολίνο είναι και η παραίτηση της ελληνικής πλευράς από τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου της χιτλερικής Γερμανίας ύψους 10,9 δισ. ευρώ. Εννοείται ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν θα μπορούσε να αποτυπωθεί ευθέως στην όποια συμφωνία κατέληγαν κυβέρνηση και δανειστές.
Η επίκληση, πάντως, από την πλευρά κύκλων των δανειστών, της πρότασης που κατέθεσε σε πρόσφατο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης για αυτόματο «κόφτη» στις δαπάνες με στόχο τη διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν έχει καμιά σχέση με την επιδίωξη για τοποθέτηση επιτρόπου στο ΓΛΚ.
Σύμφωνα με την πρόταση Βαρουφάκη, η διαδικασία θα γίνεται σε συνεννόηση με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι θα παρακολουθούν real time (σε πραγματικό χρόνο) τον προϋπολογισμό, ενώ θα συναποφασίζουν τα δύο μέρη για το «μαχαίρι» στις δαπάνες του κράτους.
Ωστόσο, η πρόταση απορρίφθηκε από τους θεσμούς, παρά το γεγονός ότι ενσωμάτωσε τους στόχους που θέτουν οι ίδιοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα (1% φέτος, 2% το 2016 και 3% το 2017), καθώς και μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Βιωσιμότητα χρέους
Ενας ακόμα λόγος που τορπίλισε τη διαπραγμάτευση είναι η άρνηση των πιστωτών να δεσμευθούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βασική παράμετρος για την κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.
Οσον αφορά δε τα δημοσιονομικά μέτρα και το Ασφαλιστικό, η εμμονή των δανειστών να προέλθει το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής (τουλάχιστον 2,5% του ΑΕΠ φέτος) από το σκέλος των δαπανών, οδηγούσε αναπόφευκτα σε νέα περικοπή μισθών και συντάξεων, εξαιρουμένων μάλιστα των αλλαγών στις πρόωρες συντάξεις.
Ούτε η επιβολή φορολογικών μέτρων στις επιχειρήσεις και στους κατά τεκμήριο οικονομικά ισχυρότερους ικανοποίησε τους πιστωτές, οι οποίοι οψίμως επικαλούνται την ύφεση και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: