Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα: Δύο συνταγματολόγοι δίνουν όλες τις απαντήσεις

Υπάρχουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας στο δημοψήφισμα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση; Μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε μία μόλις εβδομάδα; Είναι τεχνοκρατικό το ερώτημα και τι θα γίνει αν οι θεσμοί αποσύρουν την πρόταση η οποία τίθεται στο ερώτημα; Δύο καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου απαντούν.
Το βράδυ της Παρασκευής, το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να θέσει σε ψηφοφορία στη Βουλή την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ούτως ώστε ο λαός να αποφασίσει αν αποδέχεται την πρόταση των τριών θεσμών για τους όρους μιας συμφωνίας με την Ελλάδα.
Η ανακοίνωση, που έγινε με διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αμέσως δίχασε κοινή γνώμη και ειδικούς.
Δημοψήφισμα "συνταγματικά άψογο και πολιτικά αναγκαίο" όπως λέει ο Ανδρέας Δημητρόπουλος ή "δημοψήφισμα φιάσκο" όπως το χαρακτηρίζει ο Σταύρος Τσακυράκης;
Καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών και οι δύο, τους ζητήσαμε να τοποθετηθούν πάνω στα τυπικά και ουσιαστικά ζητήματα που έχουν προκύψει.
Μπορεί να γίνει δημοψήφισμα μέσα μία μόνο εβδομάδα;
"Το Σύνταγμα δεν ορίζει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προετοιμασία, απλά ο νόμος λέει ότι πρέπει να έχει γίνει το δημοψήφισμα μέσα σε 30 ημέρες από τη στιγμή που θα αποφασιστεί" εξηγεί ο Σταύρος Τσακυράκης. " Ο χρόνος όμως της μιας εβδομάδας είναι ανεπαρκής ουσιαστικά, διότι είναι αδύνατον μέσα σε 5 μέρες να υπάρξει χρόνος για συζήτηση, διαβούλευση  και ό, τι άλλο πρέπει να γίνει για να ενημερωθεί ο κόσμος" προσθέτει. "Επιπλέον αμφιβάλλω αν θα βγει και διοικητικά - πρακτικά. Την τρίτη πρέπει να είναι τα ψηφοδέλτια στα εκλογικά τμήματα. Νομίζω ότι η κρατική μηχανή δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά εν πάσει περιπτώσει, ας υποθέσουμε ότι ανταποκρίνονται, η ουσία έχει σημασία. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι δεν γίνεται δημοψήφισμα σε 5 ημέρες κι εκεί βρίσκεται και το παράτυπο που αντίκειται στο Σύνταγμα. Επί της ουσίας λοιπόν πρόκειται για δημοψήφισμα φάρσα", τονίζει ο καθηγητής.
"Πράγματι ο χρόνος είναι πάρα πολύ λίγος" εξηγεί από πλευράς του ο Ανδρέας Δημητρόπουλος. Τονίζει ωστόσο πως το θέμα δεν έχει προκύψει τώρα: "Ο κόσμος το γνωρίζει διότι το ερώτημα αφορά την πολιτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, είναι μια εκδοχή της ίδια πολιτικής και ο λαός παίρνει μια πολιτική και όχι τεχνοκρατική απόφαση, αποφασίζει αν θέλει ή δεν θέλει αυτή την πολιτική.
Είναι τεχνοκρατικό το ερώτημα;
Το Σύνταγμα αναφέρει ότι το ερώτημα ενός δημοψηφίσματος δεν πρέπει να είναι δημοσιονομικό και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ερώτημα αφορά την πρόταση μέτρων που κατέθεσαν στο Eurogroup οι τρεις θεσμοί προβληματίζει αρκετούς που κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα. Ωστόσο και οι δύο καθηγητές συμφωνούν πως δεν πρόκειται περί δημοσιονομικού αλλά περί πολιτικού ζητήματος ύψιστης εθνικής σημασίας.
"Το θέμα δεν είναι μόνο δημοσιονομικό, είναι προφανές ότι πρόκειται για εθνικής σημασίας πολιτικό ζήτημα" λέει ο κ. Τσακυράκης ενώ και ο κ. Δημητρόπουλος τονίζει πως το ερώτημα δεν είναι τεχνοκρατικό διότι αφορά τη ζωή του ελληνικού λαού: "Το ερώτημα είναι 'αποδέχεσαι αυτή τη πολιτική ή όχι; Αποδέχεσαι τη λιτότητα και την επέκταση της λιτότητας στους ώμους των πολλών;' Δεν αποφασίζει ο λαός αν το ΦΠΑ θα είναι 12 ή 12,5%. Αποφασίζει συνολικά για τη ζωή του. Συνεπώς το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν νομίζω ότι έχουμε αντιμετωπίσει ξανά ένα τέτοιο πολιτικό ζήτημα.
Αν αποσυρθεί η πρόταση των δανειστών, θα γίνει το δημοψήφισμα;
Ο κ. Τσακυράκης θεωρεί ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει πάνω σε αυτό το ερώτημα αν η πρόταση των θεσμών έχει αποσυρθεί. Ωστόσο, ο κ Δημητρόπουλος έχει αντίθετη άποψη:
"Κατά τη γνώμη μου το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει διότι επί της ουσίας το ερώτημα αφορά αν θέλουμε αυτή την πολιτική των θεσμών ή όχι. Υπάρχει μια τελευταία πρόταση, ακόμα κι αν την αποσύρουν. Απαντάς σε ένα ερώτημα που ήδη υπάρχει διότι αυτή η πολιτική ήδη εφαρμόζεται και δηλώνεις ότι δεν θέλεις στο μέλλον να συνεχίζει αυτή η πολιτική υπό οποιαδήποτε πρόταση των θεσμών. Πρέπει να γίνει το δημοψήφισμα για να έχουμε μια δημοψηφισματική καταδίκη της πολιτικής που διέλυσε τη χώρα".

Ιωάννα Μπρατσιάκου
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: