Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

«Πόσο κοστολογείται η αξιοπρέπεια...»

Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, μίλησε για μια ιστορική μέρα που θα μείνει χαραγμένη με μελανά χρώματα. Την ίδια ώρα, εμφανίσθηκε αμετακίνητος στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου.
«Το δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Θα σεβαστούμε όλοι το αποτέλεσμα. Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και ταυτόχρονα τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης πρόσθεσε.
Σημείωσε πως η σημερινή ημέρα θα μείνει στην κοινή ευρωπαϊκή μας ιστορία με μελανά χρώματα, όχι μόνο γιατί κάποιοι αποφάσισαν έξω και πέρα από κάθε θεσμική διαδικασία να συνεδριάσουν αποκλείοντας έναν ισότιμο εταίρο, αλλά και γιατί αμφισβητήθηκε από υπουργούς Οικονομικών το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον. Η απάντηση του ελληνικού λαού πρέπει να είναι πάνδημη, συνέχισε και επισήμανε ότι δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ντάισεμπλουμ για να δώσουμε τον λόγο στον ελληνικό λαό και να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε.
«Διαπραγματευτήκαμε με ανοιχτά χαρτιά και με διάθεση συνεργασίας, με στόχο έναν έντιμο συμβιβασμό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και προσωπικά έκανα ό,τι ήταν δυνατό. Στο τέλος επικράτησαν οι ακραίες φωνές μεταξύ των εταίρων και των θεσμών» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
«Οι Έλληνες αψηφούν τον φόβο δεν πανικοβάλλονται»
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως κάθε πολίτης αυτού του τόπου γνωρίζει πως η Ελλάδα έκανε ειλικρινή προσπάθεια διαπραγμάτευσης. «Από τις πρώτες μέρες της εκλογής μας δώσαμε σκληρή μάχη για τον λαό και την πατρίδα μας, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «διαπραγματευτήκαμε με την πλάτη στον τοίχο σε συνθήκες πρωτοφανούς ασφυξίας».
Από χθες το βράδυ, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, «ξεκίνησε μια απίστευτη εκστρατεία φόβου που θα κλιμακωθεί» και πρόσθεσε: «Ο κόσμος όμως πεισμώνει. Οι Έλληνες γνωρίζουν να αψηφούν τον φόβο και να αντέχουν. Ας αναλογιστούν κάποιοι ότι οι εκβιασμοί φέρουν αντίθετα αποτελέσματα Η αξιοπρέπεια ενός λεηλατημένου λαού δεν είναι παιχνίδι. Χθες μας εκβίαζαν με τη ρευστότητα, σήμερα με τις τράπεζες, κάποτε και οι εκβιασμοί στερεύουν. Το μόνο που σήμερα έχει να φοβηθεί ο ελληνικός λαός μετά από τόσα χρόνια λεηλασία είναι ο φόβος, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. «Οι Έλληνες αψηφούν τον φόβο δεν πανικοβάλλονται» τόνισε με νόημα.
Απαντώντας ξανά στα λεγόμενα του Ντ. Τούσκ, ο πρωθυπουργός είπε πως «η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι».
Ο Αλ. Τσίπρας αναρωτήθηκε: «Πόσο κοστολογείται η αξιοπρέπεια ενός λαού από τους οίκους αξιολόγησης» και αναφερόμενος στα μνημονιακά κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, ανέφερε με νόημα: «Κάνουμε αυτό που δεν τολμήσατε εσείς. Αντιστεκόμαστε».
«Η επιμονή σώνει και καλά να είναι και το ΔΝΤ στην απόφαση, περιόριζε ασφυκτικά κάθε πιθανότητα ενός έντιμου συμβιβασμού»
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις προτάσεις των «θεσμών» είπε: «Δεν μας ζήτησαν να συμφωνήσουμε, μας ζήτησαν να παραδώσουμε την πολιτική μας αξιοπρέπεια» και πρόσθεσε «δεν αρνηθήκαμε τον συμβιβασμό, αλλά την παράδοση της χώρας μας ως νέας οικονομικής αποικίας σε αλλότρια συμφέροντα» πρόσθεσε.
«Ακόμα και την τελευταία στιγμή, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, καταθέσαμε ισοδύναμα μέτρα στις υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις των Θεσμών με τη διαφορά ότι επιλέξαμε τα βάρη να τα σηκώσουν αυτοί που αντέχουν».
Ειδικότερα, ανέφερε, «στο όνομα των μη υφεσιακών μέτρων, μας ζήτησαν να ρίξουμε τα βάρη στις συντάξεις και στους μισθούς. Παράλληλα μας κατέστησαν σαφές ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα έσοδα από τον έλεγχο του παράνομου πλούτου. Μας ζήτησαν να αυτοεξαιρεθούμε από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να διατηρήσουμε τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα της φτώχειας. Μας ζήτησαν να απελευθερώσουμε τις ομαδικές απολύσεις.
Απαίτησαν να προηγηθούν η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων ώστε να προκαταλάβουν την μεταρρύθμιση. Ζήτησαν εκτόξευση του ΦΠΑ στον τουρισμό».
Στη συνέχεια τόνισε ότι «η επιμονή σώνει και καλά να είναι και το ΔΝΤ στην απόφαση, περιόριζε ασφυκτικά κάθε πιθανότητα ενός έντιμου συμβιβασμού».
Σε ό,τι αφορά το χρέος, είπε ότι δεν έδωσαν τίποτα συγκεκριμένο παρά μόνο την ίδια αόριστη υπόσχεση όπως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «η κυβέρνηση δε θα σκοτώσει την ελπίδα του λαού» και πως δε θα επιτρέψει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: