Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Όλο το σχέδιο των πιστωτών: Οι διαφορές με την ελληνική πρόταση

Διατήρηση του ΕΚΑΣ έως το 2019, τρεις συντελεστές ΦΠΑ αλλά με ελάχιστα είδη στον χαμηλότερο και διαγραφή τη πρόβλεψης για έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις προβλέπει το σχέδιο «τεχνικής συμφωνίας» των πιστωτών που έχει κατατεθεί στο τραπέζι του Eurogroup.
Το κείμενο, 11 σελίδων, των πιστωτών που διέρρευσε στους Financial Times εξακολουθεί να κινείται πολύ κοντά στην σκληρή αντιπρόταση του ΔΝΤ, με μικρά μόνον βήματα πίσω κυρίως στο πεδίο των συντάξεων. 
Το κείμενο δεν έχει, μέχρι στιγμής, την έγκριση της ελληνικής πλευράς η οποία έχει καταθέσει και δικό της έγγραφο σκοπιμότητας προθέσεων - οι πληροφορίες από κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, ωστόσο, λένε ότι το σχέδιο που θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών είναι εκείνο των δανειστών. 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι πιστωτές κατέληξαν στο εν λόγω σχέδιο «εκτιμώντας ότι είναι ένα κείμενο που εν τέλει θα μπορούσε να αποτελέσει πρόταση συμφωνίας».
Ολόκληρο το κείμενο των θεσμών
Το κείμενο των πιστωτών προβλέπει μεταξύ άλλων:
*Κατάργηση του ΕΚΑΣ στο τέλος του 2019, αντί του 2017 που πρότειναν κατ' αρχήν οι «θεσμοί». Όμως, για το 20% των δικαιούχων που έχουν τα υψηλότερα εισοδήματα, το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί αμέσως μόλις ψηφιστεί ο σχετικός νόμος.
*Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 67 έτη έως το έτος το 2022, αντί του 2025 που προέβλεπε η πρόταση που κατέθεσε τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση.
*Τρεις συντελεστές ΦΠΑ:
-Στο 6% υπάγονται φάρμακα, βιβλία
-Στο 13% βασικά είδη διατροφής, ηλεκτρική ενέργεια και νερό
-Στο 23% τα περισσότερα τρόφιμα, η εστίαση και τα ξενοδοχεία
-Κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει στα νησιά
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και πρόβλεψη επανεξέτασης των συντελεστών ΦΠΑ στο τέλος του 2016 εάν έως τότε η ελληνική κυβέρνηση έχει αυξήσει τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
-Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%, έναντι 29% που προέβλεπε η ελληνική πρόταση.
-Δεν προβλέπεται η έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, όπως προέβλεπε η ελληνική κυβέρνηση.
Επίσης, στο σχέδιο των πιστωτών διατηρείται η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.


Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: