Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Εκτός Εurogroup ο Βαρουφάκης - Απερρίφθη η παράταση προγράμματος

Απερρίφθη από το Eurogroup το αίτημα του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για μικρή παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου να διεξαχθεί σε συνθήκες ομαλότητας το δημοψήφισμα. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε, μετά το πρώτο σκέλος της συνεδρίασης, ότι το ελληνικό πρόγραμμα εκπνέει το βράδυ της Τρίτης 30 Ιουνίου και υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά ήταν εκείνη που αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις ενώ οι «θεσμοί» ετοίμαζαν νέα βελτιωμένη πρόταση.
«Λυπούμαστε που η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε μια πρόταση που βρισκόταν στο τραπέζι κι ακόμη δεν ήταν ολοκληρωμένη», είπε ο επικεφαλής του Eurogrup προσθέτοντας ότι υπάρχουν μεγάλα ζητήματα ακόμη κι αν η ετυμηγορία του δημοψηφίσματος είναι «ναι», υπονοώντας σαφώς ότι δεν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να υλοποιήσει μια τέτοια εντολή. Σε ό,τι αφορά την ρευστότητα των τραπεζών παρέπεμψε στην «ανεξάρηττη ΕΚΤ».
Ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσει μια ακόμη, άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup χωρίς την παρουσία του έλληνα υπουργού Οικονομικών στην οποία, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, θα εξεταστεί το περίφημο plan B για τη θωράκιση της υπόλοιπης ευρωζώνης έναντι της ελληνικής κρίσης.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης νωρίτερα είχε ζητήσει παράταση ενός μήνα στο πρόγραμμα, η οποία και απερρίφθη, ενώ ήδη έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες.
«Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και στην γρήγορη επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές, στο πνεύμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος», είχε δηλώσει ο Γιάνης Βαρουφάκης πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.
Όπως επισήμανε, η καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου εξαρτάται από την ευελιξία των πιστωτών, ενώ τόνισε πως θέλει η ΕΕ να επιστρέψει τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, προκειμένου να αποπληρωθεί το ΔΝΤ την Τρίτη. Ο Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε πως οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ανοικτές κατά την μεταβατική περίοδο της διάσωσης και πως ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας είναι να το διασφαλίσει αυτό.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: