Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

«Δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο αριστεροί»

Να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
«Πήραμε την απόφαση για επώδυνο συμβιβασμό με την προσοχή μας στραμμένη στα λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα της οικονομίας και όχι κοιτάζοντας προς το εσωτερικό του κόμματος. Όποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία να το πει ανοιχτά», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος.
«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία καλύτερη εναλλακτική»
Τονίζοντας ότι «αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και τις θέτουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής», ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας στο μυαλό μας το πώς θα φτάσουμε σε καλύτερη συμφωνία, να κερδίσουμε χρόνο, να ανασυνταχθούμε και όχι να οδηγήσουμε ανεπίστρεπτα τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία καλύτερη εναλλακτική λύση».
Και έθεσε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής το ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτές τις συνθήκες, έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του πολιτικού αναχωρητισμού.
Να σταματήσει «ο παραλογισμός του ιδιότυπου δυϊσμού»
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση να σταματήσει ο «παραλογισμός του ιδιότυπου δυϊσμού» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο αριστεροί, λιγότερο και περισσότερο επαναστάτες» και πως δημοκρατία σημαίνει και σεβασμός στις αποφάσεις των μελών του κόμματος.
«Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση μετά τον παγκόσμιο πόλεμο είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές επειδή θεωρούν ότι έπαψε να είναι αριστερή», διεμήνυσε.
Χαρακτηρίζοντας παραλογισμό και σουρεαλισμό τις δηλώσεις περί στήριξης της κυβέρνησης από όσους καταψηφίζουν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε δεν είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, να αξιοποιείται η ψήφος άλλων κομμάτων για να συνεχίζεται αυτός ο δυϊσμός.
Για τους παραπάνω λόγους ζήτησε να εγκριθεί η πρότασή του για ένα έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, ώστε να λυθούν οι διαφορές μέσω διαλόγου και συζήτησης και με πραγματική ενότητα και όχι στα λόγια.
Στο «τραπέζι» και εσωκομματικό δημοψήφισμα
Πρότεινε, παράλληλα, να πραγματοποιηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την Κυριακή, σε περίπτωση που υπάρχουν μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να πάρει συντεταγμένα απόφαση πριν την επικύρωση της συμφωνίας για να εμποδιστεί αυτή η επικύρωση.
Παρέμβαση Τσίπρα για τις Σκουριές
Ο πρωθυπουργός παρενέβη «επί προσωπικού», στην εν εξελίξει συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την τοποθέτηση της βουλευτή του κόμματος Κατερίνας Ιγγλέζη, η οποία διάβασε ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών Ιερισσού Χαλκιδικής, στην οποία διατυπώνονται ενστάσεις για όσα είπε για τις Σκουριές ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη.
Ο πρωθυπουργός είπε κατ' αρχήν ότι εκ παραδρομής αναφέρθηκε σε 5.000 εργαζόμενους στις Σκουριές, ενώ είναι 1.980, παραδρομή στην οποία παρεσύρθη, καθώς η προηγηθείσα ερώτηση του δημοσιογράφου αναφερόταν σε «5000 εργαζόμενους».
Σε ό,τι αφορά την ουσία του ζητήματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί η δικαίωση του αγώνα στις Σκουριές, δηλαδή η καταστροφική για το περιβάλλον επένδυση της εταιρείας στην περιοχή να ταυτίζεται με μια εκδικητική άποψη ότι αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν χωρίς δουλειά.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τμήμα αυτών των εργαζομένων χρησιμοποιήθηκε «παίζοντας συγκεκριμένο ρόλο», ωστόσο, υπογράμμισε εκ νέου ότι η λύση συνίσταται στη δικαίωση του αγώνα με ταυτόχρονη προστασία της κοινωνικής συνοχής και τόνισε ότι «η Αριστερά δεν μπορεί να είναι εκδικητική».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: